Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No gdzie bomba, Antec korzysta z platform Seasonica od lat, przykład Antec TruePower Classic Gold i Antec Edge, modele polecane naście lat temu bazujące na OEM S12G, czyli to samo co siedziało w XFX TS Gold i XFX XTR.

• Upvote 1
Opublikowano

Zamówiłem Asrock Taichi TC-1650T. Ma wszystko czego potrzebuję i oba modele (1300W) otrzymały bdb recenzje w Toms Hardware i Hardware Busters. Ten model jako jedyny na rynku do kabla 12V-6x2 ma dołączone kable mierzące temperaturę we wtyczce od strony GPU.

Opublikowano

Ten sam switch HYPER BOOST co w 4090 HOF,

oni tak mają od dłuższego czasu w konstrukcjach pod azot

https://www.purepc.pl/galax-geforce-rtx-4090-hall-of-fame-oto-jedyny-znany-uklad-ada-lovelace-z-dwoma-zlaczami-zasilania-16-pin

BTW można dwa buble 12VHPWR było mieć dawno temu w 4090 widocznym poniżej

to i można w 5090 fake frame generator to stosować...nie ma problemu.

Jedni mówią HOF is overingenered 

inni po prostu "tylko najlepsze jest wystarczająco dobre".

02_galax_geforce_rtx_4090_hall_of_fame_oto_jedyny_znany_uklad_ada_lovelace_z_dwoma_zlaczami_zasilania_16_pin_0_b.thumb.jpg.d6d4550f7db95b7153ea932dfdaeb3c2.jpg

02_galax_geforce_rtx_4090_hall_of_fame_oto_jedyny_znany_uklad_ada_lovelace_z_dwoma_zlaczami_zasilania_16_pin_1_b.thumb.jpg.e0e4e26b04f7cd85fe4532e7bd80015b.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 19:18, Xkomputer napisał(a):

Zamówiłem Asrock Taichi TC-1650T. Ma wszystko czego potrzebuję i oba modele (1300W) otrzymały bdb recenzje w Toms Hardware i Hardware Busters. Ten model jako jedyny na rynku do kabla 12V-6x2 ma dołączone kable mierzące temperaturę we wtyczce od strony GPU.

Miałem brać HX1500i za 1500zł ale przy 500zł dopłaty faktycznie ten Asrock dużo lepiej sie prezentuje w recenzjach.
Tylko zastanawia mnie ten kabel do GPU: 

oF5L4n7.png

Wygląda na krótki i ten oplot jak za starych czasów wygląda strasznie słabo przy zasilaczu za 2000zł. Jeśli ta oplotka nie pełni jakiejś dodatkowej funkcji np. termicznej oprócz estetyki (imo jej braku w tym przypadku) to słabizna. Kabel Corsaira wygląda na dłuższy i dużo lepiej się prezentuje:

w4tRFFe.png

Jeśli nie złapie 5090 do tej pory w nieskalpowanej cenie to pewnie zdąże poczekać na to co Seasonic pokaże i wtedy zdecyduję

Opublikowano

Czekam na nowe Seasonic PSU

ale i tak wiem że kabel 12VHPWR od Cablemod w oplotach miękkich paracord kątowy 90 stopni od strony GPU pewnie dodam jak w projekcie Deuterium jest to zrobione

bo PSU nigdy nie mają w serii estetycznie zrobionych kabli.

Corsair to samo.

W sumie miałem zawsze wywalone na seryjne kable i custom dodawałem z oplotami Techflex i to od 2012 roku jest u mnie norma

plus piny 150 cykli MOLEX nie ta mizeria co jest w serii.

Najpierw to robił Iksmodiw teraz Zawisz.

Za często odpinam wtyczki aby mieć tam byle co a PSU użytkuję bardzo długi czas bez wymiany.

Dlaczego mam się godzić na ten badziew kable co łaskawie z PSU dodaje producent?

Prosz...pierwsze fotki z 2012 r.

Plus Techflex z Alfy 2015 r.

p1080059a.jpg

p1130899.jpg

p1130906w.jpg

p1130930r.jpg

P1270453.JPG

P1450359.JPG

P1450431.JPG

P1450447.JPG

P1450522.JPG

• Like 1
Opublikowano

Nie wiem czy Zwisz jeszcze robi kable bo już 2 lata temu mi pisał że powoli szuka czegoś innego bo nie chce całego życia spędzić przy robieniu kabli :E druga sprawa że zrobienie zestawu z nową wiązką a nie klasycznymi 6/8pin też kosztuje znacznie wiecej, jak mi powiedział cenę za zestaw z 12vhpwr to się za głowę złapałem :P (do tej pory mam od niego przedłużki eps, atx24 i 2x8pin)

Opublikowano (edytowane)

12VHPWR lepiej brać od Cablemod bo custom wersje są niezwykle pracochłonne w wykonaniu = kosztowne.

Drastycznie zdrożały komponenty kabel piny oploty wtyczki od 2020r więc owszem...droga impreza.

