Skocz do zawartości

Prosty sprzęt do zabawy/nauki Pi-Hole, AdGuard Home, NAS etc Raspberry, N100, mały Dell, coś innego?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Szukam jakiegoś prostego, w miarę taniego i energooszczędnego sprzętu do do zabawy/nauki stawiania i konfiguracji Pi-Hole, AdGuard Home, jakiegoś podstawowego NASa etc.

Co byście polecili? 

Opublikowano

Z tymi małymi komputerami i robieniem z nich NASów to nie jest tak różowo jeżeli chcesz podłączyć więcej niż 1 dysk.  Ja do tego celu przeznaczyłem po prostu starego PC w dużej obudowie.
Co do reszty rozwiązań, to też różnie :)
Raspberry powinno ciągnąć najmniej prądu ale pytanie, kiedy się zwróci skoro sama malinka kosztuje kilkaset zł? :) Ja mam Dell Wyse kupiony za jakieś grosze (komplet za mniej niż 120 zł z przesyłką), w którym siedzą 2 albo 3 dyski w sumie. Do tego dostałem od kolegi "walniętego" Lenovo Thinkstation M93 gdzie wystarczyło włożyć dysk i wymienić bateryjkę od BIOSu żeby zaczął chodzić. Tam mam 2 dyski (1 przez kieszeń wsadzoną w miejsce napędu optycznego) i postawiony Proxmox i na nim siedzi większość "eksperymentów".
Na Wyse działa serwer VPN + CasaOS + immich + syncthing.
M93 poza wspomnianym Proxmoxem siedzi VMka z dockerem (tak wiek, incepcja), na której działa Semaphor, Zabbix i coś tam jeszcze, a na innej VMce Grafana i baza danych Influx.
Na wolnym RPI3 postawiony jest PiHole "zapasowy", a główny stoi na wirtualce znajdującej się na Microserver G8, służącym też jako główny "NAS".

Wyse i inne terminale mają taki plus, że zazwyczaj są bardzo tanie, więc możesz kupić kilka i nawet pobawić się w stawianie klastrów i innych takich. N100 będzie wydajniejsze, zazwyczaj bardziej kompaktowe, ale też znacznie droższe. Pytanie, czy potrzebujesz aż takiej wydajności? Ja taki sprzęt przeznaczyłbym bardziej pod PFSense.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.11.2024 o 11:39, narmiak napisał(a):

Ja mam Dell Wyse kupiony za jakieś grosze (komplet za mniej niż 120 zł z przesyłką), w którym siedzą 2 albo 3 dyski w sumie. Do tego dostałem od kolegi "walniętego" Lenovo Thinkstation M93 gdzie wystarczyło włożyć dysk i wymienić bateryjkę od BIOSu żeby zaczął chodzić. Tam mam 2 dyski (1 przez kieszeń wsadzoną w miejsce napędu optycznego) i postawiony Proxmox i na nim siedzi większość "eksperymentów".

Wyse jaki model masz? Ile ramu? Da się tam postawić Pi-hole/Adguard Home, NAS (najlepiej widoczny w dwóch podsieciach lokalnych)?

Jaki OS masz na nim zainstalowany?

Jak do Wyse zmieściłeś 2/3 dyski?

Edytowane przez marki
Opublikowano
24 minuty temu, marki napisał(a):

Wyse jaki model masz?

Dell Wyse Z90D7 Zx0 AMD G-T56N

24 minuty temu, marki napisał(a):

Ile ramu?

25 minut temu, marki napisał(a):

Jaki OS masz na nim zainstalowany?

image.png.495a4d28fb863a9b21e4195536f642c1.png

25 minut temu, marki napisał(a):

Da się tam postawić Pi-hole/Adguard Home, NAS (najlepiej widoczny w dwóch podsieciach lokalnych)?

Masz jedna kartę sieciową, więc jeżeli masz zarządzalny switch na którym postawisz VLANy, to by się pewnie dało tak samo, jak na każdym komputerze. PiHole/ADGuard nie potrzebują jakoś super silnej maszyny, wiec działały by tu bez problemu.

27 minut temu, marki napisał(a):

Jak do Wyse zmieściłeś 2/3 dyski?

Mój model miał normalnie dostępny port SATA oraz mSATA. Trzeci dysk jest wpięty po USB. Do mSATA podłączyłem normalny dysk SSD GoodRama wyciągnięty z obudowy, HDD normalnie pod SATA (w komplecie miałem odpowiednie sanki i kable). Widziałem też jak ludzie montowali w slot WLAN przejściówkę dającą 2 dodatkowe porty SATA.

Opublikowano

Zależy jaki pobór prądu jesteś w stanie zaakceptować oraz jak duże to może być

Możesz kupić polesingowy Esprimo P757. Ma slot m2, kilka slotów pcie, 5 złączy sata. Buda z płytą, procek (i3 7100) oraz 16 Gb ramu to wydatek ok. 300 zł a możliwości bardzo duże. W idle ~15 watów.