Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie jest plomba trzeba mądrze to ogarnąć.

3 minuty temu, Qrdello napisał(a):

PTM to termopad zmiennofazowy, czyli pasta w plastrze. Po 3-4 sekwencjach wygrzewania i chlodzenia staje się normalną pastą. Więc tak, uciśnie się.

Opublikowano

Jako że to ASUS, to plomby znajdziesz w internetach, natomiast z doświadczenia - rozgrzej kartę, zaraz po wyłaczeniu kompa wyciągaj - x clamp będzie jeszcze ciepły - bierzesz pesetę i delikatnie odkleisz bez większego problemu.

Czasem nawet paznokciem schodzi.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Aha to coś takiego jak kiedyś n starych chłodzeniach do procesorów było nakładane taka szara kostka ?

1 minutę temu, Qrdello napisał(a):

Jako że to ASUS, to plomby znajdziesz w internetach, natomiast z doświadczenia - rozgrzej kartę, zaraz po wyłaczeniu kompa wyciągaj - x clamp będzie jeszcze ciepły - bierzesz pesetę i delikatnie odkleisz bez większego problemu.

Czasem nawet paznokciem schodzi.

Tak właśnie myślałem zrobić ewentualnie delikatnie podgrzać opalarką na małej mocy albo suszarką do włosów.

Opublikowano
8 minut temu, Qrdello napisał(a):

Opalarką nie, bo masz blisko elektronikę a suszarką też łatwo szkody zrobić. Wygrzana karta też lepiej się rozkręci niż zimna.

Ha no tak tylko zanim ją wyjmę to ostygnie🤣

No dobra idę na Alledrogo zamawiać te PTM. Wezmę 2 sztuki.

Opublikowano
28 minut temu, AudRob napisał(a):

Asus zezwala na zdjęcie plomby (czasem piszą żeby jeszcze ze sklepem to skonsultować), jak chcesz mieć podkładkę to napisz do nich do supportu:

image.thumb.png.6be382225e3f2f9d4724821849938d5f.png

Opublikowano
1 minutę temu, Boldwyn napisał(a):

Asus zezwala na zdjęcie plomby (czasem piszą żeby jeszcze ze sklepem to skonsultować), jak chcesz mieć podkładkę to napisz do nich do supportu:

image.thumb.png.6be382225e3f2f9d4724821849938d5f.png

Słyszałem o tym ale dzięki👍

Opublikowano
14 minut temu, AudRob napisał(a):

Ha no tak tylko zanim ją wyjmę to ostygnie🤣

No dobra idę na Alledrogo zamawiać te PTM. Wezmę 2 sztuki.

Powiem tylko tyle że w niedziele zmieniałem pastę na rtx 2060 na gelid heatphase ultra i z jednego kawałka zostało mi prawie połowę materiału a 2060 ma większy rdzeń niż twoja karta + termopady zostawiłem fabryczne a ty się martwisz o pady w 2 letniej karcie ;) na wersji gelida się łatwiej zdejmuje folię bo nie ma z dwóch stron tej samej tylko przezroczystą i białą, polecam tą białą zostawić od góry aby ją zerwać gdy pad już siedzi na rdzeniu nie odwrotnie, w zwykłym ptm'ie masz folię przezroczystą z obu stron z tego samego materiału, ta biała łatwiej schodzi z tego co zauważyłem.

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Powiem tylko tyle że w niedziele zmieniałem pastę na rtx 2060 na gelid heatphase ultra i z jednego kawałka zostało mi prawie połowę materiału a 2060 ma większy rdzeń niż twoja karta + termopady zostawiłem fabryczne a ty się martwisz o pady w 2 letniej karcie ;) na wersji gelida się łatwiej zdejmuje folię bo nie ma z dwóch stron tej samej tylko przezroczystą i białą, polecam tą białą zostawić od góry aby ją zerwać gdy pad już siedzi na rdzeniu nie odwrotnie, w zwykłym ptm'ie masz folię przezroczystą z obu stron z tego samego materiału, ta biała łatwiej schodzi z tego co zauważyłem.

To co polecasz to https://allegro.pl/oferta/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-intel-ph-gc-02-i-15220864003 czy to https://allegro.pl/oferta/pasta-pad-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15058197383

W jednym jest takie oznaczenie  AMD PH-GC-01-A a w drugim Intel PH-GC-02-I

Opublikowano
4 minuty temu, Send1N napisał(a):

To jest to samo tylko jeden ma 40x30 a drugi 30x30 na rdzeń 4080s wystarczy ten mniejszy kawałek

Ok tylko ja to będę robił pierwszy raz jak już wspomniałem wyżej więc 1szt wystarczy czy lepiej kupić dwie?