OFC jak kto ma bdb klasy narzędzia 

(Molex itp klasy narzędzia są bardzo drogie szczególnie pod mikro piny do białych wtyczek micro RGBpx np Farbwerków)

i sam zrobi to jeszcze spox 

ale zlecenie tego profesjonaliście jak Zawisz przy full recablingu PSU 

to mało kto udźwignie finansowo.

Edytowane przez Elder
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 7.03.2025 o 19:14, Elder napisał(a):

Dlaczego mam się godzić na ten badziew kable co łaskawie z PSU dodaje producent?

Cablemod pokazał co potrafi przy topieniu się wtyczek 4090. Faktycznie ładnie wygląda ale jednak wtyczki od kabli 12VHPWR prosto od producenta PSU najrzadziej się topiły kiedy czy to przejściówki zwykłe/kątowe czy całe kable od Cablemoda miały pewnie największy udział procentowy przy całej tej aferze.

Dlatego teraz przy premierze 5090 nie ma Cablemoda tak pełno ani na subreddicie Nvidii ani na zdjęciach stopionych 5090 nie widziałem ich crapu, stracili strasznie wizerunkowo wtedy (i zasłużenie IMO)

Opublikowano

To prawda,już na wejściu na rynek nowego standardu ori kable 12VHPWR z prostą wtyczką od strony GPU 

te od nvidii dodawane do kart jako przejściówki 12VHPWR->3x8pin do pracy z PSU 2.0 też topiły się

tak samo jak Cablemod 90 stopni kątowe (błąd projektowy lub nędza materiały styków/pinów) 

więc mojego zdania o tym że 12VHPWR to bubel wymuszony przez nvgeedię nie zmieniam.

Jak dajesz mikro piny w zasilaniu (co mają dwa razy mniejsze obciążenie prądowe w defie jak grube piny starego standardu 8pin wtyczek GPU) 

a potem walisz pod korek prądu na takie gniazdo bo projektanci 

i księgowi korpo nie pozwalają na dwa gniazda zasilania w 5090 nierefach z PL600W+ ... to efekt znamy.

GPU z PL 450W i mniejszym pomijam tam nie ma rzeźni.

Przypominam że 3090 Kingpin z biosem 1000W pod azot na starych 3x8pin nie palił wtyczek podczas pracy i biciu WR.

https://wccftech.com/evga-last-gpu-the-geforce-rtx-3090-ti-kingpin-secures-3dmark-portal-royal-world-record/

EVGA-GeForce-RTX-3090-Ti-KINGPIN-Graphics-Card-LN2-Overclocking-_1.thumb.jpeg.02c233fe2111c85f1d6ec6cc3e46de67.jpeg

GALAX 3090 HOF z tym samym BIOS żarł 635W (chłodzenie AC i to nie tej wielkości jak w 5090 ! ) i spox,nic się nie jarało.

https://videocardz.com/newz/galax-geforce-rtx-3090-hof-tested-with-a-custom-1000w-bios

Dostaliśmy bubla w wersji poprawionej po tych wszystkich akcjach

nadal to leczenie kaleki i nadal to nie jest zrobione jak trzeba.

W Deuterium jest INNO3D RTX4090 PL450W i tam kątowy Cablemod działa perfekt i się nie grzeje wściekle

ale do 5090 Astral z jego PL to bym go nie podpiął.

Jak ten badziew się grzeje przy piłowaniu na nierefach 5090 też wiemy z testów kamerami termo.

Producenci PSU oferują już wiązki 12VHPWR z dodatkowymi czujnikami temperatury gniazda zasilania GPU...ręce opadają.

Walczymy z gruzem jaki nam zafundowano ratując swój tyłek...tfu ... portfel.

Ten zasilacz zwrócił moją uwagę (gniazda czujników obok obydwu wtyczek 12VHPWR),

czekam co Seasonic wkrótce zaproponuje w nowej rev serii PRIME.

https://www.sferis.pl/zasilacz-asrock-taichi-1650w-titanium-90-uxt165-tfeaab-i462031?srsltid=AfmBOopWAcDIVRGe-MvB3SwzOdPKDvw5uK2E9gLHJPa-9atFZR299dAm

pr_2025_2_24_13_0_15_264_01.jpg.d6ad10ef4fa5e4e09b203e1e501768de.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Elder

Twoim zdaniem ten PX1300 jest godny uwagi ?? jakoś niksa cena jak za 1300W 🫣 nic nie mogę znaleźć na temat tego PSU... odnoszę wrażenie, że to chyba nieudana seria i gniazdo zasilacza C13 a nie C19 🤔

https://proline.pl/zasilacz-seasonic-prime-px-1300-80plus-platinum-1300w-p7113749

Jestem ciekawy jakiej pojemność siedzą elektrolity po stronie pierwotnej. W moim 750W Titanium chyba będzie 1010uF (560uF + 450uF)

Za TX-1300 ATX 3.0 trzeba bagatela wyskoczyć 2k zeta 🤨

Edytowane przez sniper76
Opublikowano

Niska cena bo to stary model,miałem go kilka lat temu w którymś z projektów bo tak klient wybrał.

