Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.02.2025 o 17:36, AndrzejTrg napisał(a):

Ja się tam nie znam, ale takie modyfikacje, dodawanie czegoś co nie jest dedykowane dla danej "rzeczy" mija się całkowicie z celem 🙂 Może jest tu ktoś kto wykonywał taki zabieg, ale szczerze to wątpię.

Ja trzymam się prostej zasady "jeżeli się na czymś nie znam to powstrzymuje się od komentowania bo mój komentarz będzie mijał się z prawdą/celem" 

Co do samego pytania: ja radziłbym spojrzeć na ten subreddit https://www.reddit.com/r/Controller

Zrzesza on ludzi którzy wybierają, doradzają, modują kontrolery. Subskrybiję go i często się tam przewijają posty o gałkach z hallem. Do tego są filmiki na YouTube z kalibracją. A gdzie kupić? Wpisz "joystick hall" na allegro i znajdziesz. 

Sama wymiana josticka jest raczej prosta bo joystick jest elementem THT, dużym ma duże piny więc nawet  jakaś przyzwoita lutownica kolbowa powinna styknąć. Ale oczywiście jakieś minimum wiedzy o lutowaniu trzeba mieć żeby zimnych lutów nie zrobić. 

Aczkolwiek z odlutowywaniem oczywiście jak zwykle jest trudniej. Ale przyzwoity odsysacz i plecionka dadzą radę. 

Jeszcze z hallami się nie bawiłem ale wymieniałem zwykle joysticki, modowałem swoje keypady a także robię własnego keypada z joystickiem

Edytowane przez doman18
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Twoje pierwsze zdanie całkowicie podważa to drugie. 

Nie interesuje mnie wprost wymiana jostickow na halle więc dałem namiary gdzie szukać informacji. Ale przynajmniej znam temat, wymieniałem joysticki w gamepadach i interesują mnie keypady i znam źródła informacji. Ty natomiast napisałeś tylko swoją opinię bazując na niczym. Czujesz różnicę? 

• Upvote 1
Opublikowano

Zobacz jakie autora zadał pytania 🙂 na ani jedno nie odpowiedziałeś, tylko dodałeś linka do reddta,co pewnie autor sam znalazł ale może nie znać angielskiego więc zapytał tutaj aby ktoś mu pomógł w rodzimym języku, ja napisałem że takich za świeczką szukać i się nie pomyliłem 🙂 czujesz różnice 😛. Także mamy remis z lekką Twoją przewagą.

Opublikowano

Odpowiem tylko częściowo, bo w padzie od Xboxa jeszcze nic nie wymieniałem ale ogólnie ja bym polecał jednak skorzystanie z jakiegoś serwisu, który zajmuje się tego typu rzeczami. Wymiana wymaga odpowiedniego sprzętu. W teorii można to zrobić zwykłą lutownicą, ale w moim wypadku w jednym padzie obie "gajgi" podmieniałem w sumie 2 dni. Później było coraz lepiej i w kolejnym trwało to zaledwie dzień ;) Ale wtedy miałem już inną lutownicę z innym zestawem grotów, cynę topiącą się w niższych temperaturach, topnik oraz miedziany knot. Ciągle bez hot aira, który ZNACZNIE ułatwiłby całą procedurę.

Kalibracja sama z siebie nie jest trudna. To zajmuje akurat kilka minut jak masz pecha, a kilka sekund, jak masz szczęście.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.02.2025 o 20:33, narmiak napisał(a):

Odpowiem tylko częściowo, bo w padzie od Xboxa jeszcze nic nie wymieniałem ale ogólnie ja bym polecał jednak skorzystanie z jakiegoś serwisu, który zajmuje się tego typu rzeczami. Wymiana wymaga odpowiedniego sprzętu. W teorii można to zrobić zwykłą lutownicą, ale w moim wypadku w jednym padzie obie "gajgi" podmieniałem w sumie 2 dni. Później było coraz lepiej i w kolejnym trwało to zaledwie dzień ;) Ale wtedy miałem już inną lutownicę z innym zestawem grotów, cynę topiącą się w niższych temperaturach, topnik oraz miedziany knot. Ciągle bez hot aira, który ZNACZNIE ułatwiłby całą procedurę.

Kalibracja sama z siebie nie jest trudna. To zajmuje akurat kilka minut jak masz pecha, a kilka sekund, jak masz szczęście.

No sorry ale nie będę płacił 130 zł za przylutowanie jednej rzeczy gdy pad jest warty 140 zł. Dzięki wszystkim za pomoc. Co do ang jest tłumacz :) Bardziej mnie interesuje czy te gałki z efektem Halla faktycznie je mają, bo już czytałem opinie że na allegro z tym oszukują. Odlutowywałem już gniazdo jack wieć jakieś doświadczenie mam z lutownicą ZD 8906

Edytowane przez luk21pl
Opublikowano
2 godziny temu, luk21pl napisał(a):

Odlutowywałem już gniazdo jack wieć jakieś doświadczenie mam z lutownicą ZD 8906

"Jeździłem kiedyś samochodem, to i z TIRem sobie poradzę"...

Gniazdo jack ma tylko 3 pola. Każdy analog to z tego co pamiętam 14 takich pól, które muszą być wylutowane równomiernie, bo jak za mocno szarpniesz kiedy nie wyciągnąłeś całej cyny, to może się okazać, że wyrwiesz pady sygnałowe.

Analogi wymieniaj dopiero wtedy, jak pad zaczyna drifftować. Wcześniej nie ma sensu się w to bawić.

• Upvote 2
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Przede wszystkich jak coś ma tyle pól to tego nie wylutowujesz lutownicą a hotem dodając na fabryczne spoiwo cynę niskotemperaturową aby łatwiej wyszło przy niższej temperaturze na grzałce ;) 

Nawet jeśli mam odsysacz i tasiemkę miedzianą