Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Słuchajcie, na początku miesiąca ktoś próbował włamać się na moje konto na fb, ponoć się nie udało, ale konto zostało zablokowane. W międzyczasie konto było odblokowywane przeze mnie  chyba z 3 razy dopóki permanentnie nie zablokowali, z możliwością odblokowania tylko po przesłaniu zdjęcia dowodu tożsamości.

Zastanawiam się, czy jak zasłonie dane wrażliwe, bo mam takie prawo... zostawię imię, nazwisko, datę ur. i zdjęcie, to czy fb mając w posiadaniu owe zdjęcie, będzie w stanie je później sprzedać, obrobić, bądź zrobić inną przykrą rzecz która mogłaby mi zaszkodzić.

Nie ukrywam, że fb to było miejsce dla mnie dość istotne jeśli chodzi o kontakt ze światem i nie wyobrażam sobie zakładać konta i nadrabiać x lat wstecz. Co myślicie... może ktoś z was zna podobną historię i jak ona się skończyła?

Opublikowano

Zuckerberg słynie z:

1. handlu kradzionymi danymi osobowymi (wymuszonymi od osób chcących skorzystać) za co dostał groszową karę

2. haseł czystym tekstem (za co nie dostał kary, podobnie skandaliczne zabezpieczenia to twitter i google, myślisz sobie, że wielki koncern technologiczny ma fachowców, a tu zabezpieczenia gorsze niż na pclab 20 lat temu czy na psxetreme 25 lat temu, żaden szanujący się serwis nie trzyma haseł tylko hashe).

Jak już wyślesz ten dowód to go mają wszyscy, w tym hakerzy. Facebook jakieś mega szkodliwej akcji nie zrobi - dożywocie dla Zucerberga byłoby pewne gdyby np. zaciągnął kredyty na te dane. Ale już jakiś haker czy pracownik może te dane wykorzystać ostrzej (a potem np. AI zadzwoni do twojej matki / babci z oszustwem itp).

Rób jak chcesz. I tak wiele razy takie dane się podaje (a to że są chronione to tylko ściema, bo jak widać nawet najwięksi mają zabezpieczenia gorsze niż amatorzy więc jestem przekonany że bazy danych pesel już wyciekły itp, przecież niektórzy pracownicy administracji trzymają ważne dane na kontach google chronione hasłem do złamania w sekundę).