Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pamięć Kingston FURY Renegade RGB White 32GB (2x16GB) DDR5 6000 CL32 KF560C32RWAK2-32

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 5600MHz, CL36 (KF556C36BWEK2-32)

Czy z argb maja mniejszy potencjał na overclocking czy raczej nie ma to żadnego wplywu?

Dodam jeszcze ze będą na plycie

b850m aorus elite wifi6e ice

Opublikowano (edytowane)

Seria Renegade jest bardziej dedykowana do Intela (ma tylko profil XMP i szerszy zakres taktowań bardziej dopasowany pod Intela)

Beast ma EXPO/XMP i taktowania bardziej pod AMD.

Edytowane przez bourne2008
  • Like 1
Opublikowano

Czy jest sens dopłacać do droższych pamięci ram kiedy docelowo będzie 4080/5080 i zestaw jest budowany pod gry a wyświetlacz to 75 calowy telewizor o odswiezaniu 60hz?Gram w gry od CAPCOM FROMSOFTWARE i ogólnie gry AAA.Nie będą używał technologi fsr,dlss a ray traycing.

Renegade maja szybkość do 8400mt/s Beast do 6800mt/s czyli w tych pierwszych mogą być lepsze kosci?Gdzie mogę sprawdzić które są montowane w konkretnych kosciach?

FURY Renegade RGB White 32GB DDR5 6000 White KF560C32RWAK2-32 nie ma juz na oficjalnej stronie Kingstona co oznacza że juz nie sa produkowane?

Kingston Fury Beast, DDR5, 32 GB, 5600MHz, CL36 KF556C36BWEK2-32 można znalez na stronie producenta, natomiast nie napisane tam jakie jakie pamieci zostały wlutowane hynix a-die m-die samsungi czy może jeszcze inne.

Które z nich maja najwiekszy potencjal do overclocking?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, gerald4kk napisał(a):

natomiast nie napisane tam jakie jakie pamieci zostały wlutowane hynix a-die m-die samsungi

a któryś producent o tym informuje ?

z kręceniem pamięci na amd to raczej się nie rozpędzaj, zazwyczaj kończy się na expo

poczytaj tematy obok, np :

ta płytę już kupiłeś ? świadomy wybór ? bo to nowość, lepsza niż tych pieniądzach x870 albo x670E  ?

Edytowane przez miro
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miro napisał(a):

a któryś producent o tym informuje ?

Goodram.

2 godziny temu, miro napisał(a):

z kręceniem pamięci na amd to raczej się nie rozpędzaj, zazwyczaj kończy się na expo

Potencjał OC pamięci z cpu nie ma nic wspólnego :P  Ale wiem o co Ci chodziło tylko niefortunnie to napisałeś.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
Godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Ale wiem o co Ci chodziło tylko niefortunnie to napisałeś.

a jak powinienem napisać ?

zważywszy że autor będzie miał coś z amd.. bo o płycie na b850 pisze

Opublikowano

Plyta maiala premiere we wtorek i nie ma jej jeszcze na sklepowych półkach.Płyt x 870 i x670 nie ma w formaci mAtx,

Nie potrzebuje wiecej niż 1 złącza pcie x16 na karte graficzna ewentualnie na karte dzwiękowa jest drugie.

Tak to świadomy wybór czekałem na ta płyte od kilku miesięcy i obudowa która kupiłem zmiesci tyko płyty 24cm na 24cm.

Posiada ona pciex16 w standardzie 5.0 oraz złacze dysku m2 5.0 x4/x2 

Poprzednia am4 rownież była w standardzie mAtx.

,

• Like 1
Opublikowano
W dniu 7.01.2025 o 00:37, gerald4kk napisał(a):

Jaka różnica jest pomiędzy fury best a renegade poza wygladem?

Żadna. Jak @Send1N pisał. Oni w ogóle dawali te same kości w każdych ram w przedziale 6000-7200. I kupując 6000 ustawiałeś je bez niczego na 7200 zmieniając ustawienia na takie z droższego zestawu. Tak było 2 lata temu. Może teraz jest inaczej.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, miro napisał(a):

a jak powinienem napisać ?

zważywszy że autor będzie miał coś z amd.. bo o płycie na b850 pisze

Nie ma tematu. Wszystko napisałem wyżej.

39 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Żadna. Jak @Send1N pisał. Oni w ogóle dawali te same kości w każdych ram w przedziale 6000-7200. I kupując 6000 ustawiałeś je bez niczego na 7200 zmieniając ustawienia na takie z droższego zestawu. Tak było 2 lata temu. Może teraz jest inaczej.

To zależy kiedy moduły były produkowane. Sk hynix od +/- czerwca 2024 dopiero zaczął klepać masowo A-die dla wszystkich producentów.

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie otóz sprzedałem poprzednia płyte a na czas oczekiwania na nowa podłączyłem wzmacniacz stereo do budzetowego laptopa.

Dzwięk ten jest dla mnie zauważalnie gorszy jest ciszej nie słychac wszystkich dzwieków jakgdyby sie zlewały.

Czy zakup dedykowanej karty muzycznej może poprawic jakość dzwięku płyty z alc897?

https://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-z-se

https://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blasterx-ae-5-plus

Gram w słuchawkach audiotechnica ath-m50x a muzyka i filmy to stereo dwukanałowe.

A może lepszym wyborem bedzie zewnętzna karta dzwiękowa?

Opublikowano (edytowane)

Klasyczna akcja, nie masz wzmocnienia na słuchawki na tej badziewnej alc897 i stąd cichy i płytki dźwięk  z efektem jakbyś słuchał przez ścianę :E możesz kupić byle co za grosze ze wzmocnieniem na wyjściu i będzie o nieo lepiej, nie musi być to dac czy karta za 500zł z nowych tańszych wewnętrznych kart np xonar SE https://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-se-90ya00t0-m0ua00-5807190/ czy audigy FX v2 https://allegro.pl/oferta/karta-dzwiekowa-creative-sound-blaster-audigy-fx-v2-70sb187000000-16066838814 z zewnętrznych na usb SB G6 z b-stock https://pl.creative.com/p/b-stock/sound-blasterx-g6-b-stock czy nawet sound blasterX g1 poniżej 100zł używki na allegro/olx (sam mam obecnie G1) miałem też xonara se i audigy fx bo lubiłem sobie co jakiś czas przetestować różne dźwiękówki i powiem tak SB G1 za którego dałem 70zł niczym się nie różni od pozostałych :E robi to co ma robić czyli napędza odpowiednio słuchawki, względem integry realteka którą masz na płycie jest przepaść.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Ale laptop jest podpięty pod wzmacniacz stereo 2x50wat i dźwięk jest zdecydowanie gorszy niż na b350 z alc892 tej nowej z alc897 jeszcze nie mam.Sluchawki tez podpinam bezpośrednio do wzmacniacza.Czy podpięcie wzmacniacza do dedykowanejkarty dźwiękowej zamiast płyty głównej poprawi jakość dzwieku?

Opublikowano

Wszystkie te które podałem mają już swój wbudowany wzmacniacz słuchawkowy więc nie potrzebujesz robić takich kombinacji, wszystkie wymienione oprócz G6 testowałem jak i miałem płyty z alc892/897 i dziwie się że masz jeszcze gorszy dźwięk niż na tych dwóch wymienionych integrach, może twój wzmacniacz robi problem?