Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak jak w temacie, osobiscie zastanawiam sie nad BE QUIET! Dark Power Pro 13 1600W 80 Plus Titanium, generalnie wersja 1300w spokojnie by starczyła ale 200 zł różnicy jest między nimi to wolę juz dopłacić a moze kiedys te waty się wykorzysta, do tego na plus w nich jest to ze końcówki katowe pod gpu sa dostępne bez problemu w obu wariantach wtyczek. 

Ale moze jakieś inne propozycje? Moje kryteria to standard 3.1 i dostępność w takich sklepach jak x-kom, media expert, euro rtv czy komputronik z racji tego ze maja stacjonarne oddziały w moim mieście. 

Eidt2:

No i żeby miał te fajne kable w oplocie jak te BQ :E

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

Myslalem o nim ale chciałbym tez juz ten nowy kabel pod gpu z krótszym pinami i w podelku moze taki byc albo moze byc stary, bo dodawali je od lipca 2024 no i druga sprawa jedyny kabel kątowy jaki znalazłem to za 250 zl x2 to juz 500, a przy premierze nowyxh rtx nie chce mi sie jesacze rozkminiac jaki tam wtyk będzie tym bardziej ze moze nawet nie bedzie wyboru jesli chodzi o karty i bedzie trzeba brać co jest :E

A odnoanie tych BQ to jeszcze zapytam czy w ogóle warto? Bo czytam tu i tam różne opinie ludzie, to niektórzy mieli naprawde dziwne przypadki z znimi związane. 

Opublikowano

Seasonic ma ori kątowe kable 12V-2x6 i pasują do zasilaczy 3.0. W nowych kartach NV serii 50xx/40xx Super masz już nowy wtyk. Z kątowymi kablami jest śmieszna sprawa mianowicie: sama wtyczka zasilania w gpu u różnych producentów jest różnie ułożona i się może okazać że kabel będziesz musisz przepuszczać od góry zamiast od dołu.

• Upvote 2
Opublikowano

Te NZXT ciulate okablowanie mają, zalezy mi na tym okablowaniu ktore się układa na te grzebienie.

I nie chodzi mi tak bardzo o kase co o jakość i okablowanie, zeby były łatwo dostępne kable kątowe do gpu. Miałem Corsaira rm1200x shift i po roku musiałem go reklamowac bo komp świrowal teraz wole dołożyć i miec spokój ;)

Opublikowano

Nowa seria Gold NZXT jest bardzo dobra jakościowo, ale jeśli masz problem z okablowaniem w Corsair to można ześwirować przy wyborze.

Nigdy nie miałem problemu z ich okablowaniem. Nawet dobrze znoszą kable modowane od dedykowanych producentów.

Polecam też starsze Seasonic bo nowych w ręku nie miałem, a dopiero później BeQuiet i ThermalTake. 

Opublikowano (edytowane)

No a do tych NZXT jakie kable modowane, plus dwa katowe pod gpu tego nowego typu z wtyczkami pod oba rodzaje wejsc na grafice ? 

A ktos moze powiedzieć jak jest z kablami w Seasonic? Mam na mysli ich elastyczność i czy latwo się układają? Bo tak sie wącham jeszcze nad tym:

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-prime-atx-3-0-px-1600-80plus-platinum-1600w-p8118204

I druga sprawa czy do zasilaczy Seasonic sa kable kątowe do obu typu wtykow w gpu? 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

SS daje opcje kabli kątowych do dokupienia do tych PSU

ale Ty decydujesz wyborem GPU czy masz normal czy reversed wtyk 12VHPWR.

Jeśli Asusa wersja wtyczki R to Cablemod też ma pod to wybór

ale ja to zlewam bo VireWiev stosuję i luz...mniej problemów z recablingiem lepszy wygląd.

IMO to dla mnie Prime P series i T series to nadal niezmiennie #1 i patrzę na to z perspektywy używania tych PSU od ich premiery.

Pomijam fakt że 12VHPWR z mikro pinami i żałosnym 30 cykli żywotem tych posranych pinów to bubel

ale tutaj kij w oko nvgreedii za ich presję wprowadzenia tego gówna na rynek.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ten kątowy z Seasonic widziałem, a cabelmode fajnie ze ma kable katowe szkoda tylko, ze nie wysyła do Polski. 

A taki adater warto? 

https://proline.pl/kolink-core-pro-12v-2x6-90-degree-adapter-12vhpwr-typ-1-czarny-p8121663

Pamietam ze z cabelmode były jazdy z takimi adapterami ale to bylo jeszcze na starej wtyczce gdzie te piny były dłuższe. A jak to teraz wygląda? 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano

To jest piękne.

Unia za wszelką cenę chce pozbyć się spalinowych samochodów,tymczasem branża IT hula sobie w najlepsze z poborami prądu.

Pamiętam jak wychodziła 8800GTX i ludzie śmiali się z poboru prądu.

Tymczasem w 2025 ludzie nadal szukają zasilaczy po 1200W.

Kiedy w końcu ktoś tu ureguluje i ukróci?
Tam samo bezsensowne zmiany platformy co roku,które funduje Intel. Ile zmarnowanej elektroniki co roku...

• Like 2
Opublikowano

@Godlike

To daj znać jak go wytestujesz. Szczególnie interesuję mnie czy w idle pod niskim obciążeniem nic mu tam nie skwierczy :E

Dzieciak ma starego seasonica 650W, ale on pod obciążeniem z RTX 3080 jednak głośny jak kręci śmigłem i chyba oddam mu za jakiś czas mojego DP13, a ja coś nowego sobie wrzuce, ale myślę obecnie o tej wersji Noctua :E Jeszcze się zobaczy.

Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Co ty tam będziesz podłączał? że 1200w w prawie połowę tańszym vertexie ci nie wystarczyło? :P 

Raczej nie wiele, bardziej zależało mi na jakość, kulturze pracy i na tym żeby pracował głównie w trybie pasywnym a ten model ma bodaj prace pasywną do 50% obciążenia więc praktycznie tylko tak będzie pracował. Ten Vertex spoko opcja ale tylko jeden wtyk pod GPU, a kto wie co nam zaserwuje NV w przyszłości i potem znów zmieniać zasilacz bo będę miał tylko jeden wtyk w PSU a w GPU potrzebne będą dwa :E Druga sprawa, że zastanawiałem się tez nad BQ DP13 1300W ale jak zobaczyłem, że w tej samej cenie mam Seasonica 300W mocniejszego do którego można dokupić w Polsce bez problemu okablowanie typu "sznurówki", to już wiele się nie zastanawiałem. Po tej awarii Corsaira, który pochodził rok i padał to stwierdziłem, że nie ma co tyłka szkłem ucierać i kupić coś naprawdę porządnego żeby za rok znów nie lecieć do serwisu tylko mieć spokój, tak jak kupiłem BQ DP10 PRO 1000W, 13 lat temu i służy do dzisiaj bez ani jednej awarii.

• Upvote 2
Opublikowano

@lukadd Podłączyłem go i bez obciążenia cichuteńki jest jak mysz pod miotłą, wentylator chyba się nawet nie kręci, a przynajmniej ani go nie słyszę ani nie czuję aby powietrze jakieś leciało. Zastanawiam się tylko czy ten przycisk Hybrid Control to ma być on czy off :E