Lameismyname 42 Opublikowano Sobota o 11:59 Opublikowano Sobota o 11:59 (edytowane) Cześć, Myślę o wymianie pasty termoprzewodzącej rdzenia 4070 SUPER na termopad. Po pierwsze - nie mogę na szybko znaleźć wymiaru rdzenia tego GPU, a rozważam jeden z poniższych termopadów: https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-40x30x0-2mm-p8120290 https://proline.pl/gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-40x40x0-2mm-p8120289 Po drugie - czy aplikację termopada można zrobić tj. "od dupy strony"? Na oko przyklejenie wersji 4x3cm do radiatora powinno być łatwiejsze jak docinanie jej do rdzenia, nadmiar niczemu nie przeszkadza. Edytowane 15 godzin temu przez Lameismyname
Send1N 260 Opublikowano Sobota o 12:48 Opublikowano Sobota o 12:48 294 mm² czyli ten jeden gelid w zupełności wystarcza i zostaje jeszcze sporo w zapasie, nie wiem w czym zakładanie tego na odwrót jest łatwiejsze oprócz zmarnowania materiału
Lameismyname 42 Opublikowano Sobota o 13:12 Autor Opublikowano Sobota o 13:12 @Send1N Te termopady kosztują odpowiednio 17 i 19zł, a ich "nadmiar" nie bardzo przyda się do czegokolwiek. Naklejając na radiator można nakleić jeden cały, bo to płaska powierzchnia. Klejenie całego na rdzeń może być trudne, zostaną fałdy itp. przez co może np. radiator dobrze nie przylegać. Dzięki naklejeniu na radiator mamy praktycznie pełną kontrolę nad stanem skupienia termopada. Możemy go wrzucić do lodówki albo podgrzać nad kuchenką "opalając" radiator. Powiedzmy, że chcę kupić ten 4x4, nakleić na powyższe chłodzenie, skręcić i zapomnieć 😉
Send1N 260 Opublikowano Sobota o 13:24 Opublikowano Sobota o 13:24 Ja już to kładłem w kilka miejsc wystarczy dobrze docisnąć górną folię aby pad się dobrze przykleił do danego rdzenia i zdjąć górę pęsetą czy tam podważyć igłą.
Lameismyname 42 Opublikowano Sobota o 15:24 Autor Opublikowano Sobota o 15:24 @Send1N Ja szczerze nie miałem styczności z honeywellem (= gelidem) ale nie sądzę aby to była jakaś kosmiczna technologia. Pewnie skuszę się na wymianę na tygodniu bo po zmianie na MX-4 widzę częściowy powrót wyższych temperatur rdzenia - pewnie "Pump Out" dał się we znaki. Myślałem o gęstszej paście typu MX-6 ale szkoda zachodu na półśrodek tak myślę. 1
Karro 43 Opublikowano Niedziela o 19:18 Opublikowano Niedziela o 19:18 W dniu 16.11.2024 o 16:24, Lameismyname napisał(a): Pewnie skuszę się na wymianę na tygodniu bo po zmianie na MX-4 widzę częściowy powrót wyższych temperatur rdzenia - pewnie "Pump Out" dał się we znaki. Lata piszą na forach bzdury ze ta pasta jest ok a to badziew jakich malo Najdalej 10 dni i rpm temperatiry beda gorzsze jak na fabrycznej Szkoda ze nie zrobileś jakiegoś porzadnego testu przed i po dla potomnych 1
Lameismyname 42 Opublikowano Niedziela o 19:51 Autor Opublikowano Niedziela o 19:51 @Karro pewnie na CPU się sprawdzi jak każda inna, jednak na goły rdzeń lipa. Pewnie jakbym użył MX6 miałbym spokój na całkiem długo. Teraz wleci termopad pewnie we wtorek i wreszcie spokój.
Karro 43 Opublikowano Niedziela o 19:55 Opublikowano Niedziela o 19:55 Nie wiem czy na tym chłodzeniu to będzie mozliwe
Lameismyname 42 Opublikowano Niedziela o 21:31 Autor Opublikowano Niedziela o 21:31 @Karro Dlaczego? Co masz na myśli?
