Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuję w najbliższym czasie upgrade kompa :) Obecnie siedzę na AM4,już od jakichś 2-3lat wiec przyszła pora na małe odświeżenie kompa :)

Obecnie posiadam:

7 5800x3d+msi b450

2x16GB 3800

Rx6800XT

PSU ANTEC HCG 850W Gold

Obudowa RG6V EVO

Dysk m2 1TB 970Evo.

Budżet to 3500-4000zł.

Czyli potrzebuję Proc+Mobo+ram.

Myślałem o przejściu na AM5+DDR5. A w wakacje jak będzie lepsza dostępność kart to wymiana obecnej karty na jakąś lepsza.

Przeznaczenie to głównie gry,1440p(może po wakacjach 4K).Nie podkręcam itp itd.

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano (edytowane)

Jak skakać z 5800X3D to dopiero 9800X3D ma sens moim zdaniem:

https://proline.pl/koszyk/d16ac631

Ewentualnie 7800X3D jak dorwiesz sporo taniej. 

Chyba lepiej poczekać jeszcze przynajmniej kilka tyg, ceny tych CPU powinny jeszcze troche spaść.

Chłodzenie zakładam jakieś przyzwoite posiadasz?

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano

Już czekałem z kartami,bo tak mi doradzali :) I co z tego wyszło,kicha bo ceny wywalone w kosmos a dostępność taka jaką mam :) Jak mam czekać miesiąc czy 2mc i mam zapłacić 50 czy 100zł mniej to wole kupić to teraz :)

Właśnie o tym procku myślałem albo tym 7800x3d.Tak chłodzenie Gelid Phantom CC+ jakieś lepsze śmigła.

5 minut temu, Dirian napisał(a):

Jak skakać z 5800X3D to dopiero 9800X3D ma sens moim zdaniem:

https://proline.pl/koszyk/d16ac631

Ewentualnie 7800X3D jak dorwiesz sporo taniej. 

Chyba lepiej poczekać jeszcze przynajmniej kilka tyg, ceny tych CPU powinny jeszcze troche spaść.

Chłodzenie zakładam jakieś przyzwoite posiadasz?

Opublikowano

Z GPU wyszła kupa to fakt, ale kto mógł wiedzieć, że NVIDIA aż tak poleci w kulki?

Ceny procków powinny lecieć w dół, bo AMD zapowiedziało znaczne zwiększenie produkcji na kolejne miesiące, więc siłą rzeczy ceny powinny spadac - tym bardziej, że nie ma póki co sensownych kart, to i chętnych na CPU też nie ma ;) 

Zrób jak uwazasz, GPU poki co pewnie i tak nie zmienisz wiec nowy proc na niewiele się zda, no chyba ze po prostu chcesz to rozbic na etapy to spoko.

Opublikowano
8 minut temu, Dirian napisał(a):

Z GPU wyszła kupa to fakt, ale kto mógł wiedzieć, że NVIDIA aż tak poleci w kulki?

Ceny procków powinny lecieć w dół, bo AMD zapowiedziało znaczne zwiększenie produkcji na kolejne miesiące, więc siłą rzeczy ceny powinny spadac - tym bardziej, że nie ma póki co sensownych kart, to i chętnych na CPU też nie ma ;) 

Zrób jak uwazasz, GPU poki co pewnie i tak nie zmienisz wiec nowy proc na niewiele się zda, no chyba ze po prostu chcesz to rozbic na etapy to spoko.

Powinny spadać,ale przecież nie spadną o 500zł ;) Więc jak mam czekać 2mc na 200zł mniej to wolę kupić teraz :) Cpu+mobo+ram bym kupił teraz,w wakacje grafikę :)

Opublikowano

7800X3D kosztował jeszcze we wrześniu 1600 zł, więc dlaczego 9800X3D nie mógłby spaść poniżej 2k? ;)

Magazyny się zapełnią, tłumy raczej ustawiać się po te procki nie będą szczególnie w obliczu kiepskiej dostępności i wydajności nowych GPU, to i ceny polecą w dół.

