Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, kubikolos napisał(a):

https://niezalezna.pl/polityka/zandberg-zawiadomi-prokurature-w-sprawie-debaty-trzaskowskiego-mowi-wprost-o-ustawce/541358

nawet ultra lewicowy kandydat ma polewke z ustawki wolnych mediow,

a wolne media w obawie o swojego kandydata deweloperskiego (w koncu trzask przegral nawet z duda) chca sie upewnic ze w drugiej turze bedzie latwy nawrocki do pokonania

zeby lewicowy kandydat wychwalal Republike a nie wolne media XD

cyrk z wyborcow trwa, trzask i nawrocki to gwarancja takich kpin z ludzi

Dobre sobie, niezly pis-konfobot z ciebie xd Trzask deweloper? Serio? Moze pogadamy o obajtku, ktory zbudowal imperium z 15 nieruchomosci, bedac jeszcze na slużbie? 

Czy moze o twoich kumplach z pisu i sp, ktorzy dostali dziesiatki milionow z funduszu sprawiedliwosci na fundacje widmo? 

A koncowka najlepsza, odstaw to, co bierzesz, bo produkujesz brednie.  Ja wole wybor miedzy centroprawica a lewica niz powrot typkow, ktorzy sprzedawali wizy na stacjach benzynowych i robili propagande za 3 mld rocznie. :heu:

• Confused 2
  • Upvote 2
Opublikowano
11 minut temu, crush napisał(a):

Stawiam 5 szekli, że on albo ktoś z rodziny ciągnie jakiś socjal.

Nie pogadamy bo osrajtek nie kandyduje.

A jak Trzaskowski wygra i przyklepie pro-deweloperskie projekty sprzedawane pod płaszczykiem pomocy ludowi to masz tu przyjść i przeprosić.

CZy ty widziałeś kiedykolwiek wyborców tuska jak i samych jego popleczników przyznających sie do błędu? Prędzej powiedzą ci że trawa jest niebieska... i że to wina PIS-u :E

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
51 minut temu, crush napisał(a):

Stawiam 5 szekli, że on albo ktoś z rodziny ciągnie jakiś socjal.

I być może całe życie w atmosferze, że przecież Się Należy to i są adekwatne efekty. Zwróćmy uwagę jaki był roztrzęsiony, jakby komuś z tęczy cztery kolory zabrać.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, adashi napisał(a):

A co by spowodowały płatne studia? Może w mniejszym stopniu stałyby się przechowalnią i fabryką bezużytecznych magistrów. Stypendia naukowe by przecież istniały dla najlepszych. Pewnie także współprace z przemysłem. Po co ja mam się składać w podatkach na jakieś zarządzania i marketingi??

Ja na to pytanie odpowiem bo zyje w takim panstwie gdzie one sa platne. Co by sie stalo? Duzej czesci nie bylo by stac mimo dobrych wynikow, stypendia sa limitowane. Konczysz studia z duzym zadluzeniem. Akurat Polska ma dobry system w obecnej formie,jak jestes dobry to dostaniesz sie na studia bezplatne, slabszy zaplaci. Nie zaczynasz zycia od splaty kredytu po studiach. W czym macie problem to ze studenci po bezplatnych studiach w duzej czesci wybieraja inny kraj.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, crush napisał(a):

Nikt nie mówił o w pełni płatnych studiach, tylko o promowaniu kierunków kluczowych wykluczając z darmochy te mniej istotne.

Chcesz pisać doktorat z homoseksualizmu wśród mnichów? Płać.

Czy ty wogole przeczytales to co napisales. Doktorat pisze sie przy magistrze a nie na studiach podstawowych. Tak pozatym temat tabu ale praca z tego byla by ciekawa jak by przedstawiala prawdziwe dane( moze w koncu by doprowadzila do zniesienia celibatu w kosciele rzymsko-katolickim).

Pokarz mi gdzie taka informacja byla podana w poprzednich wypowiedziach. I jakie to kluczowe bo one zmieniaja sie bardzo szybko.

