Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak jak w tytule szukam dobrego routera do którego można wsadzić kartę sim 5G aktualnie posiadam Acer Predator Connect x5 zaczaiłem po czasie ze to dziadostwo w domu przy parapecie miałem 2 kreski na dachu zrobiłem skrzynkę dałem go na górę i wyciągał 5 kresek niestety problem taki ze zaczął się rozłączać a niestety nie da się go włączyć inaczej niż przyciskiem…

szukam routera najlepiej na dwór ew. Wchodzi w grę router+antena cena raczej nie gra roli ale wiadomo czym taniej i dobrze tym lepiej fajnie jakby posiadał Qos ewentualnie inna opcje (nie pamiętam nazwy) z aktualnym mam problem bo niby jest 5 kresek 9ping download i upload to gdzieś go przerywa przez co ciężko gra się w cokolwiek a szukam czego do gier fps

zastanawialem się nad ZTE MC889 lub tym nowszym pro ale czekam na wasze propozycje ;)

tak na szybko dodam ze nie zależy mi na WiFi głównie chodzi o ethernet z kabla rj45 do WiFi zostawię sobie tego aktualnego

Edytowane przez rustic
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jezeli chodzi o funkcjonalnosc + mozliwosc zewnetrznych anten to najlepszy jest ZYXEL NR5103e.Troche kosztuje,ale ogarnia wszystko . Wyjscie na 4x4mimo,obsluguje wszystkie pasma a do tego ma serwer plikow po usb.Wifi6 z bardzo silnymi antenami,mam pelen zasieg w calym domu (parter+ pietro) Nie kazdy modem,szczegolnie te od ZTE obsluguje LTE+NSA po zewnetrznych .Zazwyczaj maja tylko 5G SA wiec nie kazdemu moze to pasowac. 

Opublikowano
20 godzin temu, Krauziak napisał(a):

Jezeli chodzi o funkcjonalnosc + mozliwosc zewnetrznych anten to najlepszy jest ZYXEL NR5103e.

To nie jest model 5G/LTE zewnętrzny z wbudowanymi zewnętrznymi antenami. Autor tematu chce zewnętrzny. Więc po co taki polecasz?

Opublikowano
1 godzinę temu, Krauziak napisał(a):

Ja tam widze ze w gre ewentualnie wchodzi router+ antena 

Mój brat ma router LTE Huaweia z agregacja 3 pasm i anteną, która nie agreguje pasm. Efekt jest taki, że 2Mb/a to jest Wow. Jak zainwestował w ZTE wspomnianego tutaj, zamontował go na kominie to ma 350-475 Mb/a po kablu, a i do tego Asus RT-AX59u. Bo ZTE agreguje 4-5 pasm LTE i 5G jednocześnie więc dwie technologie robi na raz.

Wiec Twój pomysł jest Bez sensu.

Opublikowano
3 minuty temu, Krauziak napisał(a):

Nie ma zadnego problemu. 

agregacja.JPG.14395c60ce2d3fa67d789bd481a316e4.JPG

No i?

Opublikowano
1 minutę temu, Krauziak napisał(a):

Pokazuje CI ze agregacja dziala. 300/120 wiekszosc dnia

Co z czym działką ta agregacja bo nie napisałeś? Masz router i antenę zewnętrzną? To napisz jaka to anteną, daj link.

Opublikowano

ZTE jest pewniejsze bo ma antenę w pełni współgrająca z routerem, nie trzeba ciągnąć kabla od anteny do routera, który czym dłuższy może zaszkodzić na sygnał, tylko ciągniesz od ZTE kabel Ethernet. Więc bez sensu nadal.

Opublikowano

Oczywiscie ze tak. Taki zestaw ZTE o ktorym mowisz daje irlandzka trojka w zestawie z internetem,ale to zawsze sa pewne ogranicznia.Ja na poczatku wzialem ZTE MC801A ale nie bylem zadowolony,zewnetrzne anteny obsluguja tylko 5G SA ,do tego konfiguracja jest bardzo ograniczona. ZYXEL ma duzo wiecej mozliwosci,w czym manualny wybor pasm. Gdzie w ZTE musialem korzystac z zewnetrznych skryptow. Bylo to wazne na tamta chwile bo BTS z 5G mialem ponad 5km od domu ktory notorycznie po 20godzinie byl zapchany,a drugi z samym LTE w odleglosci 400m z dobra przepustowoscia. Teraz jedno i drugie idzie z tego samego BTS'a przy domu to router stoi na oknie bez anten. Sygnal odpowiednio -74db dla LTE i -76db dla 5G. 

Opublikowano (edytowane)

Doskonale rozumiem różnce między zewnętrznym a wewnętrznym modemem. Po prostu mieszkam w Irlandii gdzie duża część osób jest skazana na LTE/5G ze względu na lokalizację. Wiele osób ucieka od ZTE i albo kupują odblokowane Zyxele + anteny albo sprzet od firmy MikroTik. Jakiś powód ku temu musi być. 

Stare Huaweie b535 też były bardzo popularne swego czasu

Edytowane przez Krauziak
Opublikowano
40 minut temu, Krauziak napisał(a):

Doskonale rozumiem różnce między zewnętrznym a wewnętrznym modemem. Po prostu mieszkam w Irlandii gdzie duża część osób jest skazana na LTE/5G ze względu na lokalizację. Wiele osób ucieka od ZTE i albo kupują odblokowane Zyxele + anteny albo sprzet od firmy MikroTik. Jakiś powód ku temu musi być. 

