Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, ElKojot napisał(a):

Niby nie wpływa, ale ja z ich powodu odesłałem trzy różne wersje XTX. 

Piszczące cewki nie mają kompletnie wpływu na żywotność układów elektronicznych na płytce PCB, jakie wersje miałeś ? odsyłanie karty z deka bo piszczą cewki to trochę bez sensu 👍 , trzeba było ustawić stały vsync w panelu AMD żeby nie wychodziło poza zakres odświeżania monitora i po problemie.

Edytowane przez mateusz1993
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ElKojot napisał(a):

Nitro+, XFX Merc, XFX Air. Gdyby przy locku pisku nie było lub gdyby chociaż nie był uciążliwy, to bym nie odsyłał.

I przy każdej akurat pisk o tej samej częstotliwości i natężeniu 😁😁 , kuzynowi dziś też przyszła 7900XTX w wersji Nitro+ , ogrywa trzecią godzinę STALKERA 2 i jest git, u mnie zresztą to samo 👍. Znajomym z pracy także piszczą RTXY 4090  czy 4070 Ti Super, nie ma na to reguły, jak trafisz tak będzie.

Opublikowano
7 minut temu, mateusz1993 napisał(a):

I przy każdej akurat pisk o tej samej częstotliwości i natężeniu 😁😁 , kuzynowi dziś też przyszła 7900XTX w wersji Nitro+ , ogrywa trzecią godzinę STALKERA 2 i jest git, u mnie zresztą to samo 👍. Znajomym z pracy także piszczą RTXY 4090  czy 4070 Ti Super, nie ma na to reguły, jak trafisz tak będzie.

Dlatego zapytałem jak trafiłeś, jak to słusznie @Send1N zauważył :Up_to_s:

Opublikowano
7 minut temu, Send1N napisał(a):

Kojot zapewne wie że nie ma to wpływu na działanie karty tylko pyta bo widzi że kupiłeś asusa a to topka jeżeli chodzi o koncert cewek :E 

Ja też wiem, że on już wie 👌 , przypominajka nikomu nie zaszkodzi i krzywdy nie zrobi 👌 , od odebrania karty rozegrane mam już ponad 12H w Stalkera, nie uświadczyłem pisków czy innych anomalii 👍

Opublikowano
9 godzin temu, mateusz1993 napisał(a):

@Lameismyname 

Masz rację, że spadek wartości kart i efektywność energetyczna to ważne tematy. Ale spójrzmy na to z innej strony. AMD od lat stawia na oferowanie świetnego stosunku ceny do wydajności – dzięki temu wielu graczy może pozwolić sobie na solidny sprzęt bez wydawania fortuny. Jasne, rynek wtórny wygląda inaczej, ale dla wielu osób liczy się to, co dostają „tu i teraz” za swoje pieniądze.

Co do Perf/W – trzeba pamiętać, że AMD też nie śpi. Obecne karty, zwłaszcza RDNA 3, mają sporo do zaoferowania, a odpowiednio ustawione (np. UV czy inne profile) potrafią być naprawdę efektywne. Do tego dochodzą rozwiązania jak FSR, które podbijają wydajność bez dodatkowego zużycia energii.

AMD może nie zawsze gra w tę samą grę, co konkurencja, ale oferuje coś, co wielu graczom bardziej się opłaca. Każdy wybiera to, co mu pasuje – dla jednych ważna jest wartość na rynku wtórnym, dla innych najlepsza wydajność za dobrą cenę już przy zakupie. I to też jest w porządku 🫡🫡.

Znajomy na Hellhound 7900GRE z OC + UV uzyskał maks 240W co jest świetnym wynikiem 🫡🫡.

Stosunek ceny do wydajności owszem.
Karty AMD mają gorszy Perf/W i to niestety fakt (patrząc od najsłabszych do najmocniejszych kart obecnych generacji) ale to nie jest różnica aż tak przeszkadzająca.
Aha, ja po OC+UV schodzę do 150-170W na swojej 4070S. Pewnie siedziałbym teraz na 7900XT gdyby nie pobór prądu, bieda Ray Tracing, niespecjalna wydajność w CS2 i taki sobie Anti Lag.

Opublikowano (edytowane)

Także ja się wycofuje, dzięki wszystkim za pogawędkę i pozdrawiam 👌.

