Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

proszę o pomoc w odświeżeniu zestawu komputerowego, który kupiłem około 5 lat temu. Które z części z tego zestawu warto byłoby zamienić:

Intel i5-9400F 2.90GHz 9MB BOX
ASRock Z370 Pro4
G.SKILL 32GB (2x16GB) 3000MHz CL16 Aegis
Gainward GeForce RTX 2060 Phoenix G S 6GB GDDR6
SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze
Crucial 500GB 2,5″ SATA SSD MX500

Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620
SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
SPC Fortis3 v2

Głównie zależy mi na graniu, niestety bardziej wymagające tytuły nie chodzą zbyt płynnie.

Edytowane przez synolon
Opublikowano

Nie opłaca się inwestować w tą platformę, najlepiej było by sprzedać płytę,proca,pamięci i grafikę (reszta może zostać) + przejście na platformę DDR5 np budżetowo b650 z ryzenem 7500f do tego nowy zestaw pamięci  2x16 (lub 2x32) i na koniec myśleć o upgrade karty graficznej (zależnie od budżetu) 

• Upvote 2
Opublikowano
Opublikowano

Tylko po co skoro oba dyski, zasilacz , obudowa i nawet chłodzenie (jeżeli używasz tego fortisa z oryginalnym backplate amd a nie tym od spc) będą pasować, myślę że warto te części wykorzystać zamiast rzucić gdzieś do szafy czy sprzedać za półdarmo.

• Upvote 1
Opublikowano

Racja, wszystko, co najważniejsze i tak bym wymienił

Co do tego backplate'a to nie wiem, na razie nie mogę sprawdzić. Gdyby było nie tak, to co można zrobić? Trzeba kupić nowy, czy jakoś da się z niego skorzystać?

Opublikowano

Warto byłoby też napisać jaki masz budżet, bo z jednej strony kupno nowej platformy przy odpowiedniej kasie - jak najbardziej - ale trzeba też pamietać ze za chwil kilka wskakuje nowa generacja RTXów, RX 9070 - który może sporo namieszać w przedziale do 3k za grafikę - więc np. jeżeli masz około 5k, to pewnie pojechałbym jeszcze na tym 2060 z 2-3 miesiące i poczekał jak się sytuacja rozwinie. 7700XT to spoko karta, jak @Send1N zaproponował, ale 9070 może i pewnie będzie ją sporo wyprzedzać, wspierać nowsze technologie i być generalnie bardziej przyszłościowa. Fakt, kasa też wyraźnie wyższa.

Co do podstawki, wskazane podzespoły jak najbardziej spoko. Proc sobie wymienisz za 2-3 lata a może i później, bo z realnym przeskokiem wydajności procków w grach i tak trzeba czekać do nowej generacji konsol. Większość gier jest krojona pod 8 rdzeni 16 wątków dzisiaj, nie mówiąc o takich dodatkach jak 3d cache. Zresztą, seria Zen5 Ryzen5 wcale nie jest tak wyraźnie szybsza od Zen4, więc wiele nie tracisz biorąc teraz wolniejszy proc. Warto, natomiast, brać lepszą płytę główną tak żeby jej za te 3-4 lata nie ruszać.

• Upvote 1
Opublikowano

@Send1N@Qrdello dzięki za odpowiedzi! Nie ustaliłem jeszcze kwoty, jaką miałbym wydać, ale pewnie mniej niż więcej.

Co prawda teraz nie wiem do końca, co mam robić, ale jakoś skorzystam z cennej wiedzy przez Was przekazanej. Czy jest możliwe, żeby karty graficzne poprzednich generacji staniały po wyjściu tych nowych kart?

Opublikowano

W przypadku nVidii seria 4000 nie jest już produkowana więc wraz z premierą sklepową nowej generacji stara po prostu zniknie ze sklepów więc promocji się nie spodziewaj. U AMD ceny kart też ostatnio poszły do góry więc zapasy sklepowe nie są zbyt duże.

Co masz teraz robić? Nic, czekaj, ceny kart wzrosły, zaraz wyjdą nowe generacje u obu głównych producentów. Możesz pomyśleć o wymianie procka/podstawki, ich ceny są w miarę stabilne, choć z promocjami obecnie posucha.

• Upvote 1