Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Aktualnie posiadam taki komputer

Procesor i7 4790k

Płyta główna MSI Z97 Gaming 3

Karta graficzna MSI GTX 1060 GAMING X 3GB

Pamięć 4x4GB RAM G.Skill RipjawsX 2133MHz CL9

Dysk SSD Goodram cx400 256GB

Zasilacz SilentiumPC Vero M1 600w

Obudowa Silentiumpc, nie pamiętam modelu 

Gram tylko w csa. Fpsy 120-250 zależnie od sytuacji. Monitor 180hz, więc oczy czasami bolą. Procesor nigdy nie był podkręcony. Czy wymiana chłodzenia procesora, jego podkręcenie i zmiana karty graficznej na coś w stylu rtx 2060 / RX 6600 ma sens? Czy da mi to fpsy na poziomie 180-280? Gram na niskiej rozdzielczości i niskich ustawieniach 

Edytowane przez asekr
Opublikowano

CS jest w dużym stopniu zależny od Procesora, wymiana grafiki raczej nie da Ci dużo więcej fps, choć na pewno troszkę da, to samo podkręcenie CPU. Na twoim miejscu bym po prostu wymienił całą jednostkę na nową, bo to już jej czas.

Opublikowano (edytowane)

A za ile mógłbym to sprzedać i co ewentualnie kupić za kilka stówek więcej?

Tak na szybko patrząc ryzen 2600 100zł + b450 200zł + 2x16 ram 200 (chyba że 2x8 wystarczy?) + rtx 2060 500zł + dysk 100 + obudowa 100 + zasilacz 100 to wychodzi jakieś 1300

Wezmę te 900zł za obecnego kompa?

Edytowane przez asekr
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, asekr napisał(a):

Tak na szybko patrząc ryzen 2600 100zł + b450 200zł + 2x16 ram 200 (chyba że 2x8 wystarczy?) + rtx 2060 500zł + dysk 100 + obudowa 100 + zasilacz 100 to wychodzi jakieś 1300

Dozbieraj do 5600 bo 2600 pod CS'a to już cienizna. 

Skup się na CPU, GPU wymienisz sobie później a na razie zjedź z detalami / rozdziałką.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Za ile mogę sprzedać obecny komputer?

Tak teraz przeglądam olx i nie ukrywam, że rynek używanych części to żart 

Ryzen 5600 340

B450 200

2x8gb ddr4 3200mhz 110zł albo 2x16gb 180zł - ile GB potrzebuję?

Wszystkie części z aliexpress, do tego:

Obudowa z olx 100

Zasilacz z olx 100

Dysk nowy 80

RX 6600 z olx 550

Wychodzi 1480-1550zł, ewentualnie mogę puścić na części to co mam i zostawić sobie obudowę, dysk i zasilacz, ale ile moje części są mniej więcej warte?

Edytowane przez asekr
Opublikowano

Zasilacza, obudowy i karty nie zmieniaj, tylko proc+RAM+płyta (i ew. chłodzenie). Ryzen 5600 dość regularnie bywa na Aliexpress poniżej 300zł:
https://www.pepper.pl/search?q=ryzen 5600

Tu przed chwilą wszedł komuś kod promocyjny i wyszło 283zł:
https://www.pepper.pl/promocje/procesor-amd-ryzen-5-5600-oem-pasta-termoprzewodzaca-695-964498#comment-21859173

Kod CDPL08, AEPLAF08 lub PLAF08 (niektóre mogą wschodzić tylko na aplikacji na smarftonie).

33 minuty temu, asekr napisał(a):

ale ile moje części są mniej więcej warte?

Przejrzyj allegro/olx i wyciągnij średnią. Pamiętaj, że ludzie będą się targować.

• Thanks 1
Opublikowano

Dokładnie, najpierw wymień procesor, płytę i RAM, a potem ewentualnie (jak znowu pojawią się fundusze) kartę graficzną i resztę podzespołów.

