Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Ostatnio napotkałem problem z moją kartą graficzną RX 5700 XT. Problem dotyczy napięcia podczas testu FurMark, gdzie wynosi ono 120V, podczas gdy karta powinna działać przy około 220V, aby osiągnąć 100% wydajności. Obecnie działa tylko na połowie swojej mocy.

Taktowanie wynosi maksymalnie od 1100 do 1300 MHz, podczas gdy karta powinna działać na poziomie 1900 MHz. W FurMark moja karta uzyskuje wynik 6762 punktów, podczas gdy powinna osiągać około 8762 punktów.

Jestem drugim właścicielem karty. Nie przegrzewa się. Próbowałem podłączać ją do różnych komputerów z lepszymi zasilaczami, ale błąd i te same wyniki wciąż się powtarzają. Instalowałem również starsze sterowniki, ale problem nie zniknął. Kiedy podłączyłem RTX 3060 TI, działał poprawnie z napięciem 200V.

Testowałem także RX 5700 XT w innych programach testowych, ale problem nadal występuje. Co dziwne, po podłączeniu karty RX 6600 ten sam błąd również się pojawił. Czy to możliwe, że obie karty są uszkodzone?

Czy myślicie, że aktualizacja BIOS-u karty mogłaby pomóc?

Proszę o pomoc!

Karta graficzna ASRock Radeon RX 5700 XT Challenger 8G

AMD Ryzen 5 2600x i test na AMD Ryzen 5 5500

16 GB pamięci RAM

BeQuiet 500 W i 600 W

Edytowane przez [email protected]
Opublikowano

Hej,
Wygląda to na dość nietypowy problem. Jeśli już sprawdzałeś kartę na innych zestawach i z innymi zasilaczami, to raczej mało prawdopodobne, żeby to była wina PSU czy reszty sprzętu. Sterowniki też wykluczyłeś, skoro próbowałeś starszych wersji i nic to nie dało.

Może warto spróbować zaktualizować BIOS karty - czasem producenci wypuszczają poprawki do stabilności i wydajności. Przy okazji sprawdź też, czy karta ma właściwy BIOS (niektóre modele mają przełącznik BIOS-u na PCB, może warto sprawdzić obie pozycje).

Jeśli jednak po aktualizacji BIOS-u i kolejnych testach problem nie zniknie, to niestety może być coś nie tak z samą kartą. W takim przypadku chyba pozostaje serwis, bo wszystko wskazuje, że coś jest nie tak z elektroniką karty, a nie z oprogramowaniem.

Opublikowano

Z pamięci pisałem to napięcie, ale ewidetnie powinno być powyżej 200 z tego co sprawdziłem wcześniej 

47 minut temu, jerry666 napisał(a):

Hej,
Wygląda to na dość nietypowy problem. Jeśli już sprawdzałeś kartę na innych zestawach i z innymi zasilaczami, to raczej mało prawdopodobne, żeby to była wina PSU czy reszty sprzętu. Sterowniki też wykluczyłeś, skoro próbowałeś starszych wersji i nic to nie dało.

Może warto spróbować zaktualizować BIOS karty - czasem producenci wypuszczają poprawki do stabilności i wydajności. Przy okazji sprawdź też, czy karta ma właściwy BIOS (niektóre modele mają przełącznik BIOS-u na PCB, może warto sprawdzić obie pozycje).

Jeśli jednak po aktualizacji BIOS-u i kolejnych testach problem nie zniknie, to niestety może być coś nie tak z samą kartą. W takim przypadku chyba pozostaje serwis, bo wszystko wskazuje, że coś jest nie tak z elektroniką karty, a nie z oprogramowaniem.

Sproboje zaktualizować BIOS samej karty, jeśli chodzi o jakiś przełącznik na karcie nie ma żadnego albo nie mogę znaleść 

• Confused 1
Opublikowano

ale wcześniej było dobrze i teraz się tak stało ?

czy po prostu nei wiesz, ja z kolei kompletnie podobnie jak Send nie wiem o jakie napięcie chodzi, włącz furmarka i jakieś program pokazujący te napięcia i wklej tu sreena

jak nie wiesz czy tak nie było od początku to śmierdzi to pokoparkową kartą z faktycznie innym biosem, na pclab było dużo tematów o 5600 i 5700 które jakoby były nowe, a wszystko odśweżone jak do tej pory na allegro, ale nie ma co gdybać..

pokaż na obrazku o co biega, bo jak GPU chip power draw to W a nie V i takie 200 dla 3060ti byłoby normalne

Opublikowano
19 minut temu, miro napisał(a):

ale wcześniej było dobrze i teraz się tak stało ?

czy po prostu nei wiesz, ja z kolei kompletnie podobnie jak Send nie wiem o jakie napięcie chodzi, włącz furmarka i jakieś program pokazujący te napięcia i wklej tu sreena

jak nie wiesz czy tak nie było od początku to śmierdzi to pokoparkową kartą z faktycznie innym biosem, na pclab było dużo tematów o 5600 i 5700 które jakoby były nowe, a wszystko odśweżone jak do tej pory na allegro, ale nie ma co gdybać..

pokaż na obrazku o co biega, bo jak GPU chip power draw to W a nie V i takie 200 dla 3060ti byłoby normalne

Właśnie nie jestem wstanie ustalić czy z kartą było tak od początku kupiłem, ja i korzystałem z niej jak gdyby nigdy nic, ale ostatnio zacząłem kombinować z procesorem bo z nowym sezonem dostawałem spadków fps, bo Mysalem że to przez niego, ale okazało się że problem leży w karcie, podeślę pod wieczór ss bo chwilowo jej nie mam przy sobie ale już pod wieczór będę ją miał 

Opublikowano

Akurat Furmark może się nie lubić ze starszymi AMD, kiedyś pamiętam słabo się tym mi testowało. Lepiej sprawdź w grach np włączając 4k czy masz odpowiedni pobór prądu wtedy i taktowanie. Ale gra nie może mieć narzutu na procesor, bo masz za cienki do tej karty. Jak ramy niżej niż 3200Mhz to też blado - idealnie 3600/3800 CL16.