Skocz do zawartości

Ryzen 7 5700X3D nagrzewa się pod pełnym obciążeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie, że wszystko można :] wszystko kwestia krzemu. Jak wytrzyma będzie dobrze, jak nie zaczynają się klocki. Tutaj u kolegi skoro po czasie wyszło, że CO nie trzyma, to ewidentnie zasilanie płyty nie przetrawi niskiego napięcia, lub sam proc tak już ma.

Opublikowano (edytowane)

Ja nigdzie nie napisałem, że zła - tylko że za słaba w stocku do tego procesora. Jak zresztą większość chłodzeń powietrzych, jak się okazuje. Jeżeli faktycznie da się wycisnąć z płyty CO na odpowiednim poziomie, jeszcze powalczyć z PBO odpowiednio i płyta to łyknie, to jakoś tam się normy trzyma. Ale to jest wszystko jeśli . Bo jeśli nie, to mamy klops. 

Ja bym jej na stałe na takim procku jak 5700 czy 5800x3d nie trzymał. Najsłabsze co dawało radę u mnie z powietrza, to dark rock 4 pro - a i to tak połowicznie, bo o ile w grach temperatury trzymały się granic do 70C, o tyle w syntetykach dojeżdżało do 90C - wprawdzie po dłuższej wygrzewce, ale jednak. Zwyczajnie szkoda krzemu i szkoda własnego zdrowia psychicznego. Po co się pałować czy będzie dobrze czy nie i po co trzymać ten procesor w tak wysokich zakresach temperatur, skoro można wyraźnie chłodniej.

Tutaj, w obliczu w sumie ostatnich dopisków autora - warto się zastanowić czy aby za wymianą chłodzenia nie powinna też pójść pod młotek płyta, skoro nie jesteśmy na niej w stanie utrzymać niskich napięć i odpowiedniej wydajności. :/ No ale to już zupełnie inna dyskusja chyba.

Ja mając podobne problemy kilka tygodni temu wywaliłem podobnego vdh, z w sumie gorszą sekcją zasilania - i wrzuciłem aorusa elite. Problem z niską wydajnością, restartami itp się skończył. A co do MSIa - to był taki moment, że po PBO czujnik temperatury vrm nie schodził poniżej 90C, przy czym mówimy tutaj o wiszeniu na pulpicie. W grach to nawet nie patrzyłem, ale raczej na pewno sekcja throttlowała :E a jak już masa krytyczna została przekroczona to było cyk i odcinka zasilania.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Ja na swojego 5800X3D wrzuciłem Alphacool Core 1 i chłodnicę 420mm. Teraz z PBO -30 to w cymbergaju mam 55 stopni, na grandisie miałem 15 więcej. Trochę ten blok się marnuje na tym procku ale zawsze może te 2 stopnie urwie względem jakiegoś taniego bloku.

Opublikowano
3 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Pewnie, że wszystko można :] wszystko kwestia krzemu. Jak wytrzyma będzie dobrze, jak nie zaczynają się klocki. Tutaj u kolegi skoro po czasie wyszło, że CO nie trzyma, to ewidentnie zasilanie płyty nie przetrawi niskiego napięcia, lub sam proc tak już ma.

zawsze można dać -20 albo -29 :E jak 30 nie jest stabilne bo oprócz kombo strike w curve optimizer można co jeden jechac a nie co 10 ;) 

Opublikowano

To, jaką płytę główną, by mi się opłacało kupić na pewno, by musiała mieć m2 w innym miejscu niż ta, którą obecnie mam, bo obecna ma m2 pomiędzy procesorem a kartą, jakby miała m2 niżej, niż karta to m2 zawsze, by było trochę chłodniejsze czy swoje pamięci ram też muszę brać pod uwagę aktualnie chodzą 3200 na profilu xmp 1.

