Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Opis:

Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu do biura (klasycznie stałby pod biurkiem/na biurku), który służyłby do obsługi programu ERP oraz zwykłych, standardowych czynności biurowych jak przeglądarki, excele, e-maile i tak dalej - nie korzystamy z żadnych programów graficznych jak PS, AI, czy innych do których wymagane byłoby GPU.

Komputer włączony byłby praktycznie non stop, ponieważ na nim by była hostowana baza SQL (do programu ERP), z której korzysta też drugi komputer w sieci lokalnej. Baza jest na MS SQL Express, rozmiar bazy ~3GB (wersja Express ponieważ przebicie darmowych 10GB przy obecnym tempie potrwa dłużej niż 10 lat).

Chciałbym aby komputer był stabilny, w miarę wydajny oraz nie był mega pożeraczem prądu. Dodatkowo celowałbym w ok. 32GB ramu oraz 2 dyski SSD SATA DC600M od Kingston.

Nie mam planu zapinania dysków w raid 1, ponieważ do pełnego backupu maszyny korzystam z NASa (raid + backup online + offline).

Budżet:

Wydaje mi się że do około 5 tysięcy będzie wystarczający.

Z góry dziękuję za pomoc w doborze sprzętu.

Pozdrawiam

Opublikowano
22 godziny temu, Dirian napisał(a):

Postawiłbym to na i5 14500, dobry wielowątkowy CPU który nie będzie żarł dużo prądu.

https://www.morele.net/inventory/info/e551fac6/

Do tego wydajne chłodzenie powietrzne z wentylatorami zaprojektowanymi do pracy ciągłej, solidna obudowa z dobrym ofiltrowaniem, cichy zasilacz i 32 GB RAM. 

Dyski dołóż wedle uznania.

@Dirian bardzo dziękuję za zestaw - wydaje się bardzo rozsądny w o wiele mniejszej kwocie niż zakładałem. Z uwagi na pozostający budżet, mam jeszcze kilka pytań:

1) jeśli chciałbym trochę dołożyć i wsadzić i7, to jest w ogóle sens? 

2) ddr5 raczej będzie bez sensu w komputerze z takim przeznaczeniem?

2) czy warto dołożyć do zasilacza z cert. 80 plus platinium?

Dziękuję

Opublikowano

Do i7 potrzebne by było znacznie mocniejsze chłodzenie, same procki miały problem z przedwczesną degradacją. DDR5 nie zrobi różnicy w wydajności. Zasilacz Platinium poza wyższa ceną będzie też mieć wyższą moc której nie wykorzystasz, ba - sprawność zasilacza przy niskiej mocy spada i może być niższa niż przy zasilaczu niższej klasy ale pracującym w swoim optimum.