Edytowane przez Maxforces
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Nowe cła ogłoszone przez Donalda Trumpa nie obejmą smartfonów, komputerów i innych urządzeń elektrycznych

To co w poniedziałek zwolni kilka innych branż i okaże się że to był tylko wielki wał giełdowy i nic więcej.
On powinien grubo się tłumaczyć przez kongresem.

Opublikowano
8 godzin temu, Maxforces napisał(a):

Czy ty wogole przeczytales to co napisales. Doktorat pisze sie przy magistrze a nie na studiach podstawowych.

Skrót myślowy.

Tak pozatym temat tabu ale praca z tego byla by ciekawa jak by przedstawiala prawdziwe dane( moze w koncu by doprowadzila do zniesienia celibatu w kosciele rzymsko-katolickim).

No i ja nie chcę płacić za "ciekawostki". Chcesz ciekawostek? Płać za nie.

Pokarz mi gdzie taka informacja byla podana w poprzednich wypowiedziach. I jakie to kluczowe bo one zmieniaja sie bardzo szybko.

Jaka informacja? 

Noo... Bardzo szybko. W ciągu ostatnich dekad medycyna i inżynieria stały się bezużyteczne?

Od tego jest sprawny rząd żeby reagować na zmiany w specjalizacjach.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ghostdog napisał(a):

Bronek to miał łeb, ludzie nie posłuchali dobrej rady "zmień pracę, bierz kredyt" a teraz płacz, że mkw to 15k :D

Ale tak nieironicznie, to co on miał tam odpowiedzieć? Bo w sumie chyba nie było dobrej odpowiedzi na takie pytanie xD

Już pomijając, że jak pamiętam, to w tym pytaniu podane były całkiem OK zarobki na start XD

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co myślicie o opcji glosowania zarówno w pierwszej jak i w drugiej turze przeciwko Rafaukowi na takiej zasadzie, że jak Rafauek nie wygra, koalicja uświadomi sobie, że po powrocie PiSu w parlamentarnych doświadczą jatki i ze strachu zaczną coś wreszcie robić, aby mieć jednak jakąś szansę w najbliższych parlamentarnych?

Edytowane przez adashi
  • Like 1
Opublikowano

No dla mnie to sytuacja z cyklu dupa z przodu, dupa z tyłu.

Wygra? Osiądą na laurach.

Przegra? 3 lata blokowania wszystkiego i kłód pod nogi. Więc teoretycznie nawet jakby chcieli coś zrobić to będzie ciężko. Myślę, że w tym aspekcie zarówno Nawrocki jak i Memcen będą jeszcze gorsi od Andrieja.

Opublikowano
5 godzin temu, adashi napisał(a):

Co myślicie o opcji glosowania zarówno w pierwszej jak i w drugiej turze przeciwko Rafaukowi na takiej zasadzie, że jak Rafauek nie wygra, koalicja uświadomi sobie, że po powrocie PiSu w parlamentarnych doświadczą jatki i ze strachu zaczną coś wreszcie robić, aby mieć jednak jakąś szansę w najbliższych parlamentarnych?

Przecież jak Rafał przegra, to będą przyśpieszone parlamentarne +/- polaryzacja wojska i potencjalny zamach stanu, jeśli wojsko stanie po stronie prezydenta.

Ty sobie zdajesz sprawę, o czym bredzisz w tym momencie? Putin na pewno się ucieszy.

Opublikowano
6 minut temu, Badalamann napisał(a):

Nie no, przyspieszonych wyborów, nie mówiąc o jakimś zamachu, prawie na pewno nie będzie.

Natomiast w razie wygrania pisowskiego kandydata PiS znowu spróbuje przekonać PSLowskich posłów do przejścia na stronę pisowsko-konfederuską.

Z Nawrockim na pewno będzie. Zresztą wielokrotnie o tym mówił profesor Dudek. Pisowski kandydat to gangster i może użyć wielu środków, których nie chce/boi się Duda.

Na miękko to niepodpisanie ustawy budżetowej. Na twardo to test, co znaczy zwierzchnictwo nad armią przez prezydenta, czyli wprowadzenie wojsk do sejmu.

Jest jeszcze opcja z wchłonięciem PSL od strony Sawickiego. Tak czy owak, będziemy w głębokiej dupie. Co jest szczególnie groźnie w obecnej sytuacji z Rosją, Ameryką i Chinami.