1 minutę temu, AudRob napisał(a):

Ok tylko ja to będę robił pierwszy raz jak już wspomniałem wyżej więc 1szt wystarczy czy lepiej kupić dwie?

Jeden jest 40x40 drugi 20x30 z tego co widzę.

2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Jeden jest 40x40 drugi 20x30 z tego co widzę.

4080 bez S.

Opublikowano (edytowane)

@AudRob Podważając paznokciem igłą czy tam pensetą folię powoli jak zobaczysz że się pad zaczyna rozrywać to zacznij podważać z drugiej strony bo jak zacznie się rozrywać z tej co zacząłeś to połowa zostanie na dolnej a połowa na górnej :E nie wiem jak to wytłumaczyć tam nie ma nic skomplikowanego ważne aby zdjąc te folię a pad został w jednym kawałku, jak wezmiesz 2x 40x40 na allegro to wychodzi 45.60pln i łapiesz się na smarta, inaczej bulisz 10zł za przesyłkę 

3 minuty temu, Grexons napisał(a):

Jeden jest 40x40 a drugi 40x30, a nie 20x30 ;)

Jeden jest 40x40  drugi 40x30 tak miało być :E sam też się zamotałeś bo nic nie wspominałem o 20x30 xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Grexons napisał(a):

Jeden jest 40x40 a drugi 40x30, a nie 20x30 ;)

Zgadza się mój błąd.

@AudRob Podważając paznokciem igłą czy tam pensetą folię powoli jak zobaczysz że się pad zaczyna rozrywać to zacznij podważać z drugiej strony bo jak zacznie się rozrywać z tej co zacząłeś to połowa zostanie na dolnej a połowa na górnej :E nie wiem jak to wytłumaczyć tam nie ma nic skomplikowanego ważne aby zdjąc te folię a pad został w jednym kawałku, jak wezmiesz 2x 40x40 na allegro to wychodzi 45.60pln i łapiesz się na smarta, inaczej bulisz 10zł za przesyłkę 

Jeden jest 40x40  drugi 40x30 tak miało być :E sam zle napisałeś xD 

A np. tego odpuścić PTM7950 ?

Opublikowano

To jest PTM tylko w opakowaniu gelida w dodatku jest tańszy :E + łatwiej zdjąć folię z jednej strony (tą białą) także po co przepłacać jak masz to samo za mniej.

No to git zamawiam tak jak mówisz to 2x https://allegro.pl/oferta/pasta-pad-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15058197383

No więc zamówiłem PTM pojutrze będę działał a pasta niech leży trudno . Dziękuję wszystkim za pomoc.👍

4 godziny temu, skunRace napisał(a):

We wszystkich kilkuletnich kartach w których wymieniałem pastę, termopady były miękkie, lepkie i niczym nie różniły się od nowych, raczej na pewno tak samo będzie w tej dwu letniej 4080.

Dzięki kolego za pomoc i zainteresowanie tematem.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Qrdello napisał(a):

No tylko 4070ti bierze jednak mniej prądu, więc i nie dziwota że jest chłodniejsza. Poza tym Palit to wcale nie taka znowu firma krzak żeby chłodzenie miało się sypać. Jakbyś miał inno3d albo zotaca, szczególnie na amelinium only, to tak :E 

Co do skoków, rozumiem że profil masz poprawnie z MSI AF zapisany ? Zrób sobie hotkey'a pod ten profil i aktywuj jak widzisz że się coś dzieje. U mnie nieraz wystarczy zrobić alt-tab żeby się ustawienia uV wgrały. Kwestia appki chyba.

Poszedłbym dalej, zjechał ciut z taktowania i próbował poniżej 0,95v - 50-100 mhz wydajnościowo na Adze wiosny nie czyni, ale ćwierć volta już w temperaturach zdecydowanie tak.

Teraz włączyłem Cyber P. i undervolt widzę dziś działa jest 58 na gpu 64 na HS ale jak wspomniałem nie zawsze tak jest.

3 minuty temu, AudRob napisał(a):

Teraz włączyłem Cyber P. i undervolt widzę dziś działa jest 58 na gpu 64 na HS ale jak wspomniałem nie zawsze tak jest.

