Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przecież to jest świeżo postawiony Windows. Tutaj powinno wszystko śmigać. Po co zabawa z MSConfig jak na standardzie manipulacja rdzeniami jest wyłączona. W ogóle MSConfig służy do debugowania. Normalny użytkownik nie powinien tego tykać.

Opcje są dwie. Albo Windows 10 w wersji 22H2 nie potrafi sobie poradzić z tak nowym sprzętem albo masz po prostu uwalony sprzęt.

Można spróbować postawić jeszcze raz Windowsa 11 w wersji 24H2 i zobaczyć czy wykryje wszystkie rdzenie prawidłowo, jeśli nie to pakuj to wszystko i wysyłaj na reklamacje.

Opublikowano (edytowane)

Jak już to bym pakował chyba 23h2, bo 22h2 podobno słabo hula na tym CPU co mamy, ale oczywiście to tylko info, które znalazłem na forach 😉

Widzę, że masz też taktowanie podstawowe takie jakie jest w boost. 

U mnie to tak wygląda w win11

17359253005104155632123865587704.jpg

Włączyłem sobie hw info jeszcze raz podczas gry na testy i powoduje cały czas dużą różnicę w stutteringu. Ja wiem, że to obciąża w jakiś sposób procesor, ale myślałem, że taki nowy AMD sobie z tym poradzi na luzie....Może da się jeszcze wyłączyć jakieś zbędne procesy, ale jakie to nie wiem.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Ja zszedłem z trefi, podbiłem vddio, vdd, vddq oraz vsoc dałem na 1,23V. Zdarzają się jeszcze takie naprawdę micro ścięcia (WRC czy dirt2), ale chyba muszę przywknąć. Na szczęście podczas oesu występuje to raz czy dwa (czasem częściej). Tak myślę jeszcze czy kupno lepszych kości pamięci (niekoniecznie o wyższym taktowaniu) nie pomogło by w tej sytuacji, bo jednak te patrioty są tanie, więc może coś za coś. 

No chyba, że tutaj zawodzi już całkiem coś innego. Temperatury według hw info są w normie jeśli chodzi o procesor czy GPU. 

Może trzeba jeszcze pogrzebać w curve optimizer? Ja jedyne co robiłem to PBO na advanced i -5/10 all core.

podbitevddioiniskietrefi.png.625e5a1e3c1b521f258a0310dd6e761e.png

Obejrzałem też kilka filmików oraz trochę streamu ziomka co śmiga w WRC i AC, i tam też widzę takie micro ścięcia, więc chyba jestem po prostu za bardzo wyczulony i za dużo oczekuję od kompa ;p. Oczywiście liczę na poprawki programowe jeszcze, bo jednak ten win 11 24h2 nie ma zbyt dobrych opinii w porównaniu do 23h2.

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

Do takiego nastawu vddio okolice 1.25-1.3v powinno styknąć z sporym zapasem. 

Trfc też kosmicznie luźne, daj z 600 i to będzie z sporym zapasem dla tego ramu. 

Ogólnie według mnie, głownie was zawodzi gsync/freesync, to jest główny powód doszukiwania się problemów z stutterem. Ale skoro to zawodzi, to trzeba jakoś ogarnąć, żeby zminimalizować zjawisko tych problemów. 

• Like 1
Opublikowano

Tu masz rację , mi się tez wydaje że to jest coś skopane z synchronizacją z tym że na TV też to miałem , a jak wyłącze Freesync w opcjach monitora to stutter dalej jest.

Opanowałem te rdzenie. BIOS coś chyba jest skopany , bo wlazłem do BIOS , wyłączyłem całkiem PBO , wlazłem do W10 , potem wlazłem do BIOS , załączyłem PBO i teraz już wszystko działa jak należy. W grach nie bardzo , choć wydaje się trochę lepiej , ale mi się wydaje że w tym przypadku działa efekt PLACEBO. Może jeszcze gdzieś coś przeoczyłem przy konfiguracji W10. NIe wiem już gdzie szukać problemu , czy może te gry w które gram mają tak kiepską optymalizacje , albo jednak za dużo wymagam od 9800X3D i 4080s.

Opublikowano (edytowane)

Ja jutro będę testował jeszcze takie delikatne OC i curve optimizer -7 all core. Ogólnie tragedii już nie ma w grach. Może inaczej...jest o wiele lepiej niż na początku, a jeśli chodzi o WRC to już potwierdziłem te stuttering oglądając filmiki czy streamy. Oczywiście tutaj na forum też o tym mówiliście, ale zależało mi na tym, żeby zobaczyć jak to wygląda u innych na własne oczy 😉

Wiem też, że sporo ludzi gra na 60Hz monitorach, więc tego też tak dobrze nie widzą, bo tak jak wspomniałem wcześniej ja widziałem stuttering w grze, a kumpel nie na tym samym streamie. I to na pewno nie przez słaby internet czy coś bo nawet przewijając do tyłu w tych samych momentach było ścięcie. Po prostu producenci gier chyba też mają coraz gorsze podejście do optymalizacji i zajmują się innymi aspektami 🤷

17359434277105431357087828893294.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

W WRC zuważyłem , że ten stutter u mnie występuje mniej więcej zawsze w tym samym miejscu , więc pewnie jest to wina gry , ale w pozostałych grach już tak nie mam , jest micro stutter i stutter 😁 w różnych lokacjach. Jedną rzecz zauważyłem , że jak się da trochę miodu temu 9800x3d to ten stutrer jest mniejszy , do ideału brakuje sporo , ale ja widzę , że jest mniejszy. Muszę zgłębić trochę więcej wiedzy co do OC tego procesora , bo na razie mam 5200 a grzeje się jak piekarnik. Pewnie trzeba się pobawić napięciami. Co do W10 to zostawiam go , tak jak pisałem wcześniej , wydaje się że jest , jak by to napisać , taki mniej dociążony , lekki , tylko trzeba go trochę dopieścić 😁. Jest jeszcze jedne wyjście , żeby pozbyć się tego stutteru raz na zawsze , psycholog 🤪😆

@Adikon pa na to.