Opublikowano

Realna jest ta trzecia opcja. Ona cały czas jest w zanadrzu.

Zbyt ostra gra ze strony Prezydenta i "wymuszenie" wyborów mocno zmobilizowało by ludzi do głosowania. A przy wysokiej frekwencji PiS przegrywa.

Ich metoda to granie na zmęczenie ludzi obecna koalicją. Ciśnięcie że nic nie robią itd.

Tak by część nie poszła głosować.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kamiyanx napisał(a):

Na twardo to test, co znaczy zwierzchnictwo nad armią przez prezydenta, czyli wprowadzenie wojsk do sejmu.

Doczytaj konstytucje, w czasie pokoju zwierzchnictwo nad armią ma MON czyli Kosiniak-Kamysz. 

Ale jak Trzsku przegra to będą przyspieszone wybory i to już na jesieni. A wtedy koalicja pis + konforuskie i sporo uciekinierów z psl. 

A Tuski, Bodnary itp szybko zostaną zapuszkowani. 

Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

A przy wysokiej frekwencji PiS przegrywa.

Zapomnij już o wysokiej frekwencji, nie po 1,5 roku olewania wyborców przez koalicje. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano

@Camis Mam wrażenie że już o tym pisaliśmy. W skrócie: o frekwencję i poparcie KO będzie walczyła w roku przedwyborczym.

Choć już teraz, by wesprzeć Trzaskowskiego, wrzucili zmiany w składce zdrowotnej dla przedsiębiorców.

Przed parlamentarnymi wprowadzą natomiast 1000+, podniosą II próg podatkowy.

Jeśli chcą wygrać to muszą też zabrać się na poważnie za liberalizację aborcji lub związki partnerskie.

Albo wprowadzić, choćby w oparciu o ustawodawczą inicjatywę prezydencką, abo jeśli się nie uda przez opór PSLoHołowni jasno zdefiniować PSL/3D jako wroga i zmierzać do jego marginalizacji w wyborach, tak by nie przekroczyli progu.

P.S. Natomiast tuz po prezydenckich wjadą niepopularne zmiany. Także KO wie że w sondażach jeszcze sporo straci.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Camis napisał(a):

Doczytaj konstytucje, w czasie pokoju zwierzchnictwo nad armią ma MON czyli Kosiniak-Kamysz. 

Doczytałem i jest bardzo niejednoznaczna. Najważniejsze są pierwsze dwa punkty.

Cytat

1. Prezydent Rzeczypospolitej jest najwyższym zwierzchnikiem Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej.
2. W czasie pokoju Prezydent Rzeczypospolitej sprawuje zwierzchnictwo nad Siłami Zbrojnymi za pośrednictwem Ministra Obrony Narodowej.

Profesor Dudek (historyk, politolog i wieloletni pracownik IPN, stąd zna Nawrockiego) twierdzi, że pisowski kandydat nie będzie miał oporów przed przetestowaniem swojego zwierzchnictwa nad armią. To oczywiście wariant ostateczny, ale niewykluczony. Stąd bardzo słabo brzmią te głupkowate uwagi w temacie. Tak jakby mało kto się rzeczywiście orientował, jak poważna może być sytuacja. A obecne otoczenie międzynarodowe to najgorszy czas na wewnętrzny burdy.

Oczywiście, osobną kwestią jest tą, za kim stanie wojsko.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
3 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Choć już teraz, by wesprzeć Trzaskowskiego, wrzucili zmiany w składce zdrowotnej dla przedsiębiorców.

Przed parlamentarnymi wprowadzą natomiast 1000+, podniosą II próg podatkowy.

I wprowadzając te zmiany strącą kolejnych wyborców.

• Upvote 1
Opublikowano

1000+ ? Oby nie. 500+ zlikwidować nie można było (co dane, nie może być zabrane). Liczyłem jednak na to, że nie będzie waloryzacji i w wyniku inflacji 500+ będzie tracić na znaczeniu. Stało się inaczej i jak Tusk zaproponował również 800+, to aż mi się rzygać chciało.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...