A karta chodzi na niecałych 200w a czasem jak pisałem jak włączę grę chodzi na 300 i temp. spore.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, AudRob napisał(a):

Tak właśnie myślałem zrobić ewentualnie delikatnie podgrzać opalarką na małej mocy albo suszarką do włosów.

Nie baw się w opalarki i suszarki, odpal tego Cyberpunka na 5-10 minut najlepiej bez UV i wystarczy. Masz filmik podglądowy demontażu chłodzenia jak nigdy nie wymieniałeś pasty ;)

Godzinę temu, AudRob napisał(a):

A karta chodzi na niecałych 200w a czasem jak pisałem jak włączę grę chodzi na 300 i temp. spore.

To wygląda tak jakby Afterburner nie załadował prawidłowo profilu uv po uruchomieniu Windowsa, miałem tak kiedyś na której wersji Afterburnera. Przed uruchomieniem gry kliknij mu jeszcze raz profil i zastosuj.

Edytowane przez skunRace
Opublikowano

Dzięki już ten filmik oglądałem nawet z aktorem filmu rozmawiałem przez tel.👍

3 godziny temu, skunRace napisał(a):

Nie baw się w opalarki i suszarki, odpal tego Cyberpunka na 5-10 minut najlepiej bez UV i wystarczy. Masz filmik podglądowy demontażu chłodzenia jak nigdy nie wymieniałeś pasty ;)

To wygląda tak jakby Afterburner nie załadował prawidłowo profilu uv po uruchomieniu Windowsa, miałem tak kiedyś na której wersji Afterburnera. Przed uruchomieniem gry kliknij mu jeszcze raz profil i zastosuj.

Teraz właśnie po dwóch godź grania jest GPU 54-59 st. HS 61-65 ale uv akurat działa pobór prądu niecałe 200 .

6 minut temu, AudRob napisał(a):

Teraz właśnie po dwóch godź grania jest GPU 54-59 st. HS 61-65 ale uv akurat działa pobór prądu niecałe 200 .

Zobaczymy po wymianie bez uv jak będzie z temp. hehe

Opublikowano (edytowane)

Profilaktycznie możesz zmienić, ale jak dla mnie po uV karta działa elegancko - nic jej więcej nie trzeba. Gdyby pasta była zupełnie trafiona to miałbyś jednak wyższe temperatury.

Zaktualizuj sobie Afterburnera i Rivę, zaaplikuj na nowo preset na uV, poptaszkuj w ustawieniach uruchamiania z windowsem, wymuszanie napięcia etc, ew. ustaw sobie hotkey na ten preset, tak żebyś go mógł bezpośrednio w grze odpalić.

Gdybym to był ja, to jeszcze bym krzywą wentylatorów pod siebie ustawił i spokojnie do lata bez demontażu chłodzenia pograsz. A w lecie jakby temperatury poszybowały to sobie wtedy na spokojnie rozbierzesz.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 07:27, Qrdello napisał(a):

Profilaktycznie możesz zmienić, ale jak dla mnie po uV karta działa elegancko - nic jej więcej nie trzeba. Gdyby pasta była zupełnie trafiona to miałbyś jednak wyższe temperatury.

Zaktualizuj sobie Afterburnera i Rivę, zaaplikuj na nowo preset na uV, poptaszkuj w ustawieniach uruchamiania z windowsem, wymuszanie napięcia etc, ew. ustaw sobie hotkey na ten preset, tak żebyś go mógł bezpośrednio w grze odpalić.

Gdybym to był ja, to jeszcze bym krzywą wentylatorów pod siebie ustawił i spokojnie do lata bez demontażu chłodzenia pograsz. A w lecie jakby temperatury poszybowały to sobie wtedy na spokojnie rozbierzesz.

Dzięki kolego dzisiaj mają przyjść dwa PTM-y. Tu chodzi o to że bez uv jest gorąco i te wentyle denerwują . Ciekawe co będzie jak zmienię PTM i bez uv jakie będą temp. dużo pracy widzę z wymianą i rozebraniem tej karty nie będzie.

Opublikowano

Dla porównania wczoraj odebrałem 3080ti - kartę która pewnie podobnie prądu bierze co Twój 4080, tym bardziej że ma dwie wtyczki 8 pin. Jest to MSI Ventus 3x, więc najniższy model z serii, chłodzenie bardziej pod serię 3070 niż 80. Nie rozebrałem jej jeszcze, bo gelid przyjdzie mi dopiero jutro, ale fakt jest taki ze nawet po drastycznym uV na 0,9v karta w stresie na customowym ustawienia wentylatorów potrafi dobić do 72C core i 85C hotspot, pamięci kręcą się wokół 90C. I tutaj wyraźnie widać, że pasta jest już na granicy - pewnie mocno wyschnięta - bo nawet po ponad 10% uV temperatury są wysokie. 

