Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Z racji, że ku mojemu zaskoczeniu, poznikały z ofert sprzedaży wszystkie modele głośników komputerowych, które jeszcze pamiętałem z przed kilku lat, a które były w kręgu moich zainteresowań, to też chciałem poprosić kolegów o pomoc, odnośnie wyboru jakiegoś zestawu z obecnych ofert.

Co do wymagań, to nie ma ich wiele, zwłaszcza że zdaję sobie też sprawę, że przeznaczony budżet nie pozwoli na wiele. Ale..

Najbardziej interesowały by mnie dwie rzeczy. Pierwsza i chyba najbardziej oczywista, to aby głośniki takie, należały do tych, które mają opinie niezawodnych, tak aby nie trzeba było użerać się z serwisem i związanymi z tym niedogodnościami...

No i rzecz druga, dotycząca dźwięku. Z racji na budżet, myślę że najrozsądniejszą opcją, byłoby aby głośniki grały, bezpiecznie... :)

Mam tutaj na myśli to, aby wysokie pasma nie były wyeksponowane, a dół nie "dudnił" przesłaniając resztę pasma. To co napisałem w ostatnim zdaniu, określało się kiedyś jako "angielskie brzmienie", czyli królem pasma był jego środek, co właśnie rozumiem jako bezpieczne brzmienie....

Budżet podzielony jest na dwie wersje, gdyż rozważane są dwa zestawy głośników.

Pierwsza wersja, to coś w granicach 150-180 pln. Druga natomiast wersja, to nieprzekraczalne, maksymalne 300pln.

Do tej pory, moim jedynym punktem zaczepienia jest Logitech Z150.  Czy koledzy byliby tak uprzejmi i dopisali coś do tej listy? 

Opublikowano

Gdyby dało radę nagiąć budżet o 59zł , to na allegro/mediaexpert są najtańsze nowe  Edifier MR4 (powiedzmy równe , pasma się nie zlewają , dobra separacja , z tyłu obudowy potencjometry aby uciąć/zwiększyć dół i górę w razie potrzeby , chyba o 6 dB) , inne edki to typowe V-ki (wyeksponowany dół i góra).

"The Smallest Flagships! // Edifier MR4" - w pełni się zgadzam , logitech/creative produkują niewiele warte zabawki audio na które szkoda słuchu.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, miro napisał(a):

Edifier 2.0 R1600TIII

Przyjrzał bym się bliżej tym głośnikom, gdyby nie to, że podobno po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania, resetują się ustawienia głośności, co dla mnie dyskfalifikuje taki produkt. Niemniej dziękuję za propozycję :)

10 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

Gdyby dało radę nagiąć budżet o 59zł...

Nie przekreślam całkowicie MR4, ale na tą chwilę muszą pozostać na liście rezerwowych.

A czy wiecie może koledzy, coś na temat takich dwóch modeli:

Edifier 2.0 R1280T

Edifier R19BT

Co do pierwszych, to czytałem zagraniczną recenzję, która była niezwykle przychylna temu modelowi, natomiast co do drugich (Edifier R19BT), to interesowało by mnie, jak ma się ich brzmienie do Logitecha Z150, może ktoś miał możliwość porównania i mógłby podzielić się wrażeniami?

https://www.lifewire.com/edifier-r1280t

Opublikowano
9 godzin temu, Reksio napisał(a):

podobno po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania, resetują się ustawienia głośności,

stan początkowy to 50% i tyle

zmienia się głośność systemowym, jeśli zmienisz na głośnikach i wyłączysz je to tak, wracają do stanu początkowego. Tylko że głośników raczej nikt nie wyłącza, jedynie jak braknie prądu..

mam je od kilku lat, nie mając już miejsca na wzmacniacz i duże stereo pod kompa...

o ile na początku bawiłem się też potencjometrem głośności na nich, to później już nigdy, są na default, a wszystko robię z systemu.

bardzo często na promkach, goracym strzale itd, da się je kupic taniej

chociaż teraz bym dopłacił do tych co kolega wyżej, albo na promocji 1280DBS, choćby dla BT

https://www.pepper.pl/promocje/zestaw-glosnikow-audio-20-edifier-r1280dbs-bluetooth-50-42w-z-pilotem-949332

cudów nie będzie, to są tanie zestawiki, zawsze możesz poszukać czegoś uzywanego na olx, tu podpytać o konkretny zestawik

taki 1600 kupisz za 150-200zł

Opublikowano

@ShaDow_Pro

Jeżeli szukamy w miarę równego pasma , oczekujemy ponad przeciętnej sceny/efektów/pozycjonowania to w tej cenie i wyższej MR4 konkurencji nie mają - półka wyżej to już Kali IN-5 (bardzo zalecane przyzwoite/dobre źródło).

Za tak śmiesznie niską kwotę otrzymujemy głośniczki które będą nas czarować dźwiękiem (należy pamiętać o prawidłowym ich ustawieniu i ograniczeniach bliskiego pola).

Konkurencyjne marki nie oferują nic podobnego nawet w sporo wyższej cenie , FiiO SP3 (+/- 1500pln) które są solidnie wykonane - mają więcej ciepełka i nie ma tego efektu WOW (przy Kali to one nawet nie stały).

Moim zdaniem w kwocie 600-800zł i priorytetem na małe/tanie/liniowe/przestrzenne/szczegółowe/poprawnie grające , MR4 są nie kwestionowanym królem opłacalności.

• Thanks 1