Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.01.2025 o 20:26, Godlike napisał(a):

A ktos moze powiedzieć jak jest z kablami w Seasonic?

Sztywne cholerstwo ! Fajnie wygladają tylko na zdjęciach :( Jak kupowałem w październiku 2023 swojego Vertexa PX-1200 Platinum, byłem przekonany że jak zasiłka za tyle kasy to kable pewnie porządne, a tu dupa ;) 

W dniu 18.01.2025 o 20:26, Godlike napisał(a):

I druga sprawa czy do zasilaczy Seasonic sa kable kątowe do obu typu wtykow w gpu? 

Nie

53 minuty temu, Godlike napisał(a):

Zastanawiam się tylko czy ten przycisk Hybrid Control to ma być on czy off :E

Masz tam napisane :E Wyciśnięty=Hybrid ON, wcisnięty=Hybrid OFF

Patrzę na cenę tego Prime 1600, to kilkadziesiąt zł. jest droższy niż ja kupowałem Vertexa 1200 w 2023r :boink:

Edytowane przez maras2574
Opublikowano (edytowane)

A przy włączonym Hybrid to faktycznie ma znacznie czy zasilacz jest wentylem do góry czy dołu zamontowany? Bo gdzieś czytałem odnośnie starszych modeli Seasonic, że jak włączony Hybrid to ma być wentylatorem do góry. I ten tryb przy większym obciążeniu to zasilacz jakoś sam się wyłączy czy jak to działa?

A co do kabli to wcale nie takie złe, w Corsairze RMx mialem twardsze. @maras2574 A bawiles się w swoim seasonicu na układanie tych kabli na te grzebienie? 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano (edytowane)

Tak, i nawet było to na stronie Seasonic, że jak Hybrid to odwrotnie żeby ciepło wyleciało ;) Nic mi nie wiadomo na temat wyłączania się :hmm: 

Niee, w żadne grzebienie się nie bawiłem ;)  

Przed obecnym zasilaczem, miałem też Seasonica, ale 860W. Cały żywot jechał na Hybrid, padł po 9 latach. A znosił dużo większe obciążenia niż obecny ;)

Opublikowano

No to ja go mam założonego wentylem w dół, wentylem w górę za mala delatacja jest wg mnie między zasialczem a gora od piwnicy obudowy. A dobrze to rozumiem ze jak mam wyłączony Hybrid to zasilacz nie działa wtedy w trybie pasywnym? Bo niby mój powinien pracowac do 50% obciążenia w trybie pasywnym tylko teraz nie mam pewności czy aby dzialal pasywnie to Hybrid on czy off czy bez znaczenia? 

Opublikowano
7 minut temu, Godlike napisał(a):

No to ja go mam założonego wentylem w dół, wentylem w górę za mala delatacja jest wg mnie między zasialczem a gora od piwnicy obudowy.

U mnie dokładnie to samo ;)

Jak masz WYŁ. Hybrid, to zasilacz działa w trybie pasywnym, ale wentylator się włączy pod jakimś tam obciążeniem, a jak jest Hybrid WŁ., to wentyl się nie uruchomi wcale 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A nie czasem odwrotnie i inaczej? :hmm: czyli przy hybrid off wentylator pracuje cały czas na bardzo niskich (niesłyszalnych) obrotach a po wciśnięciu przycisku (hybrid on) włącza się dopiero od mniej więcej 40% obciążenia :Up_to_s: tak to zwykle wygląda w zasilaczach właśnie i nawet ten sam PSU o którym mowa tylko w wersji 750W na takiej zasadzie działa.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

@Send1N Nie. Jest tak jak pisałem wyżej. Ale ręki uciąć sobie nie dam ;) A jak w takim razie wytłumaczyć brak kurzu w zasilaczu po 9 latach ?! Gdyby wentylator się załączał, napchał by tam tonę kurzu przez taki okres, a było czysto. Co z resztą może potwierdzić @sideband, bo do niego poszedł ten zasilacz. Naprawił go z resztą i wydał jakiemuś chłopaczkowi ;)

auIg9TO - Imgur.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wentylator normalnie dmucha na bebechy a rozproszone ciepło wylatuje kratką, i w większości przypadków na wentylatorze od strony włącznika/gniazda zasilania masz przykręconą zaślepkę, ma to na celu lepszą wydajność chłodzenia wnętrza aby zbyt szybko powietrze nie leciało w stronę kratki.

SilentiumPC_Supremo_FM2_Gold_750_W_-_naj

Edytowane przez Send1N
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.01.2025 o 20:13, maras2574 napisał(a):

Sztywne cholerstwo ! Fajnie wygladają tylko na zdjęciach

Ja mam Vertex'a GX-1200 i chyba sa tam te same kable co w PX. Testowalem jeszcze 2 zasilacze - MSI MPG A1000G i Corsair RM1200x Shift. Fakt, na zdjeciach wygladaja na mieciutkie, ale i tak sa zdecydowanie mieksze niz w pozostalych dwoch co testowalem i zdecydowanie lepiej sie ukladaja.

Edytowane przez DżonyBi
  • Upvote 2