Karro 43 Opublikowano Niedziela o 21:36 Opublikowano Niedziela o 21:36 To chłodzenie jest małe więc przekazanie ciepła i tak niewiele da
Send1N 260 Opublikowano Niedziela o 22:37 Opublikowano Niedziela o 22:37 Nie będzie miał po prostu wzrostu temperatury po czasie a pisał że już ma na mx-4, więc warto zaaplikować pada.
Lameismyname 42 Opublikowano Niedziela o 22:42 Autor Opublikowano Niedziela o 22:42 (edytowane) @Karro Mam tą kartę od nowości, w różnych przedziałach czasowych testowałem ją po OC/OC+UV/UV robiąc m.in. screeny z GPU-Z po dłuższym czasie 100% load. Na świeżej MX-4 miałem lepsze rezultaty jak wtedy co kartę wyciągnąłem z pudełka po zakupie. Z termopadem powinno być jeszcze minimalnie lepiej. W skrócie Kwiecień 2024 - karta wyciągnięta z pudełka na fabrycznych nastawach Październik 2024 - karta przed wymianą pasty, fabryczne nastawy Październik 2024 - wymiana pasty na MX4, fabryczne nastawy Październik 2024 - karta po wymianie pasty, dodatkowo z profilem UV (-0,1V przy stockowych zegarach) No i na koniec krótki przebieg zrobiony przed chwilą (17 listopad 2024) - fabryczne nastawy. Teraz porównajmy zrzut zrobiony przed wymianą pasty do obecnego. "Pump out" jak nic. Jeżeli wymiana na termopada da rezultat jak po świeżej wymianie na MX-4 i będzie "raz a dobrze" to niczego więcej nie potrzebuje. A wentylatory w tej karcie o dziwo nie są głośne. Te ~1700 RPM jest akceptowalne. EDIT: Aha, we wszystkich profilach nie-fabrycznych stosuję +2000MHz na pamięciach co widać na odczytach. Edytowane Poniedziałek o 06:11 przez Lameismyname 1 1
ShaDow_Pro 29 Opublikowano Niedziela o 23:02 Opublikowano Niedziela o 23:02 A nie chodziło ci przypadkiem o 2024? 1
Lameismyname 42 Opublikowano Poniedziałek o 06:10 Autor Opublikowano Poniedziałek o 06:10 @ShaDow_Pro tak, 2024. Mój błąd.
CryptTM 55 Opublikowano Poniedziałek o 08:38 Opublikowano Poniedziałek o 08:38 Tutaj aż się prosi o termopad na GPU. Mnie też kusi, żeby zmienić, ale karta ma dopiero kilka mc i temperatury są ok. Niemniej korci zmienić 1
Lameismyname 42 Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) OK, update w temacie. Wleciał termopad GELIDA (czyli PTM 7950 w ich opakowaniu), wersja 4x4 czyli HeatPhase Ultra AMD. Poleżał chwilę w lodówce, potem zastosowałem się do dołączonej instrukcji. -> Rozebrałem kartę po raz kolejny, oczyściłem rdzeń acetonem i radiator. Rzeczywiście po miesiącu na MX-4 wystąpił efekt "Pump Out" - na radiatorze rzadka woda, na około nadmiary pasty. Termopada nie przycinałem, jedynie przyciąłem same folijki z jednej strony na równo bo trochę mi przeszkadzały, nakleiłem cały termopad na radiator aby trafić w rdzeń i ominąć termopady od pamięci. Chłodzenie wygląda jak w pierwszym poście, ładna płaska powierzchnia. Ktoś powie, że marnowanie termopada bo mniej by poszło po przycięciu... no ale 20zł to nie majątek, bez przesady Po oderwaniu białej folijki i naklejeniu termopada na radiator przejechałem go lekko tekturką aby symbolicznie wygładzić, potem ostrożnie ale bez większych problemów ściągnąłem folię przezroczystą, tak przygotowany radiator z termopadem docisnąłem do PCB, skręcając go na 4 sprężynujące śrubki. Założyłem backplate itd. wszystko