Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@zlotnik To miałeś niezłego pecha w loterii krzemowej. Mój 7500F gdy go przemielił Ryzen Master na "Per Core" wypluło mi ustawienia Curve Optimizer dla Core 0: -50, dla Core 1-5: -30. Procek na codzień chodzi na tych ustawieniach, przy booscie do domyślnego zegara 5050MHz mam 1,072V i na chłodzeniu z sygnatury (żadna rewelacja) w stresie łapie okolice 60*C. Nie bardzo wymieniałem się doświadczeniami z innymi użytkownikami 7500F ale wydaje mi się, że wynik przyzwoity.
Jeżeli Twoja sztuka ma problem z 5000MHz @ 1.3V to jakaś wręcz anomalia i nie chce mi się wierzyć. Na pewno zasilacz masz w porządku?

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

@zlotnik To miałeś niezłego pecha w loterii krzemowej. Mój 7500F gdy go przemielił Ryzen Master na "Per Core" wypluło mi ustawienia Curve Optimizer dla Core 0: -50, dla Core 1-5: -30. Procek na codzień chodzi na tych ustawieniach, przy booscie do domyślnego zegara 5050MHz mam 1,072V i na chłodzeniu z sygnatury (żadna rewelacja) w stresie łapie okolice 60*C. Nie bardzo wymieniałem się doświadczeniami z innymi użytkownikami 7500F ale wydaje mi się, że wynik przyzwoity.
Jeżeli Twoja sztuka ma problem z 5000MHz @ 1.3V to jakaś wręcz anomalia i nie chce mi się wierzyć. Na pewno zasilacz masz w porządku?

sesonic focus 650W

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, zlotnik napisał(a):

Przywróciłem bios do ustawień fabrycznych mieliście racje teraz boost działa ale w cinebenach osiąga 4.9 ghz przy napieciu 1.3V przy aplikacjach który nie korzystają z tylu wątków boostuje do 5050 ale napięcie skacze do 1.35V czy to normalne??

Wyłaczyłem też EXPO narazie komputer działa potestuje kilka dni jak będzie ok to włacze EXPO 

Wyłącz PBO to spadnie napięcie albo chociaż ustaw scalar na x1.

I pamiętaj.

Napięcie to tylko liczba - nie ma znaczenia dopóki jesteś w stanie schłodzić procesor.
Wydajność będzie identyczna jak taki, który potrzebuje 1.15v.

Edytowane przez wallec
Opublikowano

@zlotnik Jeszcze kwestia chłodzenia, jesteś pewny, że jest sprawne (nie wiem czy masz AiO czy nie) i dobrze masz nałożoną pastę? Koledze w AiO padła pompka przez co temperatury się robiły wysokie i pojawiało się zjawisko thermal throttlingu co może spowodować wyciąganie różnych często mylnych wniosków.

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@zlotnik Jeszcze kwestia chłodzenia, jesteś pewny, że jest sprawne (nie wiem czy masz AiO czy nie) i dobrze masz nałożoną pastę? Koledze w AiO padła pompka przez co temperatury się robiły wysokie i pojawiało się zjawisko thermal throttlingu co może spowodować wyciąganie różnych często mylnych wniosków.

Noctua NH-D15 przy napieciu 1.3V nie przekracza 80stopni w cinebenchu wiec raczej wynik bardzo dobry 

Opublikowano (edytowane)

@zlotnikskoro na default wali ci takimi napęciami, to znaczy,że to wina biosu płyty, a nie procesora. 

Tu masz wyniki z OC mojego (cinebench r23) + zużycie energii:

image.png.c426fbb10ac784f6e236cd67f1ba4e15.png *znaczy, że po dłuższej grze wysypuje się w batllefield 2042. 

Aktualizowałeś bios?

Edytowane przez tomn2o
Opublikowano

tak to wyglada na ustawieniach fabrycznych 

zdjecie.jpg

9 minut temu, tomn2o napisał(a):

@zlotnikskoro na default wali ci takimi napęciami, to znaczy,że to wina biosu płyty, a nie procesora. 

Tu masz wyniki z OC mojego (cinebench r23) + zużycie energii:

image.png.c426fbb10ac784f6e236cd67f1ba4e15.png *znaczy, że po dłuższej grze wysypuje się w batllefield 2042. 

Aktualizowałeś bios?

tak bios najnowszy 

Opublikowano (edytowane)

Coś strasznie wysokie te napięcia z płyty. Temperatury sa ok, więc nie powinne zawyżać (wyższe temperatury powodują czasem wzrost napięcia)

A w trakcie testu jakie jest napięcie?

Mój na +200boost na 5250 i -20 curve nie przekraczał 1,2v. Przeciętnie od 1.1v do 1.2v. Coś ta płyta chyba zawyża niepotrzebnie. 

Edytowane przez tomn2o
Opublikowano
3 minuty temu, tomn2o napisał(a):

Coś strasznie wysokie te napięcia z płyty. Temperatury sa ok, więc nie powinne zawyżać (wyższe temperatury powodują czasem wzrost napięcia)

1.28-1.3V

Opublikowano

moj 7500f trochę wariował na nowszych biosach, pod serię 9xxx. Mam obecnie wgraną nieco starszą, chodzi stabilniej. Ty masz nową B850, może tam zrobili bios zoptymalizowany pod serię 9xxx...

Opublikowano
Teraz, tomn2o napisał(a):

moj 7500f trochę wariował na nowszych biosach, pod serię 9xxx. Mam obecnie wgraną nieco starszą, chodzi stabilniej. Ty masz nową B850, może tam zrobili bios zoptymalizowany pod serię 9xxx...

no ale strasze procesory tez są obsługiwane wiec nie powino być problemów

Opublikowano (edytowane)

no niby tak, ale starszej wersji biosu niż 3.0 nie wgrasz. U mnie biosy 3.xx+ działały kiepsko. Mam 2.80. Jaką masz obecnie wersję? Sterowniki chipsetu instalowałeś?

Edytowane przez tomn2o
Opublikowano
4 minuty temu, tomn2o napisał(a):

no niby tak, ale starszej wersji biosu niż 3.0 nie wgrasz. U mnie biosy 3.xx+ działały kiepsko. Mam 2.80. Jaką masz obecnie wersję? Sterowniki chipsetu instalowałeś?

Bios 3.16 sterowniki 7.01.08.129

19 minut temu, tomn2o napisał(a):

Mój na +200boost na 5250 i -20 curve nie przekraczał 1,2v. Przeciętnie od 1.1v do 1.2v. Coś ta płyta chyba zawyża niepotrzebnie. 

czy takie temp jest możliwe na chłodzeniu powietrzynm gdy by faktycznie było 1.3V ? bo może programy diagnostyczne przekłamują przez nowy chipset płyty głonej ? 

Opublikowano
2 minuty temu, tomn2o napisał(a):

ale ten zwykły, czy beta masz? bo widzę dwa, 3.16? 

Przed aktualizacją tez miałeś ten problem?

zwykły nie beta przed aktualizacja było to samo 

Opublikowano
Teraz, tomn2o napisał(a):

Dziwna sprawa. Obstawiam winę płyty, ja takich napięć u siebie nie widziałem. 1,35v to napięcia 7600x,a nie 7500f.

ale temp chyba mam zbyt niskie jak 1.35V jak by cos zle pokazywało taka moja teoria 

Opublikowano

ustawiełm expo cpu nie ruszałem i napiecie jeszcze podskoczyło srednio w grze 1.33V podskakuje do 1.375V ale komputer jest stabilny wydaje mi się ze napiecie jest przekłamane bo to chyba nie możliwe 

temp.jpg