Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki za pomoc. Wybiorę coś co będzie w dobrej cenie  przynajmniej pół roczną gwarancją, bez pośpiechu. Co do gier to na multi ustawienia najniższe albo góra średnie, najważniejsze żeby było stałe 60 klatek. A do jakiegoś singla typu Gta 6 wystarczą średnie detale i te 50 klatek, a jeśli na średnich będą spadki to też nie będzie problemu, żeby zmienić na niskie, mowa o full hd oczywiście. 

Jedna rzecz mnie jeszcze ciekawi w tych kartach, bo natknąłem się na coś takiego jak generowanie klatek. Nvidia czy Amd ma to lepsze? Chodzi mi o np. rx 6600xt i podobną wydajnościowo kartę od Nvidii. 

Opublikowano

Generowanie klatek Nvidii działa tylko na kartach NVIDIA RTX 4xxx.
Generowanie klatek AMD działa na kartach AMD RX 5xxx/6xxx/7xxx i NVIDIA RTX 2xxx/3xxx/4xxx

Wydajność rozwiązań jest dosyć podobna, jakość jest trochę lepsza w metodzie NVIDII ale tutaj AMD też dobrze wypada.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znalazłem używaną Sapphire RX 6600XT z roczną gwarancją. Dajcie znać czy Sapphire nie odstaje jakoś od reszty? Polecana ona jest? A może to jedna z lepszych? Wstępnie widziałem jakieś testy, ale nie ma ich za dużo. Wiem jedynie, że jest dość cicha i że fabryczne oc jest niewielkie, ale to różnica zazwyczaj pomijalna pomiędzy niereferencyjnymi modelami. A jak z resztą?

Dzięki i pozdrawiam.

Ps. Jaka cena byłaby dobra za tą wersję z ok. roczną gwarancją, tak +-?.

Opublikowano

@Lameismyname wiem widziałem. Jedynie 6700xt to że względu na ponad 200w tdp odrzucam. 

6700 nie wiele wyszedł od 6600xt także też rozważam. 

@JacekRTX

Okej dzięki.

Pytanie jeszcze co do cen.

Ile +- powinna kosztować ta sapphire z ok. roczną gwarancją, żeby była opłacalna? 

A ile z ciekawości rx6700 też z co najmniej roczna gwarancją, bo też jeszcze rozważam.

Pozdrawiam 

Opublikowano

@RedDragonPL90 Będziesz szybciej zmieniał zasilacz niż myślisz po 10 latach użytkowania to zamiast 12V na linii to przy obciążeniu strzelam że będzie 11.50 V oczywiście to jeszcze jest norma atx, seria rx 6000/7000 nie lubią spadków napięcia. Jeżeli nie zamierzasz wymieniać tego zasilacza, kup nową kartę żebyś później nie beczał.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Send1N napisał(a):

Smart Se bronze to nawet 10 lat nie musiał mieć bo takie napięcie na granicy normy przy karcie +200W to był chleb powszedni  na nowej sztuce :E 

Przez te lata co on pracował to już nie wiele mu zostało, tam były kondensatory montowane niskiej jakości do 2000h godzin pracy

jestem ciekaw jak tam wentylator się rozkręci jak dorzuci tego rx 6600

Edytowane przez Pan Ciastovy
Opublikowano
3 godziny temu, RedDragonPL90 napisał(a):

Pytanie jeszcze co do cen.

Ile +- powinna kosztować ta sapphire z ok. roczną gwarancją, żeby była opłacalna? 

A ile z ciekawości rx6700 też z co najmniej roczna gwarancją, bo też jeszcze rozważam.

Pozdrawiam 

Jaki masz budżet?

Opublikowano

@Pan CiastovyMam dalej w gratach ponad 10 letniego już smart se tylko w wersji 630W pracował do jesieni 2024 u kumpla z 1660Ti ale po wpakowaniu 7700XT zaczęły się te same problemy co u mnie 10 lat temu przy r9 290 czyli napięcie na pci-e spada do 11.40 pod obciążeniem, a diody przy gniazdach ciągle sygnalizują problem z zasilaniem, dopiero po zbiciu jakiś 100W ze stockowego poboru się uspokaja i trzyma ponad 11.50 i tak szacun że ten zasilacz nadal działa i przepracował 12lat ;) 

Opublikowano

PSU w dalszym ciągu pracuje z msi gtx'em 460 1Gb i nie ma żadnego problemu, a karta ma tdp 150w. Także chyba nie ma się co o niego obawiać.

