Skocz do zawartości

Szukam monitora dla wrażliwych/nadwrażliwych oczu 27" OLED, W-OLED lub QD-OLED

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na wstępie dodam, że znalazłem na jednej ze stron angielskich w których masę ludzi wrażliwych ma problemy własnie na OLEDach, WOLEDach i QD-OLEDACH, także nie jestem sam.

"The presence of polarizer layer and different anti reflective coating can also make your brain see the light in weird way and cause stress." - dokładnie też mam ten stres i napięcie użytkując np. MSI, na Samsungu oraz LG tak jakbym tego stresu nie odczuwał, lecz tam pojawia się zmęczenie oczu - mocniejsze bo od razu na LG, a na Samsungu po jakims czasie , po około 2godzinach.

Na MSI mogę dodać, że mam odczucie jakbym nie mógł się skoncentrować.

Szukam monitora, który zaprzyjaźni się do mojego wzroku przy przechodzeniu ze starego tv LCD SAMSUNG 100hz 40" -na którym moje oczy nawet nie musiały się nigdy zaprzyjaźniać mojego wzrokowi, tylko od razu po podłączeniu był przyjazny, tak jak zaprzyjaźnił się mój nowy TV z moim wzrokiem i już jest całkowicie przyjazny mojemu wzrokowi - Samsung NEO QLED z podświetleniem miniLED po około ponad miesiącu czasu używania, mimo odpychającemu wzrokowi, zmęczenia oczu itp.

To samo mój stary monitor przyjazny oczom - LCD SAMSUNG 19" 2ms - do dziś dnia nie narzekam na oczy na nim, zawsze przyjazny oczom, nie potrzebuję żadnych okularów na nim do dziś.

Pytanie do osób, które nabyły monitor 240Hz lub 360Hz OLED, W-OLED lub QD-OLED , miały problemy z oczami na nich i np. się przyzwyczaiły po jakimś czasie lub np. testowały rózne firmy monitorów i jeden z nich okazał się przyjazny oczom a inne nie lub coś w tym stylu.

Obecnie jestem w trakcie testów W-OLEDA LG 27" 240Hz- matryca firmowa LG- matowa-  jakieś bóle głowy dziwne i zmęczenie oczu od razu jakby, testowałem SAMSUNG OLED 240HZ 27" matryca SAMSUNGA firmowa 100% matowa- niby najbardziej przyjazny wzrokowi, ale dłuższą metę nie mam pojęcia. Po około 2-3 godzinach pojawia się zmęczenie oczu, im dlużej na nim siedzę tym bardziej są zmęczone oczy. Mimo wszystko SAMSUNG uważam za najbardziej normalną matrycę. Jednak pod względem jakości LG vs SAMSUNG , LG wypada jakościowo dużo lepiej jeśli chodzi o obraz, jakość praktycznie jak QD OLED, 

Testowałem MSI QD OLED 27" 240hz - matryca Samsunga błyszcząca ten monitor to bajka pod kazdym wzgledem , daję jemu 10/10, miażdzy calą konkurencję jakością obrazu,  jednak moje oczy nie przyzwyczaiły się mimo że miałem czas na nim ponad miesiąc czasu używać, jakieś dziwne odczucia na nim mam, nie ma typowego zmęczenia oczu, ale jest coś jakby delikatnie pieczenie czy coś w tym stylu i dziwnie mi się patrzy na tą matrycę, nie mogę się przyzwyczaić coś, raczej pójdzie do zwrotu , a bardzo bym chciał na nim zostać.

Teraz porównianie moje LG powyższy  W-OLED 27" 240hz vs MSI QD OLED 27" 240hz, tutaj mamy małą walkę, wolałbym MSI gdyby był przyjazny moim oczom, jednak obecnie jeśli zaprzyjaźniłby się LG do moich oczu to niech by pozostał u mnie LG. Jakość MSI czyli QD OLED jest troszkę lepsza niż W-OLED, tak mi się wydaje, choć WOLED może konkurować z QD-OLED , ale QD-OLED to nowsza technologia i bardziej dokładna więc z moich testów MSI by wygrał z LG.

Obecnie czekam też na DELLa QD OLED 240Hz, niby jest on na matrycy DELLa firmowej, więc swojej, nie wiem jak wzrok zareaguje.

Niechcę sobie zajeździć wzroku na tych monitorach, nie wiem czy szkodzę swojemu wzrokowi, gdy posiadam na tych wszystkich monitorach objawy powyżej opisane. Wydaje mi się, że z założenia powinno się wyjść , że nic na "chama".

Edytowane przez nosilence
Opublikowano

A żebyś wiedział, że byłem z tym problemem u okulisty, stwierdził astygmatyzm w jednym oku -0.75 dioptrii, zalecił krople nawilżające Hyal Drop Multi oraz na koniec dał wizytówkę do optyka. Ale nie mówił, że muszę konieczne nosić okulary.

A problemu nie mam na oczach na starym monitorze LCD 19" Samsung. A więc z założenia wychodzę, że moje oczy nie tolerują światła LEDowego, co dziwnym jest ,że moje oczy przyzwyczaiły się do tv neo qled z podswietlenim miniLED ,a do OLEDA, QD-OLEDA, W-OLEDA cos nie moge sie przyzwyczaić.