Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule, zakupię wentylatory do MSI RTX 3070 Suprim. Mam problem z tym pierwszym wentylatorem od śledzia czyli z tego co kojarzę muszę zakupić dwa skrajne  (połączone wentylatory):

Przykładowe wentylatory

Mógłbym opchnąć tego RTX-a i kupić coś taniego (4070?) ale przy moim obecnym konfigu (5600/32GB 4K CL14/Eizo 1080p 60Hz) nie ma to chyba sensu. Karta raczej zostaje ze mną dożywotnio. Jeżeli ktoś ma takie wentylatory na zbyciu to proszę o kontakt. Jeśli nie dostanę tego tutaj to zostaje chyba Ali ale mam spore wątpliwości czy to przyjdzie w jednym kawałku. Jestem już zmęczony ciągłym ściąganiem szyby obudowy i dociskaniem tego wentylatora paluchem, żeby przestał terkotać.

Opublikowano (edytowane)

Czasem pomaga dogięcie wentylatora w odpowiednią stroną. Nauczył mnie to SilentiumPC gdy zgłaszałem reklamację terkoczącego wentylatora... faktycznie czasem pomaga. Ostatnio terkotał mi NZXT, przy włączonym komputerze zatrzymujesz wentyl, doginasz i sprawdzasz... jak nie w jedną to w drugą stronę. Z wentylami od karty delikatnie! 8:E

Edytowane przez Iri
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wentylatory przyszły nawet w tzw.  jednym kawałku. Zamówiłem komplet czyli 3 sztuki ale na razie ich nie montuję ponieważ karta nie terkocze od ostatniego dociśnięcia wentylatora. Jeśli problem powróci (a to raczej kwestia czasu) to biorę się od razu za wymianę.

Opublikowano

Wymieniłem te nieszczęsne wentylatory (2 pierwsze od śledzia). Jeśli chodzi o wentylator numer 3 to okazało się, że jego kabel zasilający jest nieco za krótki (1 cm więcej załatwiłby sprawę) więc pozostawiłem ten oryginalny z Suprima. Wentylatory różnią się od tych oryginalnych naklejką (smok z Ali jest "płaski", smok z MSI "wypukły"). Karta ma u mnie dożywocie więc w sumie mam to wiecie gdzie:D. Miałem zainstalowane tylko Forza Horizon 5 oraz najnowszy Dragon Age. Odpalałem te gry i wentylatory się nie kręciły co mnie nieco zmartwiło. Okazało się jednak, że mam locka na 60Hz (stary monitor 1080p/60). Wyłączenie synchronizacji rozwiązało ten problem. Wentylatory się kręcą, nic nie terkocze. Na ten moment uważam sprawę za załatwioną.

• Like 1
  • Upvote 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
    • Dobra/e ta/e kula/e Atora, mocne, dystansowe. Kruki też dystansowe... I tłukłem Ludwiczka na dystans trzymając jeden guzik. xd ...i go zatłukłem.    Fajny mam plecak? Bo to bomba i nie wiem, jak zdjąć xd Była główna z tą bombą, że trzeba było podłożyć. Po misji polazłem znowu w to miejsce i bomba znowu tam była. No to se wziąłem...🤦  
    • W mojej mieścinie (4-5tys ludzi+ podległe 3 wioski) jest dino, biedra, lewiatan. Tylko w biedrze wstawili automat, działał przez tydzień  Obecnie kartka "awaria" i tyle. 2x próbowałem podjechać do miasta obok (jest automat w netto, w biedrze nie mają) oczywiście pełny...  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...