Z drugiej strony właśnie mam dylemat czy wziąć właśnie tego rxa 6600xt z tdp 160w czy może odpuścić i po prostu polować na rx6600 że sporo niższym tdp.

Co do budżetu to właśnie się zastanawiam czy tu jest sens wydawać te 800-1000 zł, bo jedyne w co gram to bf1, będe grał w bf5 też, w 2042 nie zamierzam, ale w nowego bf'a co wyjdzie w tym roku to prawdopodobnie tak. Poza tym jedynie BeamNG od czasu do czasu.

I chyba lepiej będzie polować na coś tańszego i energooszczędnego.

Od 2011 siedzię na gtx 460, a aktualnie zachciałem sobie pograć w bf1. W fhd wszystko na low i skalowanie na 60% i praktycznie na każdej mapie większość czasu mam te 45-50 klatek. Chcę sobie polepszyć komfort niewielkim kosztem. I tak myślę że chyba nie ma sensu brać najlepszej karty za 1000 zł tylko kupić coś za 300-500 zł i ewentualnie jak za parę lat zabraknie pary to zmienić, bo do takiego niedzielnego grania chyba nie ma sensu się pakować w coś względnie dla mnie mocnego. 

Ta 6600 xt u mnie większość czasu pracowałaby na 10-50% bo w multiplayer dla mnie liczy się grywalność i akcja i ustawieniam grafikę na low lub medium + blokuję klatki na 60 i to tyle.

Oprócz Beamng jakbym chciał zagrać w jakiegoś nowszego singla to też by nie było problemu żeby skręcić ustawienia na średnie czy nawet niskie. Ważne żeby było te stabilne 60 klatek i więcej nic nie potrzebuję.

Zwracając uwagę na zasilacz to myślę, że rozsądnie byłoby wziąć coś z tdp maks. 150-160W, ale im mniej tym lepiej.

Coś co w swojej klasie jest dobrym wyborem przy niskim tdp.

I tak względnie sobie przejrzałem ogłoszenia i zwróciłem uwagę na 1660 6Gb, można trafić za 300-350 zł, no i te rxy 6600 nawet jakaś sprzed nosa mi uciekła za 450 zł, ale za te ok 500-550 da się dostać.

A jak w przyszłości zabraknie pary to wymienię całego pcta. 

Także dajcie znać co myślicie.

I ew. zaproponujcie coś z niskim tdp do tych zastosowań co wymieniłem pomiędzy te 300, a 600 zł.

Sory, że tak mącę, ale tj. mówię, szkoda żeby karta się nudziła, a większość czasu wyświetlała przeglądarkę i filmy.

Pozdrawiam

PS. A może poczekać jeszcze chwilę, bo zaraz coś nowego wejdzie.

Opublikowano

Jeśli nie chcesz wydawać za dużo to bierz nowego 6600 https://www.morele.net/karta-graficzna-asrock-radeon-rx-6600-challenger-d-8gb-gddr6-rx6600-cld-8g-9295825/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=20545970617&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAnKi8BhB0EiwA58DA4RJPSD84wWi7FfzBaLu6kEymsq9PvQaH_Lb2tI_yYvTiaCKdg07lvhoCxrAQAvD_BwE

Używek bym nie brał, taka karta może podziałać Ci miesiąc, lub pół roku może więcej. Padnie i będziesz kilkaset zł w plecy. A tak masz gwarancję i spokój na lata.

Opublikowano (edytowane)

Jesli poniżej 2 lat to najlepiej rękojmia bo mają 14 dni żeby ogarnąć kuwetę .. Przy gwarancji sobie możesz poczekać .. miesiące ..

Edytowane przez Yedi
  • Like 1