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, dawid8896 napisał(a):

jaką płytę główną, by mi się opłacało kupić

żadnej, albo siedź na tym co masz, albo trzeba iść w AM5

jak masz zmieniać płytę, to lepiej wszystko sprzedać i złozyć nowe, może się okazać że wcale dużo nie dołożysz.

a dysk m2 żeby miał chłodniej, to wystarczy mu lepsze chłodzenie zapodać..

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano
23 godziny temu, dawid8896 napisał(a):

Jeden specjalista się tu wypowiadał Przy tych prockach różnica temperatury między coolerami za 100 czy 500 PLN zamyka się w max 5 stopniach ja założyłem temat, by zasięgnąć wiedzy, czemu się tak grzeje wyszło, że napięcie za wysokie, ale jak ja zmniejszam napięcie to po jakimś czasie dostaje lekkich opóźnień w systemie, a w grach na -10 jest za mało mocy brak płynności, dlatego będę musiał kupić jakieś aio.

@RTXnietylko4060tiUSER Pewnie po jakimś czasie będziesz miał w grach 78c

Z tymi chłodzeniami tak jest na tych prockach, często różnice są nawet mniejsze niż 5 stopni na przyzwoitym powietrzu i wodzie za 500zł+. Temat był wałkowany na Labie mocno i miał kilkadziesiąt stron. Sam miałem obawy, czy wystarczy mi Grandis 2 ze starego procka i mam w Cinenebchu 78-79 stopni, czyli tyle samo ile inni na dużo lepszych chłodzeniach wodnych. U Ciebie raczej to płyta główna nie trzyma, bo jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś trafił na taką sztukę, która by nie trzymała na przyzwoitej płycie -30.

17 godzin temu, cichy45 napisał(a):

Ja na swojego 5800X3D wrzuciłem Alphacool Core 1 i chłodnicę 420mm. Teraz z PBO -30 to w cymbergaju mam 55 stopni, na grandisie miałem 15 więcej. Trochę ten blok się marnuje na tym procku ale zawsze może te 2 stopnie urwie względem jakiegoś taniego bloku.

Coś to dziwne @cichy45, że masz aż 15 stopni różnicy, bo jak wyżej temat wałkowany był na Labie i nierealne są takie różnice na 5800X3D. Ja na tym Grandisie 2 mam 55 stopni w takim Cyberpunku w Cinebenchu 79, czyli tak jak reszta na wodzie, a u Ciebie ile jest w cine na tym Alphacool Core 1 ? Maksymalnie miałem 80 w lecie, teraz mam nawet 77,5.

4TSYvxt.jpeg

Cinebench

18Kxglv.jpeg

• Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Coś to dziwne @cichy45, że masz aż 15 stopni różnicy, bo jak wyżej temat wałkowany był na Labie i nierealne są takie różnice na 5800X3D. Ja na tym Grandisie 2 mam 55 stopni w takim Cyberpunku w Cinebenchu 79, czyli tak jak reszta na wodzie, 

Jedynym wytłumaczeniem jest pewnie to że Cichy ma rtx 4090 i 450W skutecznie  zrobiło lipne warunki dla zwykłego powietrznego chłodzenia stąd tak znaczna różnica na wodzie, przy obciażeniu samego cpu zapewnie takich różnic by nie odnotował jak karta nic nie robi ;) 

29 minut temu, dawid8896 napisał(a):

To ja mam w bf2042 72c bo dałem 0.0500 a przed tą zmianą miałem 78c

BF potrafi konkretnie rozgrzać cpu, dużo mu nie brakuje do temperatur przykładowo które robi cinebench także to jest norma ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Ciebie ile jest w cine

Jak odpaliłem raz to na koniec przebiegu miał 69.8 stopnia. Jakbym go puścił w pętli to pewnie by się wygrzał mocniej.

Ogólnie to różnicy ogromnej nie ma bo na aio 120mm przy nałożeniu limitu 60 stopni tmax to hw info raportowało moc procesora 71 watów, na tym bloku alphacool 60 stopni raportuje przy mocy 76 watów z groszami więc różnica max kilka watów lepszego oddawania ciepła przy temp 60 stopni.