4790 to okolice 150 zł. Płyta myślę podobnie (może okolice 190 zł). RAMy 120 zł. Wychodzi +/- 450 zł. Oczywiście czy taką kwotę uzyskasz musi znaleźć się chętny i zdecydowany. Możliwe, że łatwiej (a przede wszystkim szybciej) będzie sprzedać jako całość cpu+mobo+ram. Dodaj do ogłoszeń przesyłki - wtedy wielokrotnie zwiększysz szansę sprzedaży.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Niestety żaden z kodów nie działa, próbowałem wczoraj i dzisiaj. Dosyć szybko sprzedałem ten zestaw za 450zł. Kupiłem zatem ryzen 5600 za 330zł i płytę główną za 210zł z aliexpress, ramy kupię w Polsce bo są tańsze. Zakładając, że sprzedam kartę graficzną za 250zł to jestem w stanie dołożyć do tego drugie 250zł w jaką więc kartę celować w budżecie +-500zł?

Pewnie muszę jakieś chłodzenie kupić? Da się ten procesor podkręcać i coś to w ogóle daje?

Edytowane przez asekr
Opublikowano (edytowane)

Używany RTX 2060 / 2060 Super. 

RX 6600 olej bo w CS'ie będzie wyraźnie wolniejszy.

OC podbije trochę wydajność, ale kwestia jaka płytę kupiles.

Cooler po taniości Spartan 5 MAX albo jakaś używana Fera czy Fortis lub Freezer 34, pilnuj żeby zapinki pod AM4 były w zestawie.

Edytowane przez Dirian
  • Thanks 1
Opublikowano

Czy oryginalne chłodzenie procesora z am5 będzie mi pasowało do ryzena 5600 na płycie am4? Braciak jakiś czas temu kupił ryzen 7600 i zostało mu chłodzenie 

Opublikowano

Nie będzie pasować. Swoją drogą kto ci polecał tego Machinista z Ally kupować? Na tej płycie może być ciężko z kręceniem procka, nawet nie ma chłodzenia na sekcji zasilania. Myślę, że za te 200 zł byś spokojnie coś lepszego z olx dostał, płyta główna to jedna z tych rzeczy które można śmiało brać używane.

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, Ryza napisał(a):

Nie będzie pasować. Swoją drogą kto ci polecał tego Machinista z Ally kupować? Na tej płycie może być ciężko z kręceniem procka, nawet nie ma chłodzenia na sekcji zasilania. Myślę, że za te 200 zł byś spokojnie coś lepszego z olx dostał, płyta główna to jedna z tych rzeczy które można śmiało brać używane.

Jesteś pewny? https://www.amd.com/en/products/processors/ecosystem/cpu-cooler-solutions.html

Na olx ciężko znaleźć cokolwiek za 250zł nie mówiąc już o 200... Wszystko to 300zł i więcej, a w moim przypadku decydując się na przesiadkę na ryzen 5600 muszę kierować się zasadą "tanio i średnio"

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, asekr napisał(a):

Jesteś pewny? https://www.amd.com/en/products/processors/ecosystem/cpu-cooler-solutions.html

Na olx ciężko znaleźć cokolwiek za 250zł nie mówiąc już o 200... Wszystko to 300zł i więcej, a w moim przypadku decydując się na przesiadkę na ryzen 5600 muszę kierować się zasadą "tanio i średnio"

Masz rację mój błąd, prawdopodobnie podejdzie. Ale płyty za około 200 zł spokojnie znajdziesz, np: 

https://m.olx.pl/d/oferta/plyta-glowna-msi-b450-gaming-plus-max-CID99-ID13NK3K.html

Bez porównania lepsza od tego chińczyka, ale teraz i tak już po ptakach.

Edytowane przez Ryza
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak, tylko z tego typu ogłoszeniami jest kilka problemów: 

1. Sprzedający często nie odpisują

2. Opis zniechęca do zakupu

3. Brak zdjęć

4. Ocena olx to jedna gwiazdka

Anulowałem wczoraj zakup tego machinista, jest sens kupować nowego aorus elite b550 za 427zł żeby za jakiś czas wrzucić tam 5700x3d? Czy raczej nie będzie to miało sensu i po prostu lepiej będzie sprzedać i kupić coś nowego na am5

Eh zawsze się to tak kończy, człowiek chciał kupić chłodzenie procesora i kartę graficzną a wymienia pół komputera 😅

Opublikowano (edytowane)

A czy GTX 1080 będzie dobrą alternatywą dla RTX 2060? Jest trochę tańszy i bardziej dostępny, ciężko znaleźć rtx 2060 w kwocie 500zł

Płytę kupiłem Asus prime a520m-k za 240zł po zwrocie, ciężko znaleźć cokolwiek innego 