poskręcałem. Po odpaleniu karty na moim profilu codziennym OC+UV 2700MHz@0,96V CORE +2000MHz MEM w IDLE ukazał mi się taki odczyt: Dodatkowo zapuściłem smarka i w stresie wygląda to tak: Wiadomo - na profilu stockowym czy po czystym OC wyniki będą trochę inne ale akurat taki profil miałem odpalony i pokazuje on jak kulturalną kartą może być Twin X2 OC po zastosowaniu termopada i OC+UV. Mamy to, dzięki za podpowiedź z termopadem. PS: Co ciekawe producent sugeruje termopad kłaść na procesor w przypadku Intela, a w przypadku AMD na radiator EDIT: Jeszcze parę odczytów porównawczych w STRESIE po instalacji termopada. OC+UV (Rdzeń stock, Mem +2000MHz, napięcie -0,1V) STOCK OC (+150MHz RDZEŃ, +2000MHz MEMY) Jak dla mnie bomba ;) Edytowane 15 godzin temu przez Lameismyname 1
CryptTM 55 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Nice Muszę kupić sticker gwarancyjny i też zmienić u siebie. To, jak Ci zjechały obroty na karcie do tego zdecydowanie zachęca...
wrobel_krk 168 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Myślisz że sie nie skapną że rozkręcałeś jak będzie pod spodem pad nie pasta?
Lameismyname 42 Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu @CryptTM Polecam. Na goły rdzeń jak widać to jest złote rozwiązanie. Mam drugiego termopada (bo kupiłem dwa) i zastanawiam się czy na procka nie dać, chociaż w tym przypadku zmiana będzie pewnie niewielka. @wrobel_krk Pisałem do Inno3d Europe i Inno3d Poland, mam zwrotkę, że mogę na własną rękę wymienić starą pastę bez utraty gwarancji więc szczerze nie obchodzi mnie to czy się ktoś kapnie czy nie. Jak widziałem na tubie czy też czytałem jakieś informacje odnośnie docinania pada i klejenia na rdzeń to moja wrodzona niechęć do męczenia się z czymś podsunęła mi pomysł naklejenia całego pada na radiator. To był genialny pomysł, do odrywania folii użyłem paznokcia, poszło sprawnie i bez żadnych ekscesów. 1
CryptTM 55 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu W ostatnim tygodniu założyłem PTMa na 2 kartach, a jakieś 2mc temu na trzeciej. Tylko za swoją jakoś się zabrać nie chce, bo świerza, ale chyba trzeba będzie, zawsze to kilka st mniej
Lameismyname 42 Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu Gdyby w mojej nie wystąpił efekt "Pump Out" po 6 miesiącach od nowości karty pewnie bym w niej nie grzebał. Żałuję, że pochopnie użyłem MX-4 to tylko problem przeciągnąłem o miesiąc i kartę drugi raz musiałem rozbierać. Ale teraz będę miał spokój. 2
RTXnietylko4060tiUSER 64 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) I ja sie dolacze, kilka dni temu zainstalowalem PTM na Inno3d 4060 TI 16GB (dual fan). Wczesniej siedzial kryonaut ale po okolo 20 dniach oferowal o 4 stopnie gorsze temperatury niz w dniu aplikacji. W rezultacie po instalacji PTM'a temperatury spadly do tych ktore mialem tuz po aplikacji kryonauta, a wentylatory zwolnily. Jestem zadowolony z rezultatu Pana od tej cholernej folijki z tego pada bym zwolnil z pracy, dopiero za 3 razem udalo mi sie ja zdjac bez rozerwania PTM'a Oby tylko sie nie wypompowalo w jakis magiczny sposob, nie chce po raz kolejny tego rozbierac Edytowane 1 godzinę temu przez RTXnietylko4060tiUSER 1
Rekomendowane odpowiedzi