Póki co kupujesz proca nadal na górce cenowej, choć już nie tak dużej jak wcześniej.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, kalderon napisał(a):

9800X3D to ponad 90% sprzedaży Ryzenów 9000.

No i co z tego? Wysoki procent nie oznacza ogromnej sprzedaży. Na pewno jest popyt na te procki, ale nie ogromny. Teraz już regularnie będą wlatywać nowe dostawy, ale kto ma te proce kupować po tym co NVIDIA pokazała z 5080-tkami? A tym bardziej po tym, jak topowe karty zniknęły ze sklepów. Sprzedaż topowych gamingowych CPU jest silnie uzależniona od dostepności (i cen) topowych GPU.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

W czym ten 5800x3d w parze z 2x16 3800mhz ci nie domaga? bo jestem prawie pewny że w niczym i raczej zmiana z nudów :E ja bym zmienił na twoim miejscu tylko grafikę a platformę zostawił w spokoju tym bardziej że planujesz 4K.

• Upvote 5
Opublikowano

Sens to jest na 9800X3D, ale cenowo to przepaść względem zysku (tym bardziej w 4K). 

Póki co większość gier leży na GPU, a RTX 5000 tyłka nie urywają. Wiem co czujesz bo mam to samo, 2 lata ten sam CPU i GPU i się nudzi, ale sensu zmiany zbytnio nie ma :/ 

Opublikowano
52 minuty temu, kalderon napisał(a):

Jak zamierzasz przejść na 4K to najpierw zabraknie ci wydajności GPU.

Znaczy to nie jest takie pewnie na 100% :) Ale chciałbym zmienić monitor na +30cli więc tam by się raczej 4k przydało :) Ale to raczej nie wcześniej niż wakacje/po wakacjach.

Opublikowano

Tym niemniej sprzęt wymieniasz już więc lepiej wziąć pod uwagę przyszłą zmianę monitora. Nawet 1440p Ultrawide to dużo więcej pikseli niż normalne 1440p 16:9. A tak poza tym - brakuje ci obecnie mocy obliczeniowej? Jeśli tak to tam gdzie brakuje 100% zużycia ma CPU czy GPU?

Opublikowano
6 godzin temu, duzyNosal11 napisał(a):

Czyli co radzicie ? Darować zmianę procka ? I zmienić GPU najpierw ? :)

Nawet jak nie zmienisz na 4k a nie jesteś graczem multi z low detalami na +180hz w górę to do 1440p też zdecydowanie najlepiej zmienić grafikę przy tym zestawie.

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Send1N napisał(a):

Nawet jak nie zmienisz na 4k a nie jesteś graczem multi z low detalami na +180hz w górę to do 1440p też zdecydowanie najlepiej zmienić grafikę przy tym zestawie.

Raczej wole te max detale ;) Niż low i więcej. A polecił byś coś do tego zestawu ?? Myślałem o 7900xtx albo o Rtx4080S ale Rtx chyba poza budżetem. Czy czekać na  9700xt ?

Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Ja bym poczekał co pokaże 9700XT niby karty mają pojawić się w marcu także dużo nie zostało

No właśnie niby :D A w marcu okaże się że w kwietniu :D Tak czekać można w nieskończoność...a chciałbym to kupić w tym mc,bo na kolejne mam zaplanowane inne wydatki :)

Znalazłem Rx7900xt za 2900zł albo Rx7900xtx za 3600zł obie wersje Phantom Gaming.Coś lepszego w tej kwocie się znajdzie ? Lub do 4-4.5k ?

Opublikowano

Lepszego wydajnościowo od 7900XTX nie ale wez też pod uwagę ile ta karta żre prądu bez cięcia zegarów, chyba że będziesz grzebał, każde 100mhz mniej na rdzeniu pozwala zmniejszyć pobór o 20W, w kwocie którą dysponujesz masz jeszcze 4070Ti Super, słabsza od XTX w czystej rasteryzacji ale ze znacznie mniejszym poborem prądu no i masz możliwość wrzucenia DLSS 4.0 które wygląda świetnie.