Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, boban666 napisał(a):

No i tu może być problem , że w simracingu wszystko widac , ale ku..... nie może tak być. Czemu jak na YT oglądam streamy , tam nic nie przycina , no tak bo YT leci na 60 kl/s , ale u mnie jak ustawie na 60 kl/s i tak dalej to jest.

ACC też jest na UE i tam ten cały ghosting jest dopiero dramatyczny , wygląda to tak jak by się auto rozpływało 😁

Akurat w ACC nie jeżdżę, bo wolę DTM i czekam też na AC Evo. No też myślę, że tak nie powinno być. Nie wiem czy wcześniej tego nie widziałem, ale wątpię choć miałem długą przerwę od PC i w tym roku odwiedzając kumpla kawał ode mnie zobaczyłem i znów siadło. W sezonie wolę moto, bo tam przynajmniej tego nie ma i jedynie mocy czasem brakuje, ale tego zawsze mało 😅

Opublikowano
21 godzin temu, boban666 napisał(a):

Też je widzę w dwóch miejscach , jak kamera wjeżdża do tej ciemnej piwnicy i jak kamera się kręci wookoło tego pomnika smoka czy czy czegoś tam , na YT jak ogladam ten benchmark tego nie widze 😁

Panowie, możecie wrzucić fragment gdzie te przycinki widać? Porównałbym sobie jak to u mnie wygląda.

Opublikowano

Ja wcześnien miałem 5800x3d plus 4080s i też był ten stutter. Wymieniłem na 9800x3d bo miał miec dużo lepszy 1% low fps , a na razie oprócz większej ilości kl/s , reszta bez zmian w porównaniu z 5800x3d.

Opublikowano
1 godzinę temu, boban666 napisał(a):

Odpal tego HB i przygladaj się w tych miejsach które opisałem.

To albo jesteście bardzo wyczuleni na tym punkcie albo macie faktycznie jakiś problem bo u mnie tego nie ma albo jest minimalne przycięcie jak by 1 klatkę zgubiło w jednym momencie (Albo mi się wydaje).

Opublikowano

No to chyba jestesmy wyczuleni , choc jak oglądam ten benchmark na YT tam nic nie przycina. W nazwiazaniu do stutteru , obejżałem zapowiedź nowego Metroid Prime na switch i kurde jeszcze bardziej krew mnie zalewa , ze na konsole za 1200 wychodzi ładnie wygladajaca gra , bez żadnego stutteru. 

Opublikowano

Z tym wyczuleniem to już też bym nie przesadzał, bo problem ewidentnie jest. Na starym kompie tego na sto procent nie miałem. Jutro jeszcze z ciekawości podłączę starą skrzynkę i odpalę capframex dla testów. Ewentualnie spróbuję z win10, bo i tak nie mam nic do stracenia.

Opublikowano

Niestety tej gry mi capframex nie łapie i właśnie nie mogę tego ogarnąć 🫤. No i to nie rozwiązuje problemów w pozostałych grach niestety, ale oczywiście będę tutaj na bieżąco informował jeśli coś nowego się pojawi. Czekam na bios 3.17 dla mojej płyty, który ma niby mieć dodany latency killer. Czy to coś da? Pewnie nie, ale znów nadzieja jest 😅

@boban666 sprawdź czy u Ciebie jest ta opcja w biosie, bo tylko ASRock się z tym opóźnia chyba. 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak u innych ale u mnie te duże peaki (skoki) na frametimes są związane ze dużymi peakami (spadkami lub wzrostami) fps-ów. Jak nie ma znacznych skoków fpsów, nie ma też peaków na frametimes. Najlepiej u mnie widać to przy kagańcu na fps-ach np. max frame rate 60. W sumie całkiem logiczne.

Edytowane przez toska78
Opublikowano (edytowane)

@boban666jak będziesz mógł to pokaż mi jak wychodzi u Ciebie test/podsumowanie pamięci w Aida64. 

Ewentualnie jeszcze wejdź w panel sterowania/programy/włącz wyłącz funkcje systemu Windows i sprawdź czy masz coś takiego jak hypervisior zaznaczone.

Przeczytałem jeszcze kilka postów o dyskach M2. Masz pewnie takie u siebie? Czy jakieś SSD/HDD?

Kilka rzeczy może wskazywać właśnie na dysk chociaż niby są ok na crystalu. 

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Gadałem teraz z OPOWCAMI 😁 w sumie stwierdzili ze ten stutter może być spowodowany zakłóceniami w sieci elektrycznej , których na zwykłym mierniku nie jesteśmy w stanie wychwycić jest to związane z mocami , indukcją i pojemnością elektryczną. Najlepsze jest to że zeby mieć pewność , że nawet jak weznę kompa do ojca , który mieszka na innej , wcale nie oznacza , że uniego tego nie będzie , bo wszystko zależy jak dane rozdzielnie są połączone. Niestety oni nie dysponują żadnym sprzętem który to monitoruje , bo jest bardzo drogi , a nawet jak by mieli i coś by wyszło to Tauron by stwierdzili że OPA ma inny sprzęt i mogą się mylić i było by słowo przeciw słowie. Został by sąd , rzeczoznawcy itp. i pewnie lata ciągnących się rozpraw z Tauronem. 

Jedyne co mi podsuneli to UPS , o czym pisalismy już wcześniej. Musze poszukać może gdzieś idzie wynająć na pare godzin takiego UPS 

Opublikowano (edytowane)

Polecam też sprawdzić to co napisałem w temacie AMD i do Ciebie na priv. Oczywiście jak będzie poprawa to tutaj też rozpiszemy dla potomnych. Na obecną chwilę jest lepiej, a czy to ma być idealnie to już sam nie wiem (to znaczy ja bym chciał, ale może się nie da, a my widzimy i wymagany zbyt dużo). Byśmy bliżej siebie mieszkali to byłoby łatwiej sprawdzić 😉 Ogarnę w chacie i może coś usiądę do sima, bo ostatnio gram w grę "BIOS"

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Są wpisy na reedicie, że ludzie po zmianie na m2 zaczęli zauważać stutter, a po powrocie do SSD/HDD problem zniknął. Ja wiem, że to loteria jak z każdą możliwą poradą dotyczącą stutteringu, ale... 

Opublikowano

Sterownik akurat to pewnie masz Microsoft. Zresztą te kontrolery to już wcześniej sobie całkiem wyłączyłem i to nic nie dało. Najwięcej korzyści przyniosły te opcje w bios SVM i ogarnięcie timingów RAMu. Wkurza mnie tylko to, że tyle rzeczy trzeba ogarniać. Albo my mamy pecha albo większość świata ma wywalone na ścięcia lub tego nie widzi, bo patrzyłem na jakieś wykresy w necie czy logi i tam ludzie mają spadki w grach do 20 FPS nawet. Black z xkom gdzie wrzucał coś z wiedźmina właśnie tylko nie pamiętam gdzie i też były duże dropy.

Opublikowano
4 godziny temu, Adikon napisał(a):

Ewentualnie jeszcze wejdź w panel sterowania/programy/włącz wyłącz funkcje systemu Windows i sprawdź czy masz coś takiego jak hypervisior zaznaczone.

Jeśli chodzi o "Platforma funkcji Hypervisor systemu Windows" to mam wyłączone (odznaczone).

• Upvote 1