U Ciebie uV zadziałał, temperatury spadły do bardzo dobry wartości jak na to chłodzenie w TUFie, więc bardzo źle tam na pewno nie jest. Termopad pewnie jeszcze obniży albo ustabilizuje te temperatury, ale co do zasady nawet najlepsza pasta nie nadrobi za fabrykę. A fabryka ustawia tak wysokie napięcie dla core, bo nie chce jej się sprawdzać każdego krzemu indywidualnie, na ile niżej można ustawić vcore żeby było stabilnie, trzymało taktowanie i osiągało niskie temperatury. 

Dlatego zawsze warto stosować undervolting, nawet jeżeli temperatury są bardzo dobre, bo raz że wydłuża to żywotność rdzenia a dwa powoduje wyraźnie niższe zapotrzebowanie na prąd, więc reszta PCB też ma lżej.

• Upvote 2
Opublikowano
13 minut temu, Qrdello napisał(a):

Dla porównania wczoraj odebrałem 3080ti - kartę która pewnie podobnie prądu bierze co Twój 4080, tym bardziej że ma dwie wtyczki 8 pin. Jest to MSI Ventus 3x, więc najniższy model z serii, chłodzenie bardziej pod serię 3070 niż 80. Nie rozebrałem jej jeszcze, bo gelid przyjdzie mi dopiero jutro, ale fakt jest taki ze nawet po drastycznym uV na 0,9v karta w stresie na customowym ustawienia wentylatorów potrafi dobić do 72C core i 85C hotspot, pamięci kręcą się wokół 90C. I tutaj wyraźnie widać, że pasta jest już na granicy - pewnie mocno wyschnięta - bo nawet po ponad 10% uV temperatury są wysokie. 

U Ciebie uV zadziałał, temperatury spadły do bardzo dobry wartości jak na to chłodzenie w TUFie, więc bardzo źle tam na pewno nie jest. Termopad pewnie jeszcze obniży albo ustabilizuje te temperatury, ale co do zasady nawet najlepsza pasta nie nadrobi za fabrykę. A fabryka ustawia tak wysokie napięcie dla core, bo nie chce jej się sprawdzać każdego krzemu indywidualnie, na ile niżej można ustawić vcore żeby było stabilnie, trzymało taktowanie i osiągało niskie temperatury. 

Dlatego zawsze warto stosować undervolting, nawet jeżeli temperatury są bardzo dobre, bo raz że wydłuża to żywotność rdzenia a dwa powoduje wyraźnie niższe zapotrzebowanie na prąd, więc reszta PCB też ma lżej.

Z tą kartą to wyszło tak że po sprzedaży swego RTX 4070 ti miałem kupić coś z serii 5000 ale kolega mi doradził żeby lepiej kupić 4080 i tak to wyszło. A z tymi napięciami i ustawieniami to ja za mocny nie jestem ustawiłem tak jak mi znajomy radził i tyle. Jak wcześniej wspomniałem czasem po uruchomieniu gry jakby uv inaczej działało i zmieniają się wartości po drugim włączeniu znowu ok.

Teraz, AudRob napisał(a):

Z tą kartą to wyszło tak że po sprzedaży swego RTX 4070 ti miałem kupić coś z serii 5000 ale kolega mi doradził żeby lepiej kupić 4080 i tak to wyszło. A z tymi napięciami i ustawieniami to ja za mocny nie jestem ustawiłem tak jak mi znajomy radził i tyle. Jak wcześniej wspomniałem czasem po uruchomieniu gry jakby uv inaczej działało i zmieniają się wartości po drugim włączeniu znowu ok.

U mnie ma przejściówkę co rozgałęzia na trzy ale jej nie używam ponieważ mam zasilacz na nowszy wtyk z kablem od razu do karty rtx bezpośrednio.

Wczoraj dzwoniłem do gościa co sprzedaje te PTM-y i twierdził że jak go zakładamy obowiązkowo trzeba zmienić termopady takie jest jego zdanie. No niby wszystko ok. ale gdzie znajdę jakie w tej karcie siedzą?