Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.02.2025 o 20:36, Adikon napisał(a):

U mnie też działa to o wiele lepiej niż na początku. Wcześniej to miałem takie ścięcia, że masakra. Teraz jest faktycznie micro. Dowiedziałem się, że AMD ma często problem z odprowadzaniem ciepła do ihs tylko o tym się też nie mówi głośno. Rajd Szwecji poszedł mi całkiem dobrze, więc trenuję dalej i mrugam w odpowiednich momentach 😂

Moja szkoła 😁. Ja jestem terez na feriach i oczyszczam umysł od PC , może jak wróce to już nie będe widział tego micro stutteru 😁 oby 😜

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja dziś grałem w raceroom i masełko poza lekkim ścięciem na początku, ale to naprawdę subtelny stutter👌🏻. Oczywiście normalnie odpalony, a nie przez Vulkan. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 23:50, Adikon napisał(a):

Ja dziś grałem w raceroom i masełko poza lekkim ścięciem na początku, ale to naprawdę subtelny stutter👌🏻. Oczywiście normalnie odpalony, a nie przez Vulkan. 

czy u was stutter jest powiązany bezpośrednio z nagłym spadkiem GPU Load?

3Wreckfest_x64-12th Gen Intel Core i5-12400F-AMD Radeon RX 6600 XT-16GB (2x8GB) 3600MTs-fps.png

Opublikowano
37 minut temu, Adikon napisał(a):

Jak CPU nie domaga to i karta graficzna zwolni. To wszystko jest ze sobą powiązane. Zamówiłem płytę główną i jeśli to nic nie zmieni to pozostaje procesor. 

ja nie mam ryzena. poza tym gram w też w starsze gry, gdzie procesor nie jest mocno obciążany i często nawet nie jest obciążany w 50%

Opublikowano
16 godzin temu, Adikon napisał(a):

Jak CPU nie domaga to i karta graficzna zwolni. To wszystko jest ze sobą powiązane. Zamówiłem płytę główną i jeśli to nic nie zmieni to pozostaje procesor. 

Jednak podjąłeś rękawice :D. Płyta na 870 czy jakis inny chipset wziąłeś ?

Opublikowano

Płyta chyba dopiero w przyszłym tygodniu, bo coś widzę jakieś opóźnienie mają. Oczywiście po testach opiszę wszystko jeśli się nic nowego nie odwali. Miałem brać kolejną x870, ale większość problemów widzę właśnie ja tym chipsecie, więc trzeba spróbować czegoś innego. Po uruchomieniu systemu i włączeniu pierwszej aplikacji typu zentimings czy capframex na chwilę zacina się kursor. Jeśli podłączę monitor pod płytę przez HDMI problem ustaje, ale frametimes bez większych zmian. Wierzę w to, że jest jakiś problem z komunikacją na tym nowym chipsecie, ale trzeba testów. Nadzieja jest bardzo mała, ale zobaczymy. Pozostanie tylko procesor i zasilacz do podmiany, ale w to ostatnie wątpię, bo ładnie trzyma napięcia. Karta graficzna też wpływu na zacinanie kursora nie ma i tutaj mi to jeszcze bardziej wygląda na jakiś problem z komunikacją. W ostateczności trzeba będzie dorwać 7800x3d lub coś innego z amd na testy. 

Opublikowano (edytowane)

Mobo najwcześniej w środę, bo niestety nie dotarła z magazynu na czas 😆. Także dopiero pod koniec tygodnia będę mógł powiedzieć, że zmieniłem płytę, a problem nadal istnieje xD

Naszykowałem pena z win10 lot jeszcze i gdyby nie fakt, że po nowej instalacji znów czeka mnie ogarnięcie ustawień kiery i całej reszty to bym wrzucił już teraz w weekend chociaż szczerze mówiąc wolałbym już zostać przy tej 11-stce. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

czekam zatem z niecierpliwością na weryfikację.

offtopic: pamiętam swojego kompa z 2018/19 roku, miałem jakiegoś rx590 (chyba). Tam też miałem stuttering, spowodowany - co odkryłem przypadkowo, zarządzaniem przez sterownik taktowaniami oraz napięciem. Wtedy jeszcze w sterowniku amd dało się ustawić zegary dla rdzenia i pamięci "na sztywno" w ten sposób, że karta działała cały czas na zlockowanych zegarach, ani 1MHz mniej ani więcej. Takie ustawienie raz, że naprawiło mi wtedy stuttering, a dwa, że zwiększyła się wydajność w niektórych grach nawet o 20% i to bez overclockingu.

