Skocz do zawartości

Wymieniona pasta INNO3D RTX4060 Twin 2x OC na ptm 7950.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, Mosiu92 napisał(a):

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, ptm od użytkownika z forum którego polecali, chyba sideband ;) jutro rozkręcę kartę jeszcze raz i zerknę czy wszystko jest ok. Folia ściągnięta jedna i druga. Bąbli nie widziałem, o dziwo ściągając folię pęsetą nie było dramatu z odchodzącym ptm. Jutro ewentualnie spróbuję dociąć kawałek trochę większy niż rdzeń i zobaczymy wtedy. Rozkręcę jutro i wrzucę zdjęcie jak to wygląda. 

Nie rozkrecaj. Wygrzej dobrze PTM'a. Powienien popracowac 2-3h w temperaturze 80-85C, wiec najlepiej jakbys przydusil nieco wentylatory i ustawil w benchmarku rdzen na ok 80C. To pomaga. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

Te chlodzenia sie roznia, nie sa takie same, sprawdzalem na YT. Gdyby mial takie samo to powinien miec temperatury GPU do 60 stopni max na 120 watach. Ciekawe czy gdyby tak kupic chlodzenie od 4060ti to czy by pasowalo do 4060, gabarytowo ta karta jest taka sama. Mi to wyglada na to ze PTM nie pokryl dobrze rdzenia, bo spory rozjazd pomiedzy GPU a HS. Z drugiej strony ogladalem jakas recenzje 4060 przed chwila i gosc mial tak samo, 71 stopni na GPU.

Dlatego cały czas twierdzę, że coś jest nie tak, bo nawet premierowe wersje tych kart, wypadają dużo lepiej w testach, niż ta kolegi po zmianie pasty na ptm. Zobaczymy jak będzie po kolejnej zmianie. Do autora tematu, jak masz jakąkolwiek pastę pod ręką to zmień dla zasady, powinno być dużo lepiej, ptm połóż na końcu jak już zakupisz.

Pobierz Quake 2 RTX Demo na Steam (najlepszy tester chłodeń na szybko) i daj znać jakie dokładnie tam są temperatury.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)

@Mosiu92 Nowa pasta niewiele zmieni , chłodzenie jest kiepskie i możesz się tylko ratować UV (droższa opcja to zmiana chłodzenia na np. Morfeusza).

Wystarczyło przed kupnem kilka minut poszukać i samemu wyciągnąć wnioski , tani Asus Dual z 3 rurkami i nie było by tematu.

Inno3D RTX 4060 Twin X2 OC

LP_4060_TWIN_X2_OC_copper_base.png

ASUS RTX 4060  DUAL OC

cooler4.jpg

EDIT:

@RTXnietylko4060tiUSER @skunRace

1. Zmiana nawet na ciekły metal niewiele zmieni (pojemność cieplna chłodzenia).

2. Podmiana wentylatorów (większy CFM) i ramki dystansujące (stosowane w AIO) 0,5-1cm dadzą lepszy efekt.

3. Duży rozrzut temp. między GPU a HOTspot (rurka cieplna ma kontakt tylko z środkiem układu , rogi już nie - podstawa).

4. Dalsza wymiana świeżej i dobrze nałożonej pasty to strata czasu , zwiększa tylko szansę na uwalenie karty przez nie uwagę.

5. Nowsza rewizja karty (V2/OC/rev2/itp...) może wiązać się ze zmianami w chłodzeniu na gorsze (cięcie kosztów = mniejsza pojemność cieplna - można równoważyć szybszym CFM).

Inno3D RTX 4060Ti Twin X2 OC

LP_4060Ti_TWIN_X2_OC_copper_base.png

Edytowane przez Yahoo86
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 22.11.2024 o 17:16, Mosiu92 napisał(a):

PTM pokrywał cały rdzeń, ładnie się rozprowadził

Czyli kupiłeś pastę PTM 7950 a nie plaster? Na to wskazuje "rozprowadził się" bo gdyby był plaster to raczej byś napisał "ułożył się" 🤔

Opublikowano (edytowane)

@Pentium DSzczerze mowiac to tez mi sie tak wydaje, widzialem testy na yt i temperatury w okolicach 71 na GPU, tak jak u Mosia. @Mosiu92. Mozna dla pewnosci tam zajrzec jeszcze raz ale to nie daje gwarancji na poprawe, a ryzyko na awarie jakies tam jest. 4060TI ma inne chlodzenie, bardziej przypominajace to z Duala. Jesli po UV jest git to zostaw to w spokoju i sobie graj.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
Opublikowano (edytowane)

Akurat ich chłodzenie 4070S wygląda przyzwoicie:

LP_4070_SUPER_TWIN_X2_OC_copper_base.png

Przy 4060 trochę przydziadowali.

Mimo wszystko doszukiwałbym się jakiegoś błędu po stronie użytkownika ew. tak jak koledzy pisali - kartę dobrze wygrzać.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

@Karro widziałeś moje odczyty po wymianie na termopad w moim wątku (dział chłodzenia). Nic mi więcej nie potrzeba.

Jednak to już druga karta inno3d z którą mam jakieś perypetie więc chyba następnym razem pójdę w inną markę. Chociażby konkurencyjny cenowo PNY