NoviAMG 432 Opublikowano 21 Stycznia Opublikowano 21 Stycznia (edytowane) Tak, 320w 4080 + 150w 9800x3d +- da jakieś 470w a w peaku zasilacz jest w stanie więcej wytrzymac Edytowane 21 Stycznia przez NoviAMG 1 1
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia @boban666 jak przetestujesz zasilacz to daj znać, a ja po robocie chyba zamienię dyski M2 miejscami najpierw, a później chyba postawię kolejny raz system na nowy tylko tym razem na dysku 2TB. Tej kombinacji jeszcze nie próbowałem chociaż już mogę się domyślić co będzie 😆 To "odłączenie" monitora dopiero wczoraj się pojawiło, a u Ciebie wcześniej było, więc kolejny podobny objaw. Na pewno to nie jest normalne. Może sterownik się ciulowo ładuje czy ki uj?
boban666 101 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Nie mam pojęcia , ale przez miesiąc , może dwa jest spokój a potem odpalasz W11 i ci ekran gaśnie , najlepsze że nic nie istalowałem no i potem to już miałem cały czas do następnego formata. A ten zasilacz jak wróce z roboty , to zobacze i dam znać z tym ze na tym starym zasilaczu tez byl ten stutter 😁 dlatego zmienilem 😁 Edytowane 22 Stycznia przez boban666
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Ja mam w bani cały czas ten problem z POST, bluescreen z artefaktami jak podłączyłem pod płytę główną (bluescreen to luz, ale dziwne, że były artefakty jak na foto niżej choć wtedy nie miałem zainstalowanej adrenaliny). W far cry 5 była też sytuacja, że miałem około 130 klatek, a po resecie ustawień panelu NVIDIA ponad 300 fps. W furmarku czy pendulum demo były ścięcia. Potem bez grzebania w ustawieniach po podłączeniu do płyty było ok, a później pod kartę graficzną i lepiej. Obecnie zmiany w biosie nic nie zmieniają, odinstalowanie sterownika chipsetu również. Jeden oes w WRC prawie idealnie, później jakieś micro ścięcia, ale bywa też konkretne na 1-2 sekundy po czym dalej znów jest ok. Niektórzy twierdzą, że to błąd użytkownika i ok, coś w tym pewnie jest, ale co jest grane, że teraz dzieje się to co opisałem wyżej, a nic nie jest zmieniane w ustawieniach?🤷 Edytowane 22 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Ja ci napiszę co się dzieje , Windows 😁. Szkoda że są problemy z instalacją FFB , sterowniki od NV nie są za dobre pod Linuxem , gry DX które sa pod Linuxem emulowane , jak by nie powyższe problemy to już dawno siedzę na Linuksie. Mi parę dni temu , tak z dupy przestał działać regulator głośności , naciskam na głośniczek na pasku zadań i jeb pojawia się czysty prostokąt i tak już zostaje , dopiero reset powoduje że znika. Za każdym razem gdy tam klikne myszką wyskakuje ten prostokąt i tyle 😁. Windows to niestety syf straszny , nawet nie wiemy ile on syfu instaluje tak od siebie bez naszej wiedzy.
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) No u mnie na przykład po instalacji gry ze steam pojawiała, chciałem przez nią uruchomić grę i nagle się wysypywała (ikona). Trudno, dziś próbuję z tymi dyskami, bo jak mam te ścięcia to i tak zero przyjemności z grania. Nie wiem tylko czy znów ładować 23h2 czy coś innego. Win 10 kusi, ale znów brak wsparcia zaraz, a 11 23h2 już wymusza 24h2 😆 @boban666 a może byś jeszcze sprawdził na innej karcie graficznej? Twój ojciec co tam ma u siebie? Nie mogę znaleźć informacji czy w furmarku poza kartą graficzną coś jeszcze może mieć wpływ na ścięcia. Myślę też nad tym RAMem z listy QVL, ale mówiłeś, że u Ciebie akurat jest w teorii kompatybilna. Edytowane 22 Stycznia przez Adikon
boban666 101 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Tak ma , ale to jest cieżki materiał i strasznie mi marudzi , po za tyn to jest jakiś Radeon za 800 zl 😁.
Kendi 52 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Jakim cudem Wam się dzieje taka magia na tych Windowsach? Ja mam od kilku ładnych lat jedną instalacje. Początkowo to był Windows 10 instalowany na Intelu, teraz Windows 11 już któraś z kolei duża aktualizacja zrobiona (teraz jestem na wersji 24H2) i co najlepsze nawet pomimo zmiany platformy na AMD wszystko działa względnie normalnie. Może Wy za dużo grzebiecie przy tych systemach? Pamiętam, że kiedyś jak próbowałem robić tz. "Debloat" systemu to potem Windows losowo potrafił dostawać pierdolca. Od tego czasu się nie bawię w to.
bartez88 46 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia @KendiJakie AMD masz teraz wrzucone? Grzebałeś coś w planach zasilania?
