Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej szukam sprzętu nowego bo mój to antyk. Znalazłem gotowca i nie wiem czy się opłaca. Zestaw jest z Norwegii i ciężko tu o kogoś kto by się podjął składania z komponentów. Są za to strony z gotowcami które można lekko konfigurować i znalazłem coś takiego: https://sharkgaming.no/white-shark-megalodon?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8Lu9BhA8EiwAag16b6baASPE1tkPYe6np8MYU8obg0KnCZ56xg28c3VYdZ6j1PDWhnGHrBoCnVwQAvD_BwE

Cena w przeliczeniu na PLN to 12/13k 

CPU: AMD Ryzen 7 9800X3D

Chłodzenie: SharkGaming Bloodfreezer 360

GPU: ASUS GeForce RTX 5080 Prime OC 16GB

Płyta główna: Gigabyte B650 EAGLE AX WIFI DDR5

Ram: Kingston Fury Beast DDR5 6000MHz 2x16GB RAM

Zasilacz: HYDRO K PRO 850W PSU Bronze

SSD: KINGSTON NV3 2000GB M.2 2280 NVMe SSD

Z góry dziękuje za pomoc bądź sugestie

Pozdrawiam

Opublikowano

Drogo to wychodzi i średnio dobrane, szczególnie w oczy rzuca się mocno budżetowy zasilacz bez wtyczki 12VHPWR / 2x6pin do podpięcia GPU - zostaje zabawa w przejściówki co przy dość pradozernej karcie za dużą kasę mnie nie przekonuje

Na pewno będzie też ciepło w budzie bo nie ma żadnych wentyli tłoczących powietrze do środka budy.

Nie jest to dobrze złożona skrzynka moim zdaniem. 

Nie masz żadnego serwisu komputerowego w okolicy co by ci złożył komputer z dostarczonych podzespołów?

Opublikowano

Tak myślałem że ten zasilacz to taki sobie.

Średnio z jakimkolwiek serwisem. Jest jeden czy dwa ale wszystko przez neta. Nic stacjonarnie. Do tego koszta sobie liczą duże jeżeli nie wybierzesz jakiejś ich opcji . 

Kiedyś sam składałem kompa, ale przy takiej cenie wolałbym jakby ktoś kto się zna podpiął wszystko :p

Wiem że jakby dobrać komponenty i samemu złożyć to coś i lepszego i tańszego można zrobić. Tylko magia polega na wiedzy co z czym najlepiej dopasować. A tego trochę mi brakuje 

Ewentualnie coś bliżej 14k 

https://www.komplett.no/configure/1318972/gaming/gaming-pc/gaming-pc-stasjonaer/komplett-pc-epic-gaming-a340-rgb-rtx-5080-edition?queryid=8494d146e922d08c9c1c0fe1e515a6d5&sort=PriceDesc

Jest też opcją wymiany na zasilacz:

MSI MAG A750GF 750W Gold

FSP HYDRO GT PRO 1000W Gold ATX3.0

FSP Hydro G PRO 1200W Gold Modular

No i skrzynka jest:

Lian Li O11 Dynamic EVO

Która ma 8 wiatraków 

Opublikowano

Ten drugi zestaw wygląda już bardzo solidnie. Dużo lepszy zasilacz, porządne chłodzenie AIO, solidna i dobrze wentylowana buda, no i dużo lepszy SSD. Do tego płyta B850 już z PCIe 5.0.

• Upvote 1
Opublikowano

Za bardzo nie ma tam czego wymieniac, ewentualnie można dorzucić do zasilacza NZXT C1200 - ten MSI z zestawu jest bardzo solidny, ale pod obciążeniem trochę głośny. 

Reszta zestawu wygląda w porządku, nie wnikam już w opłacalność bo to na ten moment trudny temat (słaba dostępność RTX 5080 powoduje, że sklepy wołają dużo za te karty).

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Dirian napisał(a):

Reszta zestawu wygląda w porządku, nie wnikam już w opłacalność bo to na ten moment trudny temat (słaba dostępność RTX 5080 powoduje, że sklepy wołają dużo za te karty).

No dokładnie, z dostępnością tragedia nie ważny jaki kraj. Karty kupić nie mogę ale zestaw podobno 50 sztuk mogą skręcić. Więc gdzieś te kart muszą mieć. 

A co do opłacalności sam się zastanawiam bo jedyna opcja jest 4070 super .

Pytanie jak duża różnica jest w wydajności. I czy nie pożałuje oszczędności za kilka lat. 

Opublikowano

Część sklepów na pewno ma jakieś zapasy, co jakiś czas wrzucane są pojedyncze egzemplarze w zawyzonej cenie i szybko znikają. Tym bardziej sklepy co właśnie oferują składaki. Tak się robi kasę ;) Sytuacja się ustabilizuje, ale trzeba pewnie poczekać z 2-3 miesiące.

4070S to już będzie srogi zjazd wydajności, choć też zależy w jakiej rozdzielczości planujesz grać. Z drugiej strony nawet w 1440p to 4070S zacznie dużo szybciej wymiękać od 5080-tki, która starczy na długo (oczywiście nie zakładając, że przez 5-6 lat będziesz chciał grać na ultra z włączonym ray tracingiem).

• Thanks 1