Skocz do zawartości

Wymiana karty graficznej z RX590 na ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolejne podejście ;)

Wydaje mi się że karty będą drożeć w związku z problemem z pamięciami.Okres jest jakby najgorszy, bo koniec roku. Myślałem żeby zmienić procesor na Ryzen 9 5950X. Karta graficzna o jakiej myślę to 5060 ti lub 5070 ti (16GB). Cena 5070 ti jest niemal dwukrotnie wyższa od 5060 ti. Jeśli to byłby tzw. komp przejściowy to może nie warto inwestować w 5070 ti.Kasa nie jest problemem. Pewnie trzeba by i zasilacz wymienić bo TDP nowego procesora to 100w (obecnie 65w). Przesiadka na Ryzen 5  5600 wydaje się za mało znacząca.

Opublikowano
40 minut temu, zgreg napisał(a):

Myślałem żeby zmienić procesor na Ryzen 9 5950X.

i wszystko to na tym b450 gaming plus ? czym to chcesz schłodzić ? 

jeśli naprawdę chcesz coś zrobić z tym am4 na b450 a nie tylko pytasz regularnie co kilka miesięcy,

to wsadź sobie tam 5700x ew 5800x które dadzą ci realny przyrost i dobry stosunek możliwości do ceny, bo 5700x3d ani tym bardziej 5800x3d w sensownej kasie nie kupisz. 

nie wiem jakie masz chłodzenie procesora, pewnie też trzeba zmienić

i oczywiście wgrać nowy bios, od tego zaczynasz, bo wg tych grafik z pierwszego posta, to masz bios z 2019 roku..

przespałeś wiele możliwości w miare taniej zmiany na am5 to teraz siedź na tym ..

kartę kup taką na jaką cię stać, zmienisz kiedyś kompa a karta zostanie, chcesz 5070ti, myślisz o ray tracingu, kupuj i się baw, ciesz, pracuj

zasilacz ? a my nei wiemy jaki masz zasilacz.. a chciałeś 5950 napędzać...

a ile masz pamięci ? 

pewnie tak nic nie kupisz, wrócisz za pół roku z pytaniami

• Haha 1