Edytowane przez asekr
Opublikowano

Czy ta płyta główna posiada moduł tpm 2.0 czy to jest tylko slot na ten moduł? Bo jeśli jeszcze muszę dokupować moduł to słabo a koniecznie muszę to mieć płyta to asus prime a520m-k

IMG_20250110_103646.jpg

Opublikowano

A okej, bo myślałem że już będę musiał odsyłać, dziękuję wszystkim za pomoc

A okej, bo myślałem że już będę musiał odsyłać, dziękuję wszystkim za pomoc

Opublikowano

Składałem kilka komputerów teraz przez listopad/grudzień, głównie upgrady u rodzinki z zabytków, typu Q9400, 2500K itd. Zatem wnioski z przerzucania tego burdelu, zwanego rynkiem używek w PL:

- 99% ludzi to zwyczajni debile, którzy wolą sprzedawać przez 2mc dłużej, żeby zarobić 20zł więcej

- prawie każdy chce sprzedawać drożej używkę, niż nówka w sklepie, nawet trafiłem na geniusza, który chciał za Ryśka 5500 320zł, używanego przez 2 lata, gdy nowy był w tamtym momencie za 317zł :E  piszę - uczciwie dam 250zł i kupię - gość się nie zgodził. Sprzedawał 3 tygodnie i finalnie sprzedał za 250zł :E cytując klasyka z blok ekipy - debil

- sprawdzaj ceny sklepowe CPU i płyt, bo możesz za - dosłownie - kilka zł więcej kupić w cenie używki nówkę

- płyty głowne - jak chcesz - tylko nowe. Ludziom odwaliło cenowo, czytaj jak wyżej. Jak mam kupić 2-3 letnią używaną mobo na B450 za 250zł i więcej (a z reguły więcej) to zdecydowanie wolę kupić NOWĄ na A520 za ~230zł - i Tobie też polecam taki wybór

- ostatnio pamięci nieco podskoczyły, bo w połowie listopada można było nowe 2x8GB 3200MHz kupić za 115zł, a teraz ciężko znaleźć poniżej 135zł. Używki są nawet droższe, więc albo ktoś ma coś za ok 100-110zł - albo kupuj nowe, a taki niech sie buja ze sprzedażą

- karty są jeszcze lepsze :E bo 2060 poniżej 550zł - to nie ma szans, a o super to w ogóle zapomnij, RX6600 w okolicy 600zł do dostania już prędzej, ale i tak bardziej 600-650zł. Jak ktoś pisze, że jest inaczej - to zwyczajnie kłamie i jest to nic więcej, jak życzeniowe myślenie, a nie realne ceny za karty. W używkach NIE MA obecnie realnej wyceny, poza wyższym segmentem, czyli ~1500zł, który rynek dość dobrze wycenia. Tanie karty są za drogie za to, co oferują.

Cieszę się, że nie muszę już nikomu teraz robić upgrade'u, bo bym chyba osiwiał od tego debilizmu.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się ze wszystkim co kolega wyżej napisał, użeranie się z ludźmi to naprawdę katorga.

Ogólnie mam już wszystko, niedużym kosztem udało mi się zrobić chyba fajny upgrade - i7 4790k + MSI Z97 + 16gb ram sprzedałem za 450zł, GTX 1060 sprzedałem za 250zł, a kupiłem ryzen 5600 za 330zł, nową płytę a520 za 240zł, nowe 16gb ram za 130zł i gtx 1080 za 450zł, czyli cały upgrade wyszedł mnie 450zł, a mógł jeszcze 50zł mniej gdybym złapał wcześniej wspomnianą promocję na ryzena, ale nie chciałem już czekać 

Edytowane przez asekr
  • Upvote 3
Opublikowano

I bardzo dobrze zrobiłeś. Solidna platforma, części nowe, na płyte spokojnie wsadzisz jakiegoś CPU z X3D (chyba, że następnym razem zmienisz już na np. AM5). Karta, mimo, że starsza, jeszcze dość solidna wydajnościowo, bez problemu sobie we wszystko pograsz, czasem na nieco niższych detalach. Śledź rynek kart, może uda Ci się za jakieś 2-3 miesiące kartę zmienić na coś z serii 3xxx czy jakiegoś radeona 6700/XT niedużym kosztem, jak już nowe generacje kart wejdą na dobre do sklepów, będziesz widział.

• Thanks 1
  • Upvote 1