Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Poszukuje laptopa 14-15,6 cala, lekki, biznesowy, cienki, mobilny z wytrzymałą baterią.
Moje potrzeby to :
dużo zakładek na przeglądarce, excel, arkusz google, program CAD (ale tylko 2D, bo robie maksymalnie schematy - inżynieria elektryczna), mail i reszta podstawowych rzeczy jakie to sie robi na kompie, żadne gierki ani nic takiego. Ma być mobilny z wytrzymałą baterią i dość lekki.
Mile widziane poleasingowe również jak i nowe (myśle, że maksymalnie mogę dać 3000-3500 zł (górna granica gdy faktycznie będzie warto).
Coś nasuwa wam się ciekowego w głowie? Mysłalem o poleasingowym Thinkpadzie - patrzac na to, jak przyjemnie sa zrobione i ze kiedys pracujac w korpo milo mi sie na tym pracowalo. Realnie opcja z mozliwoscia stacji dokujacej jak to maja thinkpady też jest fajna (gdy w biurze chcialbym sie podpiac od monitora). Cholernie zalezy mi na mocnej wytrzymalej obudowie, poczuciu "masywnosci, solidnosci". I dalej gdzieś mi te Thinkpady w głowie latają.

Najchetniej wydałbym maks 3000 zł brutto, dlatego też biorę pod uwagę poleasingowe/używane w idealnym stanie

Opublikowano (edytowane)

ASUS ZenBook 14 R7-7730U/16GB/512/Win11 3499 złotych

Masywnych laptopów, to już raczej nie zobaczysz. Producenci idą w drugą stronę, nawet kosztem ogólnej solidności. Ten ma metalową obudowę I dobrą matrycę. Jest też dość wydajny. 

Laptop Dell Precision 7550: i7-10850H| 64 GB RAM| 1024 NVMe| RTX 3000 3600 złotych

Ten jest solidnie wykonany i w miarę wydajny 

Lenovo ThinkPad P15V GEN 2 G2 I7-11800H 64GB 512SSD T600 FHD GW Lenovo A-

Ten też ciekawy

Edytowane przez stefan999
Opublikowano (edytowane)

Cześć @magawek, najczęściej jest tak, że im masz większe wymagania, tym więcej trzeba zapłacić.

Jak oficjalnie podaje autodesk podstawa do cada to 2 GB pamięci VRAM, więc zdecydowanie radziłbym Ci wybrać model z dedykowaną grafiką, co często przekłada się na cięższą obudowę oraz krótszy czas działania na baterii. Jeśli chodzi o lekkość, mobilność, wytrzymałą baterię oraz przyzwoite podzespoły to pomyślałem o macbooku, ale chcesz większy ekran 14-15,6 cala więc mac odpada.

Druga opcja, która przyszła mi do głowy to vivobook z dedykowanym rtxem 2050 i procesor nie jest energooszczędny więc takie połączenie nie popracuje za długo na baterii a waga to 1,8kg. Zakładając, że Twoje projekty 2D i schematy nie pobiorą Ci za dużo VRAMu, pójdziemy w stronę integry to można zerknąć na Acer Swift Go, jest lekki oraz ma bardzo ładny ekran o rozdzielczości 2880 x 1800, tylko bateria... .

Nie do końca rozumiem co masz na myśli odnośnie tego, żeby laptop był masywny, masywność to zazwyczaj większy, cięższy, a wcześniej pisałeś, że chcesz lekkiego i cienkiego laptopa.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze model Dragonfly Pro, na energooszczędnym procesorze, chociaż to nadal R7 (wydajność na plus), 32GB ramu DDR5, waga 1,45kg i przede wszystkim spora 4-komorowa bateria o pojemności 8082 mAh. Minus, że wychodzimy ponad budżet.

Edytowane przez x-kom
Opublikowano
11 minut temu, x-kom napisał(a):

Cześć @magawek, najczęściej jest tak, że im masz większe wymagania, tym więcej trzeba zapłacić.

Jak oficjalnie podaje autodesk podstawa do cada to 2 GB pamięci VRAM, więc zdecydowanie radziłbym Ci wybrać model z dedykowaną grafiką, co często przekłada się na cięższą obudowę oraz krótszy czas działania na baterii. Jeśli chodzi o lekkość, mobilność, wytrzymałą baterię oraz przyzwoite podzespoły to pomyślałem o macbooku, ale chcesz większy ekran 14-15,6 cala więc mac odpada.

Druga opcja, która przyszła mi do głowy to vivobook z dedykowanym rtxem 2050 i procesor nie jest energooszczędny więc takie połączenie nie popracuje za długo na baterii a waga to 1,8kg. Zakładając, że Twoje projekty 2D i schematy nie pobiorą Ci za dużo VRAMu, pójdziemy w stronę integry to można zerknąć na Acer Swift Go, jest lekki oraz ma bardzo ładny ekran o rozdzielczości 2880 x 1800, tylko bateria... .

Nie do końca rozumiem co masz na myśli odnośnie tego, żeby laptop był masywny, masywność to zazwyczaj większy, cięższy, a wcześniej pisałeś, że chcesz lekkiego i cienkiego laptopa.

Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze model Dragonfly Pro, na energooszczędnym procesorze, chociaż to nadal R7 (wydajność na plus), 32GB ramu DDR5, waga 1,45kg i przede wszystkim spora 4-komorowa bateria o pojemności 8082 mAh. Minus, że wychodzimy ponad budżet.

Dzięki za odpowiedź. Chodziło mi o solidna konstrukcje - ktora nie strzela, nie zagina sie dziwnie, nie czuc az tak bardzo w niej plastikowosci. Przy Thinkpadach czy niektorych Dellach biznesowych takie odczucie stabilnego  polaczenia elementu wlasnie odczuwalem. I takie odczucie chcialbym uzyskac, przy okazji by laptop byl lekki mobilny i dlugo mogl dzialac na baterii. 

Rozumiem, że poleasingowe laptopy w takim budżecie to słaby wybór?

Opublikowano
19 godzin temu, magawek napisał(a):

Chodziło mi o solidna konstrukcje - ktora nie strzela, nie zagina sie dziwnie, nie czuc az tak bardzo w niej plastikowosci.

Rozumiem, jeśli to priorytet to faktycznie poszukałbym modeli z aluminiową obudową, chociaż nie zawsze jest to wyznacznik bo niektóre modele są po prostu z wysokiej jakości materiałów, co naturalnie idzie w parze z wyższą ceną.

19 godzin temu, magawek napisał(a):

Rozumiem, że poleasingowe laptopy w takim budżecie to słaby wybór?

Często poleasingowe modele są na leciwych procesorach, ja mimo wszystko kierowałbym się w stronę nowych laptopów z najbardziej "aktualnymi" podzespołami.