synolon 3 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) Cześć, proszę o pomoc w odświeżeniu zestawu komputerowego, który kupiłem około 5 lat temu. Które z części z tego zestawu warto byłoby zamienić: Intel i5-9400F 2.90GHz 9MB BOX ASRock Z370 Pro4 G.SKILL 32GB (2x16GB) 3000MHz CL16 Aegis Gainward GeForce RTX 2060 Phoenix G S 6GB GDDR6 SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze Crucial 500GB 2,5″ SATA SSD MX500 Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620 SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black SPC Fortis3 v2 Głównie zależy mi na graniu, niestety bardziej wymagające tytuły nie chodzą zbyt płynnie. Edytowane 11 Stycznia przez synolon
Send1N 4 183 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Nie opłaca się inwestować w tą platformę, najlepiej było by sprzedać płytę,proca,pamięci i grafikę (reszta może zostać) + przejście na platformę DDR5 np budżetowo b650 z ryzenem 7500f do tego nowy zestaw pamięci 2x16 (lub 2x32) i na koniec myśleć o upgrade karty graficznej (zależnie od budżetu) 2
synolon 3 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Dzięki za odpowiedź! Te części masz na myśli? https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-ir-6000d564l30s-32gdc-13115327/ https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-5-7500f-3-7-ghz-32-mb-oem-100-000000597-13113437/ https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b650-eagle-ax-13169709/ Ile warto byłoby wydać na grafikę, żeby to było znaczne ulepszenie komputer?
Send1N 4 183 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Jak najbardziej taki zestaw może być co do grafiki jeżeli tylko nówki wchodzą w grę to myślę że RX 7700XT to takie sensowne minimum. 1
synolon 3 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Super, dzięki! A cały nowy zestaw, który by przeskoczył ten z dołożonymi nowymi częściami, to musiałby być za ile?
Send1N 4 183 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Tylko po co skoro oba dyski, zasilacz , obudowa i nawet chłodzenie (jeżeli używasz tego fortisa z oryginalnym backplate amd a nie tym od spc) będą pasować, myślę że warto te części wykorzystać zamiast rzucić gdzieś do szafy czy sprzedać za półdarmo. 1
synolon 3 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia Racja, wszystko, co najważniejsze i tak bym wymienił Co do tego backplate'a to nie wiem, na razie nie mogę sprawdzić. Gdyby było nie tak, to co można zrobić? Trzeba kupić nowy, czy jakoś da się z niego skorzystać?
Send1N 4 183 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Tu masz wyjaśnione dokładnie o co chodzi z fortisem wątek ma tylko jedną stronę także dużo czytania nie ma a wszystko co musisz wiedzieć (podpowiem ci ) jest w ostatnim poście tego tematu 1
Qrdello 829 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Warto byłoby też napisać jaki masz budżet, bo z jednej strony kupno nowej platformy przy odpowiedniej kasie - jak najbardziej - ale trzeba też pamietać ze za chwil kilka wskakuje nowa generacja RTXów, RX 9070 - który może sporo namieszać w przedziale do 3k za grafikę - więc np. jeżeli masz około 5k, to pewnie pojechałbym jeszcze na tym 2060 z 2-3 miesiące i poczekał jak się sytuacja rozwinie. 7700XT to spoko karta, jak @Send1N zaproponował, ale 9070 może i pewnie będzie ją sporo wyprzedzać, wspierać nowsze technologie i być generalnie bardziej przyszłościowa. Fakt, kasa też wyraźnie wyższa. Co do podstawki, wskazane podzespoły jak najbardziej spoko. Proc sobie wymienisz za 2-3 lata a może i później, bo z realnym przeskokiem wydajności procków w grach i tak trzeba czekać do nowej generacji konsol. Większość gier jest krojona pod 8 rdzeni 16 wątków dzisiaj, nie mówiąc o takich dodatkach jak 3d cache. Zresztą, seria Zen5 Ryzen5 wcale nie jest tak wyraźnie szybsza od Zen4, więc wiele nie tracisz biorąc teraz wolniejszy proc. Warto, natomiast, brać lepszą płytę główną tak żeby jej za te 3-4 lata nie ruszać. 2
synolon 3 Opublikowano 12 Stycznia Autor Opublikowano 12 Stycznia @Send1N@Qrdello dzięki za odpowiedzi! Nie ustaliłem jeszcze kwoty, jaką miałbym wydać, ale pewnie mniej niż więcej. Co prawda teraz nie wiem do końca, co mam robić, ale jakoś skorzystam z cennej wiedzy przez Was przekazanej. Czy jest możliwe, żeby karty graficzne poprzednich generacji staniały po wyjściu tych nowych kart?
