Noam 0 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia (edytowane) Witam wszystkich. Otóż po 11 latach przyszedł czas na wymianę mojego leciwego pc. Ostatnio (w 2014 roku) ekipa złożyła mi pc na forum pclab i jak widać po przebiegu, konfiguracja była niemal idealna. Zero problemów jeśli chodzi o awarię, wydajnościowo też super. Nie ma się do czego przyczepić, zestaw spełniał moje oczekiwania w 100%. Generalnie do teraz jest użytkowana i gdy wymienię na nowy, to ten pójdzie jako baza do simracing. Niestety komputer w bardziej zaawansowanych modelach 3D (Revit, Autocad 3D) zaczyna strasznie lagować więc potrzebowałbym coś równie dobrego przystającego do obecnych czasów. Moja obecna konfiguracja: wymieniłem kartę na GTX 1660TI + dołożyłem ram do 32 GB. Zależało by mi aby oprzeć zestaw o procesor Xeon ewentualnie coś z tej samej klasy AMD. Będę wdzięczny za wszelkie porady. Budżet 10 000 - 15 000 zł. Chciałbym komputera tak jak poprzednio, który starczy mi na lata Edytowane 31 Stycznia przez Noam
kalderon 1 091 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia 5 godzin temu, Noam napisał(a): Zależało by mi aby oprzeć zestaw o procesor Xeon Ale wiesz, że Xeon kosztuje 5000-10000zł plus drugie tyle płyta główna? I będziesz miał bardzo niskie taktowanie na wielu rdzeniach, tymczasem CAD swoją wydajność opiera na wysokim taktowaniu jednego rdzenia? Jedynym wyjątkiem jest renderowanie po CPU. Złożysz samodzielnie czy ma być z jednego sklepu ze składaniem, na fakturę itp?
Noam 0 Opublikowano 1 Lutego Autor Opublikowano 1 Lutego 16 godzin temu, kalderon napisał(a): Ale wiesz, że Xeon kosztuje 5000-10000zł plus drugie tyle płyta główna? I będziesz miał bardzo niskie taktowanie na wielu rdzeniach, tymczasem CAD swoją wydajność opiera na wysokim taktowaniu jednego rdzenia? Jedynym wyjątkiem jest renderowanie po CPU. Złożysz samodzielnie czy ma być z jednego sklepu ze składaniem, na fakturę itp? Tak wiem. Zakładam, ze na procka > pójdzie. Celuje w to ponieważ mój komputer chodzi praktycznie cały dzień jak serwer a obecnie mam Xeona i nie narzekam. Z resztą wszystkie stacje robocze do cad jak się patrzy i z jakimi miałem do czynienia były oparte na Xeonie Zazwyczaj sprzęt biorę z Morele i zapewne tam tez będę składał zestaw.
kalderon 1 091 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego Stacje robocze pod CADa raczej mają konsumenckie procesory typu i7 i i9 ze względu na wysokie taktowanie, obciążenie w tym programie nie jest duże i przez sporą część dnia procesor nic nie robi.
Dirian 670 Opublikowano 1 Lutego Opublikowano 1 Lutego (edytowane) Pewnie chciałbyś przykładowy zestaw, więc zarzucę propozycją: https://www.morele.net/inventory/info/234b0704/ Z najnowszym 24-rdzeniowym Core Ultra 9, wydajnym chłodzeniem AIO, 96 GB RAM, solidnym GPU z 16GB VRAM, szybkimi dyskami NVMe 2TB, porządnym zasilaczem ze współczesnymi standardami. Podejrzewam, że ten zestaw będzie nawet aż nadto pod twój użytek, ale skoro ma być na kolejnych x-lat, to chyba nie ma co szukać oszczędności. Oczywiście dyski można w razie potrzeby wziąć w innej konfiguracji jeśli nie potrzebujesz tyle miejsca lub potrzebujesz więcej. Edytowane 1 Lutego przez Dirian 1
Noam 0 Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego Dziękuję. Wygląda ciekawie. Mówicie, że lepiej wsiąść i9 i nie ładować się w Xeona?
kalderon 1 091 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Lepiej 9900X/9950X ze względu na usprawnienia architektury. I tak procki konsumenckie będą wydajniejsze bo mają wyższe taktowania.
