Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. 

Gdy ustawie odświeżanie ekranu na 120/144 lub 165hz to u góry ekranu szczególnie po lewej stronie pojawiają się co jakiś czas cienkie poziome linie. Nie widoczne są gdy wyświetlane jest czarne tło lub odświeżanie ustawione na 60hz. Nie wiem w czym problem, czy karta graficzna czy monitor. Do tej pory sprawdziłem różne kable hdmi i displayport, sterowniki karty i nawet postawiłem od nowa system, ale bez rezultatów.

Monitor to LG UltraGear 32GN600
Płyta główna ASROCK B450M
Procesor Ryzen 5 2600
Karta asrock rx 5600 xt challenger
Pamięć Goodram DDR4 3200 - 32GB
Dysk Goodram CX400 

Toshiba P300 2TB
Zasilacz SILENTIUMPC Vero L3 600W

IMG_20250124_225350757_HDR.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Freesync masz włączone?

Tak, ale po wyłączeniu nie ma różnicy. Dzisiaj zauważyłem sporo takich poziomych linii, załączam foto.

IMG_20250216_201931295.jpg

Opublikowano
26 minut temu, Kendi napisał(a):

Ilu letni jest ten monitor?

Nie całe dwa lata, jeszcze został miesiąc gwarancji.  Nie wiem czy to nie przypadkiem wina karty graficznej bo gdy obciążyłem ją furmark to dodatkowo ekran zaczął delikatnie migotać.

Opublikowano

Jesteś w stanie przetestować monitor na innym sprzęcie? Może masz znajomego, który mógłby użyczyć kartę do testów?

Jeśli na innym sprzęcie będzie to samo, to najprawdopodobniej kondensatory na linii zasilania matrycy straciły parametry. Także lepiej przetestować zanim monitor straci gwarancje.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 21:30, Kendi napisał(a):

Jesteś w stanie przetestować monitor na innym sprzęcie? Może masz znajomego, który mógłby użyczyć kartę do testów?

Jeśli na innym sprzęcie będzie to samo, to najprawdopodobniej kondensatory na linii zasilania matrycy straciły parametry. Także lepiej przetestować zanim monitor straci gwarancje.

Udało mi się zdobyć tylko sporo słabszego gtx 670 i max mogę ustawić 120hz. Nie wiem czy to wiarygodny test ale już widzę że żadne paski czy migotanie się nie pojawiają.

Opublikowano

Matrycę siadają nawet po kilku msc;)

Gdyby był problem z kondensatorami to ceramiki na elektronice od matrycy robią zwarcie, a nie tego typu problemy. Tutaj wygląda problem ze stricte ze "szkłem" wystarczy wgryźć się w temat w tym modelu matrycę lubią siadać. Zapewne z jedną stroną jest problem i zapewne da się podrzeżbić matrycę, ale jest gwarancja to trzeba z niej skorzystać.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, sideband napisał(a):

Matrycę siadają nawet po kilku msc

Gdyby był problem z kondensatorami to ceramiki na elektronice od matrycy robią zwarcie, a nie tego typu problemy. Tutaj wygląda problem ze stricte ze "szkłem" wystarczy wgryźć się w temat w tym modelu matrycę lubią siadać. Zapewne z jedną stroną jest problem i zapewne da się podrzeżbić matrycę, ale jest gwarancja to trzeba z niej skorzystać.

Chyba za szybko postawiłem diagnozę. Po prostu monitor za krótko był włączony. Teraz po dłuższym czasie pojawił się pierwszy pasek u góry ekranu.

Edytowane przez dejv89
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Send1N napisał(a):

Wysłałeś na RMA i nie dość że wymienili matrycę zamiast dać nowy egzemplarz czy tam zwrot kasy to jeszcze tak szybko się to odbyło? :hmm:

We wtorek zgłosiłem do LG, w środę serwis zabrał monitor, w czwartek poinformowali mnie że wymienią matryce no i dzisiaj dostarczyli monitor.

• Like 1