Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Chciałbym ulepszyć zestaw, ale czy zostać na AM4? Chyba że przekonacie mnie do zmiany platformy to wtedy zmienię.

Obecnie posiadam:

CPU: AMD Ryzen 7 5800X
MOBO: MSI B550 Tomahawk
GPU: ASUS TUF RTX 3070
RAM: Corsair 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 Vengeance RGB PRO
PSU: Cooler Master MWE GOLD-V2 750W 80 Plus Gold
CASE: be quiet! Pure Base 500DX Black
SSD: Lexar 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710

Ale karta już nie wyrabia w grach takich jak Indiana, Stalker 2 czy Cyber.

Chciałbym to jakoś ulepszyć. Preferuję karty od Nvidia, ale mogę zmienić mańkę i przejść na Radosławy. Nie mniej jednak chciałbym odczuć tutaj choć jakiś przeskok w FPS-ach.

Gram na monitorze WQHD od iiyama 32"

Pomóżcie coś sensownego złożyć :)

Edytowane przez Strilok
Opublikowano

Procek pod WQHD można by jeszcze zostawić, przede wszystkim do wymiany GPU - na co to kwestia budżetu. Ogólnie moment słaby na przesiadkę bo NVIDIE wyparowały ze sklepów. Prędzej polować na Radeona, bo tu są ostatnio niezle promki na 7900 XT czy 7900 XTX.

Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Procek pod WQHD można by jeszcze zostawić, przede wszystkim do wymiany GPU - na co to kwestia budżetu. Ogólnie moment słaby na przesiadkę bo NVIDIE wyparowały ze sklepów. Prędzej polować na Radeona, bo tu są ostatnio niezle promki na 7900 XT czy 7900 XTX.

Opłaca się czekać na RTX 5070 Ti czy odpuścić i faktycznie pójść w Radeon-a np. tego co podałeś wyżej? RX 7900 XT wygląda kusząco jeśli chodzi o wydajność jak i cenę. W tych dzisiejszych grach strasznie przeszkadza mi bram VRAM-u w RTX 3070.

Opublikowano

Poczekać raczej warto tym bardziej, że w drodze są też Radeony RX 9070 XT i 9070. Tylko pewnie trzeba będzie być cierpliwym i może nawet do kwietnia / maja zaczekać zanim się sytuacja ustabilizuje z dostępnością. Z drugiej strony 3070 jeszcze aż takim trupem to nie jest, brak VRAM boli ale w pojedynczych grach. Ja bym poczekał, choć jak byś wziął 7900 XT w dobrej cenie (poniżej 3k) to też nie będzie to głupia opcja.