Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, dopiero co odebrałem komputer i zastanawiam się nad ustawieniem krzywej wentylatorów. Posiadam 9800X3D z chłodzeniem Liquid Freezer III 360. Obudowa to XPG INVADER X, która ma zamontowane 5 wentylatorów. 
Procesor osiąga 38 stopni w stanie spoczynku. W bardziej wymagających grach dobija do 68 stopni. Zestaw jest cichy i nie przeszkadza, ale zastanawiam się, czy go nie wyciszyć w stanie spoczynku. 

Krzywa jest automatycznie ustawiona poprzez system SMART w MSI Center.

Jeżeli dobrze czytam: CPU Fan 1 to nic innego jak wiatraczki od chłodzenia, PUMP SYS Fan 1 to ciecz, a SYS FAN 1 to wiatraki w obudowie.
Zakładam, że pompa ma pracować na pełnych obrotach, stąd stałe +2000 RPM. 
Powinienem zostawić to jak jest, czy może ściszyć go trochę w stanie spoczynku? Mogę liczyć na pomoc, jak to ustawić mądrze?

Zrzutekranu2025-02-22090032.thumb.png.e537bd54505164a59abdca2b67f2067a.png

Zrzutekranu2025-02-22085719.thumb.png.b5a01694bfff5618c498da09d6d0e28b.png

Zrzutekranu2025-02-22092709.thumb.png.fee3fabb79bc69435d22958c030840f6.png

Zrzutekranu2025-02-22092925.thumb.png.93911ec58db3cfaadec2931210b2c0f1.png

Edytowane przez Slayni
Opublikowano (edytowane)

Pompa wcale nie musi pracować przy max obrotach, bo do pewnego momentu mozna schodzić z rpm bez widocznego pogorszenia wydajności, przykładowo u mnie pompa działa na stałych 1900rpm z maxymalnych 2700rpm a straciłem na tym 2 stopnie, dopiero poniżej 1500rpm zaczyna być ostry zjazd wydajności. Pamiętaj też że wentylatory na chłodnicy która jest zamontowana na topie robią jako wyciąg ciepła z obudowy więc mają dwie funkcje, jak skręcisz je na bardzo niskie obroty to ucierpi temperatura na karcie graficznej - lepszy wyciąg z góry = lepsze warunki dla gpu.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

Można schodkami. Do 60C ustawić sobie np. 30%, później 40/45%, a najwyższy próg np. na 60/65%. Prawda taka, że powyżej pewnego pułapu obrotów przyrost wydajności kosztem głośności jest bardzo nieekonomiczny i komp szumi a efekty takie same jak przy o wiele niższej prędkości, lub niewiele gorsze.

Kolejna kwestia, pompa pompą ale jak masz 5 wentylatorów pod hubem a ten na jednym gnieździe 4pin i w dodatku to oparte o jakiś kluczowy czujnik - to te 5 śmigieł będzie czasem robić niepotrzebny huragan.

Opublikowano

@Send1N to na ile procent masz ustawione pompę? Ja ustawiłem na 50% i mam 2500 z 3000 rpm. Temperatury bez różnicy lub blad pomiarowy 1-2 stopnie na plus zejscia z obrotów. Tylko jak to jest do konca z tymi obrotami pompy? Jedni twierdza ze dla żywotności to lepiej jak pracuje na 100% a inni odwrotnie

Opublikowano (edytowane)

Nie ma żadnego znaczenia, to jest mit, moja pracuje już 5 lat na niższych obrotach o 800rpm niż maksymalne i ma się dobrze ;) przy prockach z tak niskim tdp jak te ryzeny i skopanym transferem ciepła właśnie tak to wygląda że odejmiesz 1000rpm a różnica zamyka się w 2 stopniach za to różnica w kulturze pracy jest konkretna. Dopiero jak ostro przegniesz pałę :E to zaczyna się konkretny wzrost temperatur

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2