kalderon 1 092 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia W przypadku nVidii seria 4000 nie jest już produkowana więc wraz z premierą sklepową nowej generacji stara po prostu zniknie ze sklepów więc promocji się nie spodziewaj. U AMD ceny kart też ostatnio poszły do góry więc zapasy sklepowe nie są zbyt duże. Co masz teraz robić? Nic, czekaj, ceny kart wzrosły, zaraz wyjdą nowe generacje u obu głównych producentów. Możesz pomyśleć o wymianie procka/podstawki, ich ceny są w miarę stabilne, choć z promocjami obecnie posucha. 1
synolon 3 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia Czyli warto wymienić na razie płytę główną, procesor i pamięć ram, a z kartą graficzną poczekać? Ten B650 będzie w stanie obsługiwać RXa 9070?
kalderon 1 092 Opublikowano 13 Stycznia Opublikowano 13 Stycznia Wszystkie płyty B650 są w stanie obsłużyć praktycznie wszystkie karty graficzne PCI-E. 1
synolon 3 Opublikowano 13 Stycznia Autor Opublikowano 13 Stycznia To dziękuję wszystkim, którzy tutaj pisali. Kupiłem nowy procek, płytę główną i pamięci ram. Wszystko to zmontuję i za jakiś czas zmienię grafikę (w zależności od tego, jaki będzie ten rx9070). 2
synolon 3 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca Cześć, jak pisałem, wymieniłem już wybrane części; planuję jednak zmienić kartę graficzną na RX 9070XT. Zastanawiam się jednak, czy mój zasilacz będzie wystarczający? System będzie prezentował się tak: GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 AMD Ryzen 5 7500F, 3.7 GHz, 32 MB Gigabyte B650 EAGLE RX 9070XT SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze Crucial 500GB 2,5″ SATA SSD MX500 Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620 SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black CPU Endorfy Fera 5 Dual Fan Czy dobrze mi się zdaje, że ten zasilacz nie da rady?
synolon 3 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca (edytowane) Dzięki, a po czym mógłbym poznać to, że jednak nie wystarcza? Tak na przyszłość Rtx 2060 jest na 8 pinów, a rx 9070RX ma być na 16 pinów, więc muszę dociągnąć te 8 dodatkowych pinów? Edytowane 3 Marca przez synolon
kalderon 1 092 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Do zasilacza masz dwa kable po 8 pin każdy (wtyczka rozdzielana 6+2 pin). 1
Send1N 4 183 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Restarty pc pod obciążeniem... ten zasilacz w zupełności wystarczy do połączenia 7500F z 9070XT, mają być trzy wersje tej karty: 2x8pin, 3x8pin i 12v-2x6 więc jeżeli chcesz zostawić ten zasilacz to wybierz wersję z 2x8pin bo nie masz 3 wiązek 8pin w tym vero 1
synolon 3 Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca Dobra, to wezmę wersję podstawową; przeskok z rtx 2060 to i tak będzie spora zmiana Dzięki za pomoc 1
kalderon 1 092 Opublikowano 3 Marca Opublikowano 3 Marca Kilka wersji 9070 XT ma mieć 2x8pin: https://docs.google.com/spreadsheets/d/18eQRucHX41A-O4OsoV96Qw2gFw1Qs2N7f6qQQs3kXx4/edit?gid=0#gid=0 1
synolon 3 Opublikowano 7 Marca Autor Opublikowano 7 Marca (edytowane) Już nieważne, sory za spamowanie Edytowane 7 Marca przez synolon
Rekomendowane odpowiedzi