Stare Huaweie b535 też były bardzo popularne swego czasu

Wiesz uprzedzenia do chińskich firm to to samo uprzedzenie, że używając 5G urośnie ci penis na czole :P 

Polska w tej kwestii nie wiele lepsza więc wiesz, jak widać na forach zresztą. Natomiast jak zawsze router ZTE dla Polski, a dla Irlandii różni się oprogramowaniem i nie ważne czy chińskiej firmy, czy z innego kraju. To taki przykład podam jak TLC ma Google TV nowsze modele i np te w USA nie wyświetlają reklam na pół ekranu, a te w Polsce potrafią to zrobić nawet w sklepie w trybie sklepowym. Magia oprogramowania.

Nie dawno mój znajomy przyjechał z 43 calowym TLC po tym jak mi przysłał zdjęcie jak mu wyskoczyła na pół ekranu reklama. Podłączyłem do swojej Wi-fi, a mam Ubiquiti Express z włączonym Adblockiem na routerze i co zablokował ten syf, do wieczora ani jednej reklamy. Znajomy zamówił ten router bo powiedział, że się potnie prędzej przez te reklamy, a telewizor ma już pół roku.

Jakbys poczytał techniczne aspekty 5G to zobaczysz, że najlepiej działa na zewnątrz. W budynku traci sygnał, dlatego zewnętrzny modem jest najlepszy z własnymi antenami bo nawet te anteny mają jakieś tam oprogramowanie, które lepiej się dogadać że sobą modem tej samej firmy. :) 

Opublikowano

Gdyby 5g działało wewnatrz nie używał bym zewnętrznych anten :D. W najlepszym przypadku modem musi być na parapecie jeżeli mamy btsa w pobliżu. 

Co do TCL to wystarczy ADB i wyłączenie wszystkiego co nie potrzebne. Te telewizory, szczególnie tańsze (mam p735) męczą się same w sobie. Słabiutki hardware. Można samemu zaktualizować soft z kanału na telegramie. Jest trochę lepiej na nowym androidzie. Aczkolwiek reklam nie widziałem nigdy. 

Opublikowano
3 godziny temu, Meistero napisał(a):

Nie lepiej zainwestować w sprawdzony model ZTE MF297D + jakaś porządna antena zewnętrzna montowana na maszcie ?

Co lepsze? Modem z własnymi antenami zewnętrznymi czy modem Plus anteną innej firmy? Co lepsze?

Opublikowano

Ja zrobiłbym tak, że zakupiłbym router, przetestował go jak działa w miejscu gdzie masz zlokalizowany stary router. Jak zasięg  będzie marny to dokupiłbym antenę panelową lub zestaw dwóch anten kierunkowych(raczej to drugie) i ponownie potestował.

Ten router co polecam ma agregację pasm. Trzeba jeszcze sobie zgrać jaki operator ma w Twoim rejonie najlepszą moc nadajników i odpowiednio skonfigurować router. 
O dobór anten musisz pytać dedykowany sklep np. Eltrox czy inny. Oni pomogą Tobie jak wychwycić najlepiej zasięg.
Resztę powinieneś sam ogarnąć:-)

Opublikowano
2 minuty temu, Meistero napisał(a):

Ja zrobiłbym tak, że zakupiłbym router, przetestował go jak działa w miejscu gdzie masz zlokalizowany stary router. Jak zasięg  będzie marny to dokupiłbym antenę panelową lub zestaw dwóch anten kierunkowych(raczej to drugie) i ponownie potestował.

Ten router co polecam ma agregację pasm. Trzeba jeszcze sobie zgrać jaki operator ma w Twoim rejonie najlepszą moc nadajników i odpowiednio skonfigurować router. 
O dobór anten musisz pytać dedykowany sklep np. Eltrox czy inny. Oni pomogą Tobie jak wychwycić najlepiej zasięg.
Resztę powinieneś sam ogarnąć:-)

Bez sensu i nie opłacalne. Nie dasz nikomu gwarancji, że każda anteną panelowa będzie idealnie współgrać z każdym modemem LTE/5G. Natomiast modem zewnętrzny że swoimi antenami będzie działał najlepiej, a dalej można użyć router, który to rozprowadzi jaki się chce i mieć porządną konfigurację sieci domowej.

Opublikowano
7 minut temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Bez sensu i nie opłacalne. Nie dasz nikomu gwarancji, że każda anteną panelowa będzie idealnie współgrać z każdym modemem LTE/5G. Natomiast modem zewnętrzny że swoimi antenami będzie działał najlepiej, a dalej można użyć router, który to rozprowadzi jaki się chce i mieć porządną konfigurację sieci domowej.

Myślę, że jest tak jak piszesz - ale osobiście nie testowałem tego rozwiązania ze zintegrowaną anteną w routerze zewnętrznym. Jak autora na to stać to poszedłbym w to rozwiązanie z routerem zewnętrznym. 

Moje rozwiązanie router + okablowanie do ok. 5m z antenami myślę, że dałoby radę zakupić za ok. 700 zł (router można wyrwać za 300 zł+antena i okablowanie za resztę). 

Od siebie dodam, że podłączałem jeden router ZTE MF297D na działce ROD w mieście w domku i działa stabilnie i da się grać bez użycia anten zewnętrznych. Gdy robiłem testy to download podchodził do 100MB/s ; upload nie pamiętam ale około 10-12MB/s było na pewno. 

W drugim miejscu u siebie też na działce ROD mam go postawionego też bez anten - ale korzystam z niego tylko dla kamer IP.