CiastekSly 0 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Cześć, trzy dni temu dołożyłem drugi dysk M2 i wszystko było ok. Przerzuciłem na niego trochę danych, i do wczoraj było wszystko ok. Dzisiaj dysku już niebyło ani w Windowsie ani w biosie. Przeinstalowałem sterowniki do płyty gł. i podczas instalacji pojawiło się okienko z dyskiem D. po restarcie, znów go nie widać nigdzie. płyta AsRock H670 Steel Legend dyski obydwa ADATA M.2 Gen4 NVMe LEGEND 960 2 TB Ma ktoś pomysł co z ty fantem począć ?
Pan Mateoo 136 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia A jest w odpowiednim slocie? Niektore plyty wylaczają jakies porty kiedy inne są w uzyciu... Ale to dziwne skoro przedtem był wykrywalny - Sprawdz inne porty? Moze jakies ustawienia w biosie przestawily ci pcie settings/mode?
CiastekSly 0 Opublikowano 7 Stycznia Autor Opublikowano 7 Stycznia Miejsce dysku już zmieniałem, ale to nic nie dało. Zaraz jeszcze raz w biosie zerknę.
Pan Mateoo 136 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia A czy ten dysk wgl dziala? Jak tamten wyjmiesz a wlozysz tlyko 1 w dowolny slot (sprawdz 2)
Send1N 912 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Ewentualnie dysk wyzionął ducha po prostu znajomemu padł dysk m2 w pierwszy dzień po wsadzeniu do kompa
CiastekSly 0 Opublikowano 7 Stycznia Autor Opublikowano 7 Stycznia To już jutro, tylko dziwne bo przez trzy dni wszystko było ok. Jutro pozongluje dyskami i dam znać co i jak.
bourne2008 121 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Płyta ma 3 gniazda M2, w tym jeden SATA3. Spróbuj przełożyć dysk. Czy dysk jest widoczny w "Zarządzaniu dyskami"? Może tylko partycje poleciały. Jeśli nie to ślij na gware.
CiastekSly 0 Opublikowano Środa o 10:21 Autor Opublikowano Środa o 10:21 W tej chwili nie widać go nigdzie. Jeszcze dzisiaj wieczorem przełożę dysk C na każde gniazdo, żeby wyeliminować płytę.
Art385 244 Opublikowano Środa o 10:34 Opublikowano Środa o 10:34 Na przyszłość warto mieć kieszonkę na nvme. Jak na usb nie śmiga to znaczy, że zdechł a przy okazji nie trzeba grzebać przy mobasie
CiastekSly 0 Opublikowano Środa o 10:36 Autor Opublikowano Środa o 10:36 1 minutę temu, Art385 napisał(a): Na przyszłość warto mieć kieszonkę na nvme. Jak na usb nie śmiga to znaczy, że zdechł a przy okazji nie trzeba grzebać przy mobasie I to jest dobry pomysł, zaraz sobie zamówię.
CiastekSly 0 Opublikowano Środa o 16:16 Autor Opublikowano Środa o 16:16 Dysk C przełożony na inne gniazdo i działa. No to chyba uwalony nowy dysk. Zamówię jeszcze tą kieszonkę i sprawdzę pod USB przed reklamacją.
miro 199 Opublikowano Środa o 17:17 Opublikowano Środa o 17:17 59 minut temu, CiastekSly napisał(a): sprawdzę pod USB przed reklamacją. nie reklamacja, tylko zwrot zaczną ci rozpatrywać, pójdzie na gwarancję, ani dysku ani kasy a tak robisz zwrot bez podania przyczyny i tyle, kupisz co innego 1
Send1N 912 Opublikowano Środa o 19:05 Opublikowano Środa o 19:05 2 godziny temu, CiastekSly napisał(a): Zamówię jeszcze tą kieszonkę i sprawdzę pod USB przed reklamacją. To zamów taką co nie kosztuje poniżej 45zl żebyś mógł ją zwrócić za chwile ze smartem wychodząc na 0 1
CiastekSly 0 Opublikowano Piątek o 15:20 Autor Opublikowano Piątek o 15:20 No i po podłączeniu dysku za pomocą kieszonki po przez USB, za trzecim razem, dysk się pojawił. Dziwna sprawa, ale działa.
Send1N 912 Opublikowano Sobota o 07:07 Opublikowano Sobota o 07:07 A w slocie na mobo nie działa dalej?
CiastekSly 0 Opublikowano wczoraj o 06:20 Autor Opublikowano wczoraj o 06:20 W dniu 11.01.2025 o 08:07, Send1N napisał(a): A w slocie na mobo nie działa dalej? No to nie widać go dalej.
Send1N 912 Opublikowano wczoraj o 06:34 Opublikowano wczoraj o 06:34 Skoro w adapterze na usb jest widoczny to musi być sprawny, jakieś cuda się tu dzieją że w żadnym z 3 slotów płyta go nie widzi
CiastekSly 0 Opublikowano wczoraj o 06:39 Autor Opublikowano wczoraj o 06:39 Tak...teraz się zastanawiam czy to nie wina płyty. Po południu przeinstaluję sterowniki zobaczę czy to coś pomoże.
Send1N 912 Opublikowano wczoraj o 06:46 Opublikowano wczoraj o 06:46 Żadne sterowniki nie mają nic do rzeczy, dysk ma być widoczny w biosie od razu po wsadzeniu go w slot bez kombinowania. 1
krukkpl 39 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Miałem podobny problem... Dysk w M2_2 generalnie działał, ale przy niektórych uruchomieniach systemu znikał. Okazało się, że moja płyta ma problem z niektórymi dyskami (bodaj Samsung i WD - ja mam Samsunga) w tym akurat slocie... Problem opisywany na wielu forach, ale MSI dalej tego nie poprawiło. Wkurzylem się trochę, ale przełożyłem dysk do innego slotu i jak na razie wszystko działa.
CiastekSly 0 Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu 10 godzin temu, Send1N napisał(a): Żadne sterowniki nie mają nic do rzeczy, dysk ma być widoczny w biosie od razu po wsadzeniu go w slot bez kombinowania. To co zostaje? Aktualizacja BIOSu pomoże? Czy lepiej nową płytę kupić?
indexinfio 31 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Zacząłbym od aktualizacji oprogramowania (firmware) tego dysku. Kilka lat temu miałem podobną sytuację z Plextorem 8MPe. Pojawiał się i znikał. W końcu po aktualizacji pozostał widoczny na stałe. 1
Send1N 912 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 3 godziny temu, CiastekSly napisał(a): Czy lepiej nową płytę kupić? Lepiej zrobić zwrot dysku skoro masz na to czas zamiast bawić się w zmiany płyty z tego powodu 1
miro 199 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu swoją drogą ile kosztowała ta problematyczna Adata ? na x-komie widzę cenę 729zł ? 2TB kingston renegade ( oczko wyżej niż kc3000 ) w karen 545zł samsung 990 pro na amazonie 699zł 14 godzin temu, CiastekSly napisał(a): Aktualizacja BIOSu pomoże? może pomóc, nie musi, tak płyty, jak i o czym wspomnial kolega wyżej firmware samego dysku, o ile jest dostępny nowszy.. jeśli nie sprawdzisz to się nie dowiesz..
Rekomendowane odpowiedzi