2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Stosunek ceny do wydajności owszem.
Karty AMD mają gorszy Perf/W i to niestety fakt (patrząc od najsłabszych do najmocniejszych kart obecnych generacji) ale to nie jest różnica aż tak przeszkadzająca.
Aha, ja po OC+UV schodzę do 150-170W na swojej 4070S. Pewnie siedziałbym teraz na 7900XT gdyby nie pobór prądu, bieda Ray Tracing, niespecjalna wydajność w CS2 i taki sobie Anti Lag.

Nie no spoko, niech każdy używa co mu pasuje ;). Trzymaj się ;).

Opublikowano
W dniu 20.11.2024 o 12:35, Karro napisał(a):

18.40 gpu load 60 procent

To naprawdę takie trudne do zrozumienia ?

- jak procesor liczy mniej klatek niż ona zwyczajnie zmniejsza swoje obciążenie. Takie sytuacje są powszechne w czasie gry i nazywamy je miejscami procesorowymi.

W dniu 20.11.2024 o 13:24, Send1N napisał(a):

Chłop daje test z i9 10gen + 4080 pisząc "jak widać mocy mu nie brakuje" w którym 3/4 czasu jest konkretny bottleneck :E 

Czy na pewno wiesz w którym miejscach jest tam bottleneck, a najważniejsze z jakiego powodu? Control, Tomb Raider, Assassin's Creed Valhalla i Doom masz pełne wykorzystanie GPU wiec już tutaj Twoje 3/4 tracą rzeczywistość. BF V jest prawie pełne wykorzystanie GPU. GTA V, Watch Dogs czy Wiedźmin 3 (w Novigradzie) to lokacje mocno procesorowe wiec takie zachowanie się GPU jest normalne. Pomijam już fakt że Wiesiek jest w starej wersji bez RT, po włączeniu tego ficzera wydajność GPU leci na pysk bez załączenia rozmydlacza DLSS:

https://www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki-gon-next-gen-test-wydajnosci-kart-graficznych-potworne-wymagania-sprzetowe-z-ray-tracingiem?page=0,9

https://www.purepc.pl/wiedzmin-3-dziki-gon-next-gen-test-wydajnosci-kart-graficznych-potworne-wymagania-sprzetowe-z-ray-tracingiem?page=0,11

Far Cry New Dawn to gra siedząca na starym silniku opartym na wydajności 1 rdzenia i takie wyniki są całkowicie normalne, nawet jak włożysz tam znacznie mocniejsze CPU:

Opublikowano
1 minutę temu, voodoo34 napisał(a):

To naprawdę takie trudne do zrozumienia ?

Bardzo łatwe do zrozumienia, pitolisz 3 po 3 z tym 4090

2 minuty temu, voodoo34 napisał(a):

Wiedźmin 3 (w Novigradzie)

W nowigradzie bez Fg z RT to bedzie na rynku z 40 fps na 10900K czy to z 4070ti czy 4090

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

Bardzo łatwe do zrozumienia, pitolisz 3 po 3 z tym 4090

Cały czas jest mowa o 4080S, a ja napisałem tylko że w określonych sytuacjach nawet 4090 wymięka. Pozdro dla kumatych.

Opublikowano
W dniu 17.11.2024 o 18:50, voodoo34 napisał(a):

Bajki jakieś nam tu opowiadasz. Nawet 4090 można bez problemu zajechać w 1440p przy tym procku.

Nie cały czas.Do tego procesora 4080s jest fajna ale w 3400 x1440P wiec sobie te karty to przez monitor poogladałeś

Opublikowano

Aha czyli tam gdzie gpu load wynosi 60% to znaczy że to jest po prostu miejsce procesorowe i to jest normalne? uwierz mi że istnieją procesory które w tym miejscu zapewniły by na tej samej karcie praktycznie pełną utylizację ;) 

Opublikowano (edytowane)

Na podobny temat wczoraj pisałem bo padł tekst na temat 9800x3d tego typu że po co komu taki procesor jak nie gra w przedziale 200-300fps w multi fpsy po czym wychodzi stalker i na najwydajniejszym procu do gier na rynku wykręca poniże średnio 95fps a taki przykładowo 7500f ma poniżej 60 :E i właśnie w tego typu grach w takim przedziale klatek wychodzi prawdziwa moc cpu bo mając 60 a 90fps to jednak jest różnica(a tego typu gier było i jest więcej)

Edytowane przez Send1N