Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siema

Kompletnie się nie orientuję. O SATA SSD cośtam wiem, ale o M2 nic.

Synowi kolegi właśnie padł dysk M2 w laptopie, zamontowany tam fabrycznie.

Trzeba kupić coś tanio, o pojemności 180-600GB na system, ale wiem że w tych tanich na SATA to same badziewie, o którym zawsze znajdzie się kupa komentarzy o tym, że albo padają jak muchy, albo się przegrzewają i zamulają jakby nagle zamieniły się w kartę SD, albo mają jakieś wady fabryczne lub spierdzielony kontroler (ala Phison s11)

Ale jak jest z M2?

Mam nadzieję, że się uda coś znaleźć za 80-120zł, góra 150, ale lap jest syna kolegi, który mu akurat zdążył przyrzec, że więcej "w te komputery" mu nie dorzuci ani grosza, więc im mniej tym lepiej, a jak się nie da poniżej 200 to będzie stawiany system na HDD, który też jest fabrycznie zamontowny w lapie. Mam nadzieję, że ktoś tu pomoże radą uniknąć takich niehumanitarnych rozwiązań. Dzieciak może i za dużo gra i nie chce mu się uczyć, ale na taki los nie zasłużył! ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Nie prawda, na klasyczne sata można kupić tani przyzwoity Lexar NS100 z końcówką nazwy "RB" na przyzwoitym kontrolerze, druga sprawa że na system w zupełności wystarcza pojemność 120/128gb a takiego lexara można kupić za 50zł... https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-lexar-ns100-128gb-sata-iii-2-5-17231011675?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ZGVmYjZhNmQtOGNkNS00MWVlLWEzZGItMzYyNWM4NTE3ZGI5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7aad7599-ca06-47f7-8e2d-8813b6961b18, legendarny crucial mx500 w wersji 250gb też kupisz w dobrej kasie https://allegro.pl/oferta/crucial-mx500-ssd-250gb-2-5-sata3-ct250mx500ssd1-16308370679 

Z tanich  m2 500gb masz https://allegro.pl/oferta/dysk-ssd-kioxia-exceria-nvmetm-g2-m-2-2280-500gb-15131049217?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=570f4e34-eacf-6f1f-b801-5b5cedfa7ccc , 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

@VRman mam kilka używanych dysków co mi zalegają, nvme. 512GB, sprawne, Intelowskie i WD, mają już swoje przebiegi ale mogę sprawdzić co i jak w nich piszczy i jak coś to jak opłacisz paczkomat to Ci jeden dam za "dziękuję" :) 

Opublikowano
3 godziny temu, rzymo napisał(a):

Dla pewności - pytasz o m2 NVMe, nie m2 SATA?
Dysk ma być nowy? 

1. Padł Adata SX6000 NP więc PCI-E

2. Ma podziałać, więc raczej tak, choć MJRegul trochę zamieszał. ;)

2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Dzięki za info, ale nie o SATA tu chodzi. O, to Kioxia to marka Japońska? Kiedyś jak jeszcze jej nie było, to widywałem to w najtańśzych laptopach i równie najtańszych ofertach na allegro i założyłem, że to najtańsza chińszczyzna. A tu na tej aukcji się dowiaduję, że firma z Japonii. Trzeba będzie o tym poczytać. Wychodzi, że nigdy się dyskami M2 nie interesowałem. Mam sporo do nadrobienia :)

1 godzinę temu, MJRegul napisał(a):

@VRman mam kilka używanych dysków co mi zalegają, nvme. 512GB, sprawne, Intelowskie i WD, mają już swoje przebiegi ale mogę sprawdzić co i jak w nich piszczy i jak coś to jak opłacisz paczkomat to Ci jeden dam za "dziękuję" :) 

Dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję. Biorę wszyskie i lodówkę też, ale musisz mi ją przywieźć i wnieść, bo mam horą curkem. ;) 

(to parodia zachowania ludzi na OLX)

Za dziękuję randomom (bo się nie znamy) to odradzam, ale jak dyski będą nadal żywe to bardzo chętnie. Zapytam czy kolega chce używany, bo niektórzy mają dziwne zasady. Jak coś to specjalna cena "dla forumowicza" będzie OK, ale za darmo to nie. Chyba, że chcesz pójść w VR i dostać dwie godziny gadania przez telefon do zatankowania wiedzy :lol2: bo inaczej to się pewnie nie będę miał okazji odwdzięczyć.  :piwko:

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

Dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję, dziękuję. Biorę wszyskie i lodówkę też, ale musisz mi ją przywieźć i wnieść, bo mam horą curkem. ;) 

(to parodia zachowania ludzi na OLX)

Za dziękuję randomom (bo się nie znamy) to odradzam, ale jak dyski będą nadal żywe to bardzo chętnie. Zapytam czy kolega chce używany, bo niektórzy mają dziwne zasady. Jak coś to specjalna cena "dla forumowicza" będzie OK, ale za darmo to nie. Chyba, że chcesz pójść w VR i dostać dwie godziny gadania przez telefon do zatankowania wiedzy :lol2: bo inaczej to się pewnie nie będę miał okazji odwdzięczyć.  :piwko:

Najlepszy jaki mam ma za sobą całe 373 godziny pracy i tyle zapisanych/odczytanych danych co kot napłakał :P  robię mu low lvl format więc doda mu się troszkę ale w sumie dysk jeszcze na dotarciu 8:E

Niestety nie mam jak sprawdzić prędkości bo mam tylko przejściówkę na USB, ale darowanemu koniowi itd 8:E

image.png.6b608e14ab4658a3cca4c5ff09dc20b4.png

20250223_180324.jpg

Jeśli się uprzesz na "specjalną cenę" a nie "dziękuję" to też się dogadamy, na spokojnie 8:E 

Dyski z firmy z laptopów co straciły gwarancję będąc zalanymi kawą albo rozjechanymi przez walec i poszły na żyletki, pracuję w IT w budowlance więc wiele rzeczy widziałem ;)

Edytowane przez MJRegul