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) @Kendi sam nie wiem czemu właśnie. I to nie jest tak, że zacząłem grzebać dla zabawy, bo już dawno mi się znudziło podkręcanie dla benchmarków itp. Gdyby wszystko działało bez problemów to nawet Expo mi niepotrzebne tak naprawdę, ale niestety takie ścięcia są niedopuszczalne. Przez ostatnie 7 lat miałem jeden komputer i nawet windy nie ruszałem, bo działało dobrze. Powodem zmiany kompa było to, że obecne gry niestety wymagają już lepszego sprzętu i to tyle 😉. I sam widzisz, że bez żadnego ruszania ustawień itd. nagle zaczęło działać lepiej, ale i tak zdarzają się duże ściny. Po stawianiu systemu od nowa kilka razy kończą się pomysły... No chyba, że ram musi być z listy QVL, bo na razie testowałem dwa różne zestawy spoza listy. Po wrzuceniu starej karty graficznej było ok, ale na najniższych możliwych ustawieniach, gdzie ta sama karta na starym kompie pozwalała grać na średnich. Miałem co prawda monitor o rozdzielczości 2560x1080 34", a teraz 3440x1440, ale nawet po zmianie rozdzielczości w grze było słabo choć fpsy w capframex stabilne. Edytowane 22 Stycznia przez Adikon
Kendi 52 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia @bartez88 5700x3d na B550. Plan zasilania zrównoważony.
bartez88 46 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia @Kendi A zmianę z Intela na AMD miałeś jeszcze na win10 i potem aktualizacja do win11 czy jakoś inaczej?
Kendi 52 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Zmianę zrobiłem będąc już na Windowsie 11 1
boban666 101 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia 4 godziny temu, Adikon napisał(a): @boban666 jak przetestujesz zasilacz to daj znać, a ja po robocie chyba zamienię dyski M2 miejscami najpierw, a później chyba postawię kolejny raz system na nowy tylko tym razem na dysku 2TB. Tej kombinacji jeszcze nie próbowałem chociaż już mogę się domyślić co będzie 😆 To "odłączenie" monitora dopiero wczoraj się pojawiło, a u Ciebie wcześniej było, więc kolejny podobny objaw. Na pewno to nie jest normalne. Może sterownik się ciulowo ładuje czy ki uj? No i przetestowałem. Stutter dalej jest , a ta druga wtyczka też nie działa , dalej nie mogę załączyć komputera kiedy mam wpięte obydwie , więc to nie wina zasilacza. Chyba że te Siletium/Endorfy coś nie chcą wspólgrać z moją płytą , albo płyta jest walnięta 1
Kendi 52 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Z tą wtyczką to jest bardzo podejrzana sprawa + to wieszanie się podczas POSTu
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Może napisz do suportu i powiedz co się dzieje, i to, że zmieniałeś zasilacz. Miganie monitora podczas ładowania też wróciło, a nic nie zmieniałem 😆 Edytowane 22 Stycznia przez Adikon
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia https://forum-en.msi.com/index.php?threads/warning-the-latest-bios-from-01-22-25-for-the-msi-x870-tomahawk-wifi-does-not-work.408456/ 1
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia Zmieniłem dyski miejscami i bez różnicy, ale tego się spodziewałem. Oczywiście nie instalowałem nic od nowa i tylko zamiana slotami, więc chyba tym sposobem można wykluczyć problem z kontrolerem płyty. Już chyba zostawię 2TB jako pierwszy i teraz 1TB zostawię w drugim slocie. Dopiero 3 dysk coś robi, ale wyłącza on tylko PCIe 2, a tego nie używam, więc te dwa dyski nie powinny kolidować w żaden sposób z działaniem karty graficznej. Nie wiem czy próbować jeszcze ze zmianą RAMu na te gskill z QVL, ale jakoś wątpię, że to problem z pamięcią. Teraz pobiera się w aktualizacji 24h2, bo i tak nie mam nic do stracenia, a zobaczę czy będzie jakaś różnica. Później najwyżej zrobię czystą instalację również 24h2 skoro innym działa ok.
boban666 101 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia W10 zainstaluj , ja się też broniłem. Wiem że konczu się support , ale do tego czasu może warto. Pisałem już wielokrotnie , mi wszystko chodzi lepiej , może to efekt placebo , ale wali mnie to , ja widzę różnice.
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia Wrzuciłem tę aktualizację 24h2 i też bez zmian. Chłopaki na forum też mają 24h2 i im działa, więc tutaj coś innego musi być. Widziałem już teorie, że x870 robi większe problemy niż starsze płyty, ale to też bez sensu według mnie. Niestety nie widzę z postów z taką samą płytą jak mam ja. Zazwyczaj jest to taichi albo Nova. Jak odpalam windę to jeszcze wyskakują mi czasem jakieś dwa okna-duchy (w sensie ich cienie widać tylko), ale to jest w chu dziwne, że wcześniej na 24h2 były spadki do 70-80 za każdym razem, a teraz na przykład do 100-110 o ile się nie zatnie tak konkretniej. Może faktycznie spróbować tych gskill. Najwyżej znów odeślę 🤷
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Biosy do asrockow https://asrock.com/support/index.asp?cat=bBIOS 1
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia (edytowane) Ooo. Jeszcze nie wydali 3.17, a tu widzę 3.18 beta dla riptide wifi 🤔. Chyba trzeba spróbować 🤷 @NoviAMG dziękuję za wrzutkę 😉 Tylko tego sterownika chipsetu znaleźć nie mogę 🫤 I w ogóle nie mogę stąd pobrać nic, bo mnie wyrzuca na stronę ASRock i tyle 🫤 Do niektórych wchodzi normalnie, więc dla mojej jeszcze nie ma chyba 🙃 Edytowane 22 Stycznia przez Adikon
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Ehhh, chipset możesz pobrać od razu, a bios pewnie wejdzie za parę minut...
Adikon 139 Opublikowano 22 Stycznia Autor Opublikowano 22 Stycznia No właśnie czytam na reedit. Tylko widzę też, że ludzie mają problem z odpaleniem kompa po aktualizacji. Będę obserwował, ale i tak dzięki 😉
NoviAMG 432 Opublikowano 22 Stycznia Opublikowano 22 Stycznia Amd zalecało przywrócenie domyślnych ustawień biosu przed aktualizacją i wyłączenie FTPM. 1
Rekomendowane odpowiedzi