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 1
Opublikowano
38 minut temu, cichy45 napisał(a):

Jak odpaliłem raz to na koniec przebiegu miał 69.8 stopnia. Jakbym go puścił w pętli to pewnie by się wygrzał mocniej.

Kwestia 2-3 stopni więcej jak po pierwszym przelocie było te 70, aio po prostu nie reaguje tak zle na wysoką temperaturę w obudowie jak chłodzenie powietrzne, stąd taka różnica podczas rozgrywki w CP.

58 minut temu, dawid8896 napisał(a):

W cinebench ma teraz tak

Jak na takie napięcie to masz bardzo dobrą temperaturę.

Opublikowano
W dniu 29.01.2025 o 16:11, dawid8896 napisał(a):

To ja mam w bf2042 72c bo dałem 0.0500 a przed tą zmianą miałem 78c jeszcze zobaczę na Cinebenchu ile będę miał

To akurat normalne, BF i inne gry na Frostbicie, czy budowanie shaderów potrafią ten procek pocisnąć nie mnie jak Cinebech. Na pewno znajdą się jeszcze takie tytuły, ale w większości gier będzie w okolicach 60 stopni.

W dniu 29.01.2025 o 16:40, Send1N napisał(a):

Jedynym wytłumaczeniem jest pewnie to że Cichy ma rtx 4090 i 450W skutecznie  zrobiło lipne warunki dla zwykłego powietrznego chłodzenia stąd tak znaczna różnica na wodzie, przy obciażeniu samego cpu zapewnie takich różnic by nie odnotował jak karta nic nie robi ;) 

W sumie faktycznie, bo u mnie po UV to ledwo do 200W dobijam.

W dniu 29.01.2025 o 16:58, dawid8896 napisał(a):

W cinebench ma teraz tak

324.png.572d3453488643d778924476f614d366.png

Dobre temperatury.

W dniu 29.01.2025 o 17:52, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@skunRace Te 79 stopni na 5800x3d to bez czy z PBO -30? Z tego co widzialem to zwykle powietrzniaki sa w stanie ogarnac nawet 7800x3d po pbo -30 w grach.

Tak z Kombo Strike na 30, bez tego by było plus 10 stopni. Tak jak mówisz przyzwoite powietrze z palcem w nosie ogarnia 7800X3D i 9800X3D. Ja mam sentyment do powietrza i coś czuje, że jak będę zmieniał kiedyś na jakieś nowe X3D, choć 5800X3D mi spokojnie na razie wystarcza to też na powietrzu ;) Szczerze to nawet bym wolał tą nową czarną Noctue niż jakieś AiO, może mi się to kiedyś odwidzi.

• Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

czy budowanie shaderów potrafią ten procek pocisnąć nie mnie jak Cinebech

No u mnie kompilacja shaderów w Horizon Forbidden west / Zero Dawn remastered robi niezły piekarnik na CPU :)

• Upvote 1
Opublikowano

Przy 5800x3d moge wylaczyc wentylatory na chlodnicy i temperatura ruszy moze o 2 stopnie w gore. Plyta glowna tez swoje robi,slabsza sekcja bedzie pompowac wiekszy vcore zeby utrzymac wszystko jak trzeba co przekalda sie na wyzsza temperature CPU.

Na poprzednim mobasie pchalo mi 1.2v + ,na obecnym 1.14-1.15 po ustabilizowaniu. KomboStrike obecny na starej i na nowej 

Opublikowano
7 godzin temu, Krauziak napisał(a):

Przy 5800x3d moge wylaczyc wentylatory na chlodnicy i temperatura ruszy moze o 2 stopnie w gore.

Jak obciażasz sam cpu np cinebenchem a karta nic nie robi to takie zjawisko miałem już od czasów ryzena 3600 ale jak spróbujesz pasywnej pracy z chłodnicą cpu na topie gdzie z karty leci ciepło podczas grania do góry to różnica będzie spora między np 800rpm a wyłączonymi wentylatorami ;)