Wychodzi na to ze ta wersja W11 24h2 nie jest taka zła , jesli chodzi o simracing. Tylko zastanawia mnie jedno , bo u tego gościa zbicie detali pomogło a u nas nie bardzo. On też doradza , zeby ramy zostawić na Stock 🤔. Może zrobimy doktorat "Stutter i Microstutrer w grach video" 😆

Screenshot_20250104-083425.png

Screenshot_20250104-083520.png

Screenshot_20250104-083605.png

Znalazłem jeszcze filmik , bo ja  nie wiem jak dobrze nagrać filmik. U mnie tak wygląda ten stutter , podobnie było w tym filmiku z Simrail , ale tu lepiej widać.

Screenshot_20250104-083616.png

Edytowane przez boban666
  • Like 1
Opublikowano

Człowiek co testuje te gta nie ma przypadkiem karty amd ? Mam tak jak ustawie 1440p, w momencie "ścięcia" Karta zrzuca taktowania dość znacząco. W amd przycinki zdarzają się, jak karta się "nudzi". Trzeba chyba ustawić minimalny zegar i coś tam jeszcze włączyć. W 4kl medium tak to wygląda. 

Opublikowano (edytowane)

Ja wczoraj zrobiłem jeszcze test 3D Mark i wyszło tyle. Są dwa czy trzy skoki procesora, ale nie wiem czy to miało jakiś wpływ. Widać je na linii częstotliwości 5000.

Jak oglądam te filmiki ze stutteringiem to u mnie jest w sumie i tak dobrze. 

Widziałem też jak gościowi pomogło w planie zasilania ustawienie minimum 5 i maks 90 procent procesora. Ja kiedyś korzystałem z opcji 99 procent, bo wpływało to bardzo dobrze na temperatury. 

Co do karty graficznej to nie wiem. W 3d Mark punktacja jest ok zawsze. 

IMG20250104004200.jpg

Edytowane przez Adikon
Opublikowano (edytowane)

Spróbuj sobie jeszcze tej opcji z maksymalny stanem procesora na 99 czy nawet ciut mniej. Według mnie nie straci się na tym w wydajności za bardzo, a temperatury milutkie. Oczywiście chętnie posłucham opinii fachowców, bo ja już zaczynam działać trochę wbrew własnej logice 😅 

Ewentualnie ten filmik na YT z podkręcaniem tylko CO dałem o wiele mniej, bo wątpię, że powyżej 20 będzie stabilnie.

Chyba, że Ci już działa git to nie ruszaj i ciesz się grą 😃

Edytowane przez Adikon
Opublikowano

No właśnie do ideału niestety brakuje , u mnie ten stutter potęguje jeszcze Freesync , który u mnie kiepsko działa i czasami mi ekran migocze na biało i pewnie dlatego moje oczy widzą stutter. NIestety na to nie ma rady , tzn. jest , nowy monitor :D. Próbowałem multum sztuczek z obniżaniem zakresu Freesync , ale u mnie monitor już się wysypuje przy 57 hz , gdzie zalecają żeby ustawić na 30 Hz :D

Opublikowano

Zawsze można spróbować ustawić monitor na np. 120Hz i ustawić klatki na tyle samo lub 117. Ten MSI to mój pierwszy monitor z tym gsync, więc też jakiegoś doświadczenia nie mam. No i to jest IPS, a nie VA chociaż ghosting w WRC to mistrzostwo 😂😂😂

Opublikowano

Ja mam VA i co z tego jak mam te jasne migotanie , które też mocno truje mi życie. Ta zmiana co ty piszesz nic nie daje , jest takie coś CRU i tam zmieniasz zobie czestotliwości itp. Ale to osobny temat. Ta opcja co ją zaznaczyłem w Simrail niestety nic nie daje i dalej mam mega stutter. NIe wiem już co robić , wątek ma już 19 stron i nic z niego mi nie pomaga :( . 

Opublikowano

Ja jeszcze w PBO ustawiłem na advanced, motherboard, CPU boost na disabled, thermal throttling na manual i ustawiłem 85, a curve optimizer negative 15 (tutaj akurat wszystko zależy od loterii krzemowej czy silikonowej). 

W biosie napięcia wyglądają wręcz książkowo, 3D Mark jak widać teoretycznie też ok chociaż przyznaję, że temperatura GPU mogła by być niższa, ale mieści się w normie, więc nie wnikam. W grach na 120 klatek temperatury są git. 

W tym wszystkim właśnie najbardziej dziwi to co napisałeś czyli brak reakcji na zmianę ustawień graficznych. 

Może jakby jakoś się dało zablokować zegary karty graficznej na testy, ale nie wiem jak to zrobić. U mnie działa w stock, bo wywaliłem wszystkie aplikacje od OC GPU.