Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, rynek routerów jest dla mnie wielką niewiadomą. Potrzebuję zastąpić niekonfigurowalną padakę, którą dostałem od T Mobile: Sagecoma FAST5670.

Trochę poczytałem o temacie i wygląda na to, że potrzebuję router z obsługą protokołu 802.1Q VLAN ID 35, z połączniem PPPoE. Cokolwiek to znaczy %-)

Czy macie coś do polecenia w kwocie do 200zł? Fajnie, gdyby stał pionowo, ale nie jest to konieczne. No i dobrze, żeby pozwalał po WiFi puścić ze 300Mb/s w 60 metrowym mieszkaniu.

Opublikowano

Siemka :) 

47 minut temu, Dudzio napisał(a):

protokołu 802.1Q VLAN ID 35

Znasz login i hasło do usługi w PPPoE? Masz na umowie?

Nawet jeśli to sprzęt od T-Mobile na wbudowany ONT, czyli jest do tego Home coś tam podłączony bezpośrednio światłowód. Nie ma on opcji ustawienia go w Tryb Mostu (Bridge mode). Jedyne co możesz zrobić to swój router podpiąć do tego Home coś tam, ale będziesz już za 4-tym NATem i możliwe, że nawet granie w sieci będzie nie możliwe.

Polecam zainteresować się ofertą INEA. Nawet jak droższe to dostaje małe czarne ONT Nokii i do tego podpinasz router jaki chcesz bo konfiguracja internetu leci po Automacie czy też domyślnie w WAN jak określają niektórzy producenci routeróœ. Niestety jak chcemy mało płacić to jesteśmy uwięzieni do sprzętu operatora i nic więcej. Tak jest w Orange, T-Mobile, Plus czy też Play.

Ja używam do INEA routera Ubiquiti Unifi UX Express. Nie jest tani, ale dla mnie powala droższe Asusy, Netgeary czy TP-Link i. Tak stabilnie nie miałem na żadnym innym routerze po Wi-fi i w ogóle. Oczywiście nie ma routera, który czym dalej od niego, żeby to zadowala bo fizyki jeszcze się nikomu nie udało oszukać.

Z ogolno polskich operatorów światłowodu tylko INEA daje oddzielnie ONT i pozwala używać routera jaki chcemy. INEA jako pierwsza w Polsce dała światłowód do domu razem z FiberHost.

Place 88 zł z Publicznym IP zmiennym w cenie za symetryczne 600 Mb/s. W pokoju po Wi-fi 6 wyciągam download 633Mb/s upload 580-600Mb/s.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, EUZEBIUSZ napisał(a):

Siemka :) 

Znasz login i hasło do usługi w PPPoE? Masz na umowie?

Nawet jeśli to sprzęt od T-Mobile na wbudowany ONT, czyli jest do tego Home coś tam podłączony bezpośrednio światłowód. Nie ma on opcji ustawienia go w Tryb Mostu (Bridge mode). Jedyne co możesz zrobić to swój router podpiąć do tego Home coś tam, ale będziesz już za 4-tym NATem i możliwe, że nawet granie w sieci będzie nie możliwe.

Polecam zainteresować się ofertą INEA.(...)

Tak, login i hasło do usługi w PPPoE mam. Na swoją prośbę dostałem od pomocy technicznej T Mobile.

Do HomeBoxa nie jest podłączony bezpośrednio światłowód, tylko kabel Ethernet ;) Kabel (koncentryk) trafia do modemu HFC Hitron CODA57. A od niego leci sieć Ethernetem do HomeBoxa.

Zdaję sobie sprawę, że Hitron musi ze mną zostać, chodzi mi o wymianę routera.

Póki co zastanawiam się między Cudy WR3000, a TP-Link Archer AX55. Warto dopłacać kilkadziesiąt złotych do tego konkretnego TP-Linka? A może w okolicach 200zł jest coś lepszego?

PS. Gdyby byłą możliwość wyboru innego usługodawcy to bym go wybrał ;) Niestety na swoim osiedlu mam do wyboru tylko Play i T Mobile. Ci drudzy byli 30% tańsi.

Edytowane przez Dudzio
Opublikowano

Wejdz na stronę internet.gov.pl w szukajcie wpisz swój adres dokładny i na lupę. Wyszukać i pokaże, jak dobrze klikasz w to co wyszukał. Po kliknięciu w swój blok jak sądzę po lewej stronie wyskoczy lista dostępnych usługodawcóœ. Sprawdź czy jest INEA. To na przyszłość.

17 godzin temu, Dudzio napisał(a):

Do HomeBoxa nie jest podłączony bezpośrednio światłowód, tylko kabel Ethernet ;) Kabel (koncentryk) trafia do modemu HFC Hitron CODA57. A od niego leci sieć Ethernetem do HomeBoxa.

OK. Czyli to jest ONT fachowo. :)

17 godzin temu, Dudzio napisał(a):

Póki co zastanawiam się między Cudy WR3000, a TP-Link Archer AX55. Warto dopłacać kilkadziesiąt złotych do tego konkretnego TP-Linka? A może w okolicach 200zł jest coś lepszego?

Jaki metraż chcesz mieć po Wi-fi i czy grube ściany?

Te dwa to bez urazy, ale ja testowałem i w drugim pokoju problemy były z Wi-Fi. Jak chcesz lepiej niż na tym czymś od T-Mobile to musisz więcej zainwestować bo do 200 zł to tylko będzie mieć trochę więcej opcji w ustawieniach, ale zasięg będzie identyczny, a może nawet być gorszy od tego Home T-Mobile.

400 zł minimum, żeby mieć lepsze Wi-Fi i to nie ważne czy mieszkanie na 50m2 czy 200 :P

Ja używam takie cudo. Testowałem TP-Link i, Asusy za 300 zł, za 600 zł i droższe. To jest najlepszy router jaki miałem w życiu. Stabilność, wydajność, mnóstwo opcji do konfiguracji. 1GB RAM, 10 GB pamięci na dane, czyli firm,warte i co mu tam potrzebne więcej. Ma jeden port WAN i jeden LAN, ale Switche są po 170 zł np CISCO, dobry i jak trzeba bardzo więcej portóœ to już nie taki duży wydatek. Inwestycja warta kasy.

https://www.x-kom.pl/p/1243151-router-ubiquiti-unifi-express.html

Switch

https://www.x-kom.pl/p/671456-switche-cisco-cbs110-unmanaged-cbs110-5t-d-eu.html

Masz TV od T-Mobile? Jeśli tak dowiedz się i nich czy udostępnią konfigurację dla TV VLAN i IPTV. Jak nie to bez Home T-Mobile do TV się nie obejdzie.