Opublikowano
58 minut temu, Adikon napisał(a):

U mnie OC karty nie przyniosło żadnego rezultatu pod tym względem niestety. Jedynie lepsze wyniki w syntetykach.

a próbowałeś (nie wiem czy w nvidii jest taka opcja) ustawić taktowania na sztywno, żeby ani ich nie podbijało ani nie zbijało niżej?

Opublikowano

Proszę o poradę ;)

Zmieniam platformę z intela na amd - 9800x3d + Asus x670e Strix.

Niby wszystko ok, ale coś mi nie pasowało - grałem w Cyberpunka i Snowrunnera i miałem wrażenie czasami gorszej płynności. Największa i wyraźna różnica jest w momencie gdy gra korzysta z dysku, np. jak się robi autosave. Gry i system na SSD/NVME.

O ile średni FPS jest wyraźnie lepszy, to 1% ciut słabszy a 0,1% wyraźnie słabsze. Do testów używałem programu CapframeX. Na AMD mam gorszy frame time, w tym sensie że jest dużo większy rozstrzał +/- kilka ms. Dla przykładu na intelu jest 10ms +/- 3 ms, a na AMD 9ms +6ms/-3ms. Nie mam niestety wykresów przy sobie żeby wrzucić, ewentualnie wieczorem dokleję.

Można temu jakoś zaradzić ? Wydane kupę kasy a mam wrażenie ze jest gorzej. Testowałem tez KCD2 i tam nie odczuwam żadnych spadków. Instalowany świeży windows, również taki minimalistyczny bez telemtrii itp i jakoś lepiej nie jest. Programy typu msi afterburner wyłączone.

Potestować płytę z x870 ? Czy chipset tu nie ma znaczenia ?

Opublikowano

Mam x870 i chipset to bez większego znaczenia. Różnice tam wynikają głównie z dzielenia linii pcle itd. 

@IceMan to co mogę poradzić na próbę to:

- global c-states w biosie na enabled

- game mode off w bios 

- bios oczywiście najnowszy

- usunięcie MSI afterburner jeśli masz

- wyłączenie podczas gier programów typu hw info itp. 

- plan zasilania testować pcle na off lub maksymalne oszczędzanie energii

- ogólnie plan zasilania dać na zrównoważony lub wysoka wydajność, bo to różnie bywa 

Jeśli nic z tego nie pomoże to witamy w klubie 🥲

Większość i tak twierdzi, że szukamy problemu na siłę 😂. Zazdroszczę tym, którzy nie widzą stutteringu i braku płynności.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Witamy kolejną osobe w raju AMD :lovin:

Mi troche poprawiło wykresy podkręcenie zegarów z GPU , ale dalej mam widoczny micro stutter. Reszta to co już zrobiłeś no i to o czym pisze @Adikon. Co do dysków to ja mam swoj M2 pod CPU.

Edytowane przez boban666
Opublikowano
1 godzinę temu, IceMan napisał(a):

dyski nvme podpiąć na płycie po złącze z procesorem czy chipsetem ?

mam 2 dyski i 4 złącza 2x cpu i 2x chipset

Jeżeli masz płytę  Asus x670e Strix to masz 3x z cpu i 1x chipset i nie ma to kompletnie żadnego znaczenia gdzie je wsadzisz o ile nie masz dysków pci-e 5.0

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Po przeczytaniu paru stron tematu też muszę się czymś pochwalić. Ogólnie zależy od gry, mapy itd. wykresy różnią się dosyć mocno.

Tylko nie odczuwam tych spadków, nie wiem czy one występują podczas animacji śmierci albo innej czynności

CX_2025-02-26_17-09-35_Counter-Strike2_.thumb.png.3dd4929e7d41d6793e3e9042940892b1.png

CX_2025-02-26_17-09-50_Counter-Strike 2_.png

Tutaj mam screan od kolegi, specyfikacja na slajdzie...

Zrzut ekranu 2025-02-26 190929.png

Edytowane przez TheKaczyłeb