Dirian 670 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Jak wyżej, Xeony olej, aktualne te procesory mają zastosowanie głównie przy wykorzystaniu w serwerowniach lub stosowane są do jakichś skomplikowanych zadań obliczeniowych - z uwagi na mnoga ilość niżej taktowanych rdzeni. Pod twój soft opierający się w dużej mierze na wydajności pojedynczego rdzenia te procki kompletnie nie maja sensu. Sytuacja wyglądała inaczej jak składałem x-lat temu swój stary komputer, bo wtedy na rynku były też Xeony będące niemal bliźniaczymi konstrukcjami dla Core i7.
Noam 0 Opublikowano 7 Lutego Autor Opublikowano 7 Lutego Wrzuciłem jeszcze zestaw do chata gpt i coś takiego mi pokazał: Zasilacz i RAM.
Dirian 670 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego (edytowane) RAM jest kompatybilny. Chat proponuje ci szybsze i droższe pamięci, co przy twoich zastosowaniach jest wywalaniem kasy w błoto - szybszy RAM nie poprawi rezultatów w twoich zastosowaniach. Można dopłacić, ale nie ma to większego sensu. Liczy się ilośc, nie prędkość. RTX A4000 to sporo słabsza karta od 4070 Ti Super, więc na pewno nie będzie lepsza. Sporo mniejsza moc obliczeniowa, mniej rdzeni RT, wolniejsza pamięć... To GPU poprzedniej generacji. Dyski porównywalne, Samsung nie jest ani lepszy ani gorszy. Jest za to droższy. Zasilacz zdecydowanie nie jest za słaby, nawet przy jednoczesnym obciążeniu CPU i GPU na max (co u ciebie nigdy nie wystąpi), masz przeszło 300W zapasu przy tym NZXT. Edytowane 7 Lutego przez Dirian 1
Caps 32 Opublikowano 10 Lutego Opublikowano 10 Lutego W dniu 7.02.2025 o 09:52, Noam napisał(a): Wrzuciłem jeszcze zestaw do chata gpt i coś takiego mi pokazał:
Noam 0 Opublikowano 13 Lutego Autor Opublikowano 13 Lutego W dniu 7.02.2025 o 10:58, Dirian napisał(a): RAM jest kompatybilny. Chat proponuje ci szybsze i droższe pamięci, co przy twoich zastosowaniach jest wywalaniem kasy w błoto - szybszy RAM nie poprawi rezultatów w twoich zastosowaniach. Można dopłacić, ale nie ma to większego sensu. Liczy się ilośc, nie prędkość. RTX A4000 to sporo słabsza karta od 4070 Ti Super, więc na pewno nie będzie lepsza. Sporo mniejsza moc obliczeniowa, mniej rdzeni RT, wolniejsza pamięć... To GPU poprzedniej generacji. Dyski porównywalne, Samsung nie jest ani lepszy ani gorszy. Jest za to droższy. Zasilacz zdecydowanie nie jest za słaby, nawet przy jednoczesnym obciążeniu CPU i GPU na max (co u ciebie nigdy nie wystąpi), masz przeszło 300W zapasu przy tym NZXT. Już jestem prawie o krok od zakupu, ale mam jeszcze jedna wątpliwość. Czy polecałbyś np. zamiast stacjonarnego PC, laptopa ? Czy w ogóle w podobnej konfiguracji można wyrwać laptopa w rozsądnej cenie?
Dirian 670 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Laptop będzie mniej wydajny, gorący, głośny. Jeśli masz miejsce na PC to zdecydowanie nie brałbym laptopa pod twoje zastosowania. 1
Rekomendowane odpowiedzi