Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pierwsze z brzegu 

https://www.reddit.com/r/pcmasterrace/comments/wqp7xr/my_new_nvme_ssd_is_causing_me_stutters_in_games/?share_id=ryT3jI-I-RIS5dpdlezOP&utm_content=2&utm_medium=android_app&utm_name=androidcss&utm_source=share&utm_term=1

Ja zrobiłem tak jak ten gość. Ukryte funkcje w planach zasilania można dodać za pomocą "power settings Explorer" (do pobrania w necie jest 😉)

Call of duty 2 wojna. Niestety nie sprawdzałem przed zmianami chociaż akurat tam nie kojarzę ścięć jakichś bardzo. Pod koniec peak, ale może być związany z kliknięciem menu.

Zrzutekranu2024-12-27122916.thumb.png.c02050add837379a715379ffc02ee1e4.png

Edytowane przez Adikon
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A te opcje w planie zasilania to nie jest to samo co juz tu wrzucałeś ?

https://www.techpowerup.com/forums/threads/what-fixed-stuttering-and-random-framerate-spikes-in-games-for-me.327264/

image.thumb.png.d7669bc746c48ca6abe046985184fa70.png

image.png.31da1dbfb202c64d4c38f9447cbf5fed.png

Ja mam już ustawione na 15

W WRC po zmianie tych ustawień , bez zmian , mam wrażenie że nawet gorzej jest

image.thumb.png.23750c18341143a693565ac1867bdb6b.png

Tu jeszcze ładnie widać jakie mam spadki kl/s

image.thumb.png.bb69ef8cf86424629c7402b7160c430b.png

Edytowane przez boban666
  • Like 1
Opublikowano

@boban666 no u Ciebie to zdecydowanie gorzej wygląda ;/  Call of duty black OPS 6 odpaliłem na testy i najlepiej działa z włączonym DLSS, ale większość gier tego nie ma niestety. Jeszcze jeden ziomek podesłał mi swój wykres z far cry 6 i tam znów ma peaki w górę, a w dół całkiem spoko. Ja już serio nie wiem co jest grane...

W opcjach zasilania zamiast nigdy mam cyfry, więc dałem 99999 na dysku ;p

Opublikowano

Najgorsze jest to , że zmiana rozdzielczości , obniżenie detali , zmniejszenie odświerzania kompletnie nic nie daje. Rozumiem jak bym to miał w 2/3 grach , ale nie w wszystkich. Przecież taki Raceroom , czy AMS2 powinny zap..... aż miło.Wywalają ponad 230 kl/s i co z tego , jak ten stutter skutecznie mnie zniechęca.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, boban666 napisał(a):

Jak do premiery Switch 2 nie uporam się z tym stutterem , to sprzedaje wszystko , włacznie z kokpitem i kierownicą. Na dobre pożegnam się z PC po ponad 33 letniej przygodzie.

Zależy. Na PS5 i Xbox Series X też to występuje, chociaż moim zdaniem nie tak agresywnie. A na czymś trzeba grać ; d Nie samym Switchem (chociaż kapitalnym) człowiek żyje.

Opublikowano

W raceroom są bardzo rzadko już skoki i zauważyłem, że w latency moon tutaj problemem jest Wdf01000.sys, a z tego co wiem on odpowiada za sterowniki w systemie. 

Może nie będzie tak źle chociaż ja powiedziałem wczoraj to samo w domu. Na moto też różne akcje miewam, ale jakoś zdrowszy jestem 😅 (pomijam uszkodzenia po wypadkach 😂)

Opublikowano

Myślę, że to w granicach błędu i zawsze coś tam będzie. U mnie ten wdf w raceroom wywala wysoko, a w WRC już nie. Nie wiem czy to ma związek z kierownicą czy pozostałymi gratami z riga. 

Próbowałeś zrobić w biosie to co pisałem na priv?

Opublikowano

@boban666 jeszcze raz sobie na spokojnie obejrzałem te filmiki co wrzuciłeś w swoim poście. Jeśli tak samo ścina Ci w grach to współczuję. U mnie przez większość czasu jest płynnie i co jakiś czas choć nie zawsze się zatnie. To ACC to tam co chwilę u Ciebie widać ściny. Zresztą w tym symulatorze pociągów to samo ;/

Opublikowano (edytowane)

I tak to się u mnie kula , wszystko od paru lat. Ty widzisz te przycięcia , a poczytaj tam dalej co ludzie piszą , że oni nic nie widza , że wszystko jest ok 😭

Edytowane przez boban666
Opublikowano (edytowane)

Przecież na tym filmiku z pociągiem jest pokaz slajdów, jak ktoś tego nie widzi to widać że się wychował na 30fps na konsoli. 

Może na czas gry, spróbuj wyłączyć defendera ? 

Może na próbę: wywalcie wszelkie sterowniki/programy związane z argb, płyta, gpu itp, wyczyście system Ccleaner/ddu, i zainstalujecie sterownik grafiki przez program nvslimer, zaznaczone 2 opcje co są pogrubione na czarno, sterownik chipsetu z strony AMD, jeśli macie najnowsze biosy, i windowsa to najnowszą wersję, jeśli bios starszy i windows nie 24h2 11 to przedostatnia wersję. Do tego sterownik lan i audio bezpośrednio z strony producenta tych podzespołów, nie z strony od płyty głównej. I sprawdźcie, czy sytuacja się nie polepszyła. Temat jest na prawdę trudny, tym bardziej jak się nie ma sprzętu w ręku. Podejrzewam, że bym to naprawił w 2-3 dni, tym bardziej że mam sprzęt z którego mogę podmienić części, i w szafie też mam jakieś graty w pełni sprawne pod am5. 

Miałem pół roku temu problem z stutteringiem, jak dwóm znajomym składałem pc równocześnie. Pc z 10600k miał stutter z kartą nvidii, zaś ryzen 3600 miał problem z kartą amd. O ile na intelu, szło to naprawić "podkręcając ram", o tyle na amd nic nie pomagało. Zamiana kart w obu komputerach naprawiała problem stutteringu... W latencymon na obu pc spore opóźnienie budował proces dxgkrnl.sys. Po podmianie kart, automatycznie problemu nie było. Ciężko powiedzieć co broiło na tym ryzenie 3600, nowi właściciele pc zgodzili się zamienić kartami, i problem się rozwiązał. 

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

A gdzie mieszkasz 😜. Ja mam "swoje" sterowniki zrobione wlaśnie na ten wzór co opisujesz , reszta aktualna od producentów. Tak defendera wyłączałem , nawet grzebałem w rejestrze , żeby mieć pewność , że jest wyłaczony.

Opublikowano

@NoviAMG u mnie nie ma tak jak na filmikach @boban666. Po prostu losowo się zatnie na ułamek sekundy (naprawdę ułamek sekundy), a przez większość czasu jest płynnie. Odpalałem kompa w trybie awaryjnym i w sumie bez różnicy było. Na starszym biosie 3.10 również to widziałem. Szczerze mówiąc zauważyłem dopiero to wszystko po zmianie monitora, bo na 34" nie widziałem lub nie było jeszcze tego problemu, ale nawet jak podłącze to co było to problem występuje. Właśnie mam to co napisałeś w latencymon choć też nie zawsze. Na wykresie capframex w momencie zacięcia widać spadek FPS, ale mam też wykresy z WRC, gdzieś przez cały oes linia jest praktycznie równa (jeśli chodzi o FPS). 

Zrzutekranu2024-12-27221547.png.eb8e3670e4a5dec56f997b92930b7b1f.png