Obecnie czekamy na ATX3.1 nowe PRIME TX ale ile to potrwa to nie wiem (ceny też nie będą przyjazne).

Czy na wersji 3.1 się skończy i ucichnie na jakiś czas to żadnej pewności nie ma

i nie wiemy co nvidia odwali przy RTX 6XXX.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, sniper76 napisał(a):

jakoś niksa cena jak za 1300W 🫣

Ten podlinkowany przez ciebie to bardzo stary model ale to był świetny zasilacz, można go spokojnie brać jak komuś nie przeszkadza używanie przejściówek do nowego standardu :E 

Opublikowano

@Elder zgadzam się ze wszystkim co mówisz ale to chyba każdy tu obecny tak samo robi jeśli chodzi o 12VHPWR. Liczyłem, że Nvidia przyzna się do błędu i wróci do chociaż 3 wtyczek 8pin przy 5090 jeśli nie jakiegoś nowego tym razem dobrego standardu no ale Nvidia to Nvidia :E 

Gdyby nie ten oryg 12VHPWR kabel tego Asrocka to już bym go pewnie zamawiał. Bebechami i ilością czujników i ficzerów bije chyba wszystko aktualnie na rynku, patrzyłem na kilka recenzji i tylko to potwierdzają
5090 to nadal niemożliwość do ustrzelenia bez płacenia skalperowi także czekam cierpliwie na to co Seasonic pokaże :D Jeśli coś gorszego niż ten Asrock to pewnie jego wezme i bedę musiał przeboleć ten jego kabel. Tylko przy tej cenie iść na jakiekolwiek kompromisy to czułbym się głupio. 13 lat temu to brałem cały komputer ze średniej półki w cenie teraz tego zasilacza :E

Opublikowano

Takie czasy,13 lat temu kupiłem roczną Hayabusę i dało się przeżyć kwotę zakupu

a w zeszłym miesiącu byłem w salonie na Żeraniu i kopytami się nakryłem jak zobaczyłem cenę Hayki 2025 i 2024 po tzw upuście cenowym jaki proponują łaskawcy.

Potem sprawdziłem ceny nowej Hayki w DE na koniec w Czechach i parsknąłem śmiechem co tu w Cebulandii się obecnie odwala.

ASROCK PSU na dziś od technicznej strony ciekawa oferta...z wyglądu średnia,jednak poczekam na nowe Seasonic PRIME 3.1 ...mam słabość do ich designu

szczególnie jak do custom projektów je stosuję.

459880208_2118562381874143_6810214051683591229_n.thumb.jpg.f2efb7ffee62a80f82ac5f6fe3204d0d.jpg

460006979_2118828118514236_1542359979979346340_n.thumb.jpg.4958b039b6afdafee5f0ed97a2b88566.jpg

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Jak pozwolisz na wysoką jakość komponentów i top rozwiązania techniczne w projekcie danego PSU to otrzymujesz jakość/trwałość na najwyższym poziomie

i coś jeszcze ...zawsze wysoką cenę produktu ... 

nie ma rzeczy tanich a dobrych są tylko złudzenia konsumentów że tak się stanie.

Ale ale ... te top produkty to jest margines zysków firmy.

Nie to się najlepiej sprzedaje.

Dla jednych tylko to co najlepsze jest wystarczająco dobre

dla innych niska cena decyduje co kupią (nie zależy im na design czy na najlepszych parametrach -> ma działać i tyle).

Producenci się dostosowali ... to nie Bentley,RR i Aston Martin bez bieda wersji aut w ofercie

i Seasonic oferuje w całym zakresie cenowym produkty od tanich przez dobre do najlepszych jakościowo.

Corsair jak chciał pokazać jaki z niego kozak zrobił 7 lat temu z pomocą Flextronics model AX1600i 

https://www.techpowerup.com/review/corsair-ax1600i/

który używałem wielokrotnie w projektach workstation i bardzo lubię to PSU 

(no nie z wyglądu a od technicznej strony dopracowania całości projektu i komponentów w nim zastosowanych)

CORSAIR_AX1600I_TITANIUM_13.thumb.jpg.2a518728d0055f1a4e0efb76d7038774.jpg

Edytowane przez Elder
Opublikowano (edytowane)

Kurde sam mam teraz rozkminkę czy brać tego Taichi TC 1300 czy nowego Thora III od Asusa. Model 1200W wyszedłby mnie trochę poniżej 1900pln bo mam rabat. Nowe Thor'y to OEM Wanei. 

Mam teraz wpięte dwa czujniki w przewód 12v-2x6 - od strony GPU i zasilacza więc mogę zrobić to samo po zmianie zasiłki. 

@Elder co o tym myślisz? 

Edytowane przez Fenrir_14