Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam, mam pytanko odnośnie komputera a dokładniej o dwie karty graficzne składam komputer głównie do gry w fortnite w FullHD do monitora 165hz ale i nie tylko bo lubie pograć sobie na ustawieniach ultra/wysokich ale załóżmy że głównie fortnite i zastanawiam się nad wyborem rtx 4060 ti a rx 7700 xt i nie wiem która karta lepiej się sprawdzi w fortnite słyszałem gdzieś ale nie wiem czy to prawda że fortnite bardziej się lubi z kartami nvidia bo patrząc ogółem na testy to widziałem że rx jest lepszy od rtxa 4060 ti ale nie wiem jak to wygląda w przypadku fortnite

reszta zestawu to w skrócie amd ryzen 5 5600/amd ryzen 5 7600

32gb ramu ddr4/ddr5 w zależności który procesor wybiore

kombinacje byłyby takie:

rtx 4060 ti/ amd ryzen 5 5600 32gb ram ddr4

rx 7700 xt/ amd ryzen 5 5600/amd ryzen 5 7600 32gb ram ddr4/ddr5

i jeszcze zastanawiam się czy obie karty graficzne i oba procesory będą fajnie współgrały w fullhd i nie będzie bottlenecku ze strony i kart i procesorów

prosiłbym o pomoc :))

Edytowane przez Mazior
  • Mazior zmienił(a) tytuł na Zestaw z rtx 4060ti/rx7700 xt
Opublikowano

Fortnite lubi karty nVidii, ale czy to wystarczy żeby nadrobić 15-20% różnicy między tymi kartami?

RyZen 7600 (lub tańszy 7500F) będzie wyraźnie szybszy i na niego bym postawił bo gra siedzi bardziej na procesorze.

Opublikowano

Zostałbym jednak przy AM4 bo i tak chciałem wymienić komputer na pół roku może rok i potem i tak będę jeszcze raz zmieniał. A teraz zastanawiałem się nad komputerem no wychodzi na to że do 4000 zł i chciałbym nowe komponenty więc no ten ryzen 5 5600 musi zostać no i jedyne co to zastanawiałem się czy lepszy do tego procka będzie ten rx 7700 xt czy rtx 4060 ti do grania w FullHD głównie w tego forta i zastanawiałem się czy z rx 7700 xt i ryzenem 5 5600 nie będzie bottlenecku i nie lepiej będzie wziąć z tego powodu tego rtxa ale nikt mi jednogłośnie na to pytanie nie odpowiedział tylko dawał inne propozycje komponentów.