Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Kupiłem używany PC jestem w połowie zadowolony bo gry śmigają super jednak martwią mnie temperatury oraz głośność zestawu. Chciałbym żeby ten zestaw mi posłużył więc zwracam się do was z zapytaniem czy te temperatury są ok?

W załączniku wrzucam temperatury z HWMonitor po jakiejś 15-minutowej sesji z PUBG na ustawieniach średnich. Komputer wtedy działa już bardzo głośno. Co mogę zrobić żeby było ciszej?

Podzespoły:

CPU: Ryzen 5 5600

Chłodzenie CPU: Darkflash DN-D240

GPU: MSI GeForce RTX 3060 VENTUS 2X OC 12GB

Obudowa: Endorfy Regnum 400 ARGB

Płyta główna: Gigabyte B550M DS3H AC

Z góry dziękuje za podpowiedzi! ;)

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez ppibo1
Opublikowano

Temperatury są dobre, w BIOSie trzeba ustawić mniej agresywną krzywą wentylatorów chłodzenia (i pozwolić na wyższe temperatury, w BIOSie może być opcja zwiększenia opóźnienia załączania wentylatorów). Chociaż AIO raczej nie powinno wyć żeby utrzymać Ryzena 5600 w 60 stopniach.

Opublikowano
Godzinę temu, ppibo1 napisał(a):

To mam podobnie :boink: Komputer daje na tyle, że słysze go w słuchawkach :hihot:

Otwórz boczna ściankę i zlokalizuj co bardziej hałasuje - AIO czy chłodzenie GPU

Opublikowano

Nigdy tego nie robiłem, ale pare kliknięć i już widać efekty robiłem według poradników 0.900v przy 1900mhz. Tak na wstępnych szybkich testach to 10 stopni mniej i wentylator gpu koło 1400rpm się kręci już trochę znośniej.

Opublikowano (edytowane)

No i spoko. Można jeszcze ewentualnie spróbować ręcznie ustawić krzywą wentylatorów, ale to trochę więcej zabawy by to sensownie zrobić. Pewnie są jakieś poradniki.

W dalszej kolejności tak jak pisałem - wymiana pasty, ale to dopiero jak GPU jest po gwarancji. Najlepiej zapodać termopad Honeywell PTM7950 (uwaga na podróbki bo sporo ich w sprzedaży) i masz spokój na długo. 

Swoją drogą to model Ventus czy Gaming - tak z ciekawości pytam. Raczej Ventus patrząc po tych obrotach bez UV.

Edytowane przez Dirian
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jakie masz chłodzenia w tym kompie? HW monitor raportuje jakieś fanin1 i fanin2 - szczególnie ten pierwszy my absurdalnie wysokie rpm, więc albo czyta z karty :E albo jakiegoś innego śmigła, które generuje huragan w obudowie.

Ventus 2x to karta relatywnie słaba pod kątem chłodzenia. uV pomogło,ale przy długich sesjach i tak ten klocek ze stopu się przegrzeje i temperatury zaczną rosnąć :E niewiele się tutaj zdziała na dłuższą metę niestety.

EDIT, a masz regnum 400 - czyli 4 dodatkowe wentylatory przez hub podpięte pod płytę. To wskakuj do biosu, zlokalizuj gniazdo pwm do którego jest hub podpięty i skręcaj obroty.

No chyba, że hub jest podpięty bezpośrednio pod molexa :E to wtedy te śmigiełka argb lecą na 100% cały czas.

Edytowane przez Qrdello