Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich użytkowników jestem tu nowy  posiadam kartę ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC  chcę wymienić w niej pastę może ktoś wie jakiej grubości są w niej termopady dzięki za ewentualną pomoc w temacie.

Opublikowano

Tak jak pisałem w drugim temacie, termopady na 99% w tak świeżej karcie będą jak nowe, więc nie musisz ich wymieniać. Jeśli jest potrzeba wymień pastę, najlepiej zamiast pasty połóż PTMa.

Opublikowano

We wszystkich kilkuletnich kartach w których wymieniałem pastę, termopady były miękkie, lepkie i niczym nie różniły się od nowych, raczej na pewno tak samo będzie w tej dwu letniej 4080.

• Thanks 1
Opublikowano

Pytam dlatego ponieważ obawiałem się uszkodzenia termopadów przy rozbieraniu ale jak tak to ok.

Nie ma w tej karcie jakiś ekstremalnych temp. jak 100 stopni czy coś ale jest moim zdaniem trochę za wysoko i wentylatory chodzą jak odkurzacz pod obciążeniem np. w C.P. więc słyszę że chyba pasta się dopomina.

Opublikowano

Jak delikatnie to zrobisz to ich nie uszkodzisz. Zobacz dokładnie jakie masz temperatury, głównie Hot Spot i obroty wentyli. Na pewno HS jest wysoki stąd karta wbija pewnie pod 2000rpm wentyle i chodzi jak odkurzacz. Wymiana pasty załatwi problem, akurat u Asusa w serii 4000 to był dość częsty problem z szybko wysychającą gównianą pastą. Niektórym nawet już po pół roku od zakupu karty HS wbijał za wysokie temperatury.

• Upvote 2
Opublikowano

Dokładnie. Nawet na 5-6 letnich kartach termopady potrafią wyglądać jak nowe. Ważne, żeby się nie kruszyły. 

A nawet jeżeli by tak było - kupujesz termal putty na allegro, nakładasz po ziarenku na poszczególne miejsca gdzie wcześniej były termopady i będzie w porządku.

• Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, AudRob napisał(a):

Tzn świeżej karta ma dwa lata. A pastę już kupiłem Thermak grizzly Hydronaut .

Nie polecam, chyba że chcesz za miesiąc powtarzać operację. 

Wszystkie pasty od grizzly poza różowym kryonaut extreme są przepłacone i bazują na marketingu.

Jak zmieniać to na thermopad https://allegro.pl/oferta/pasta-pad-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a-15058197383

• Upvote 2
Opublikowano

Zależy jak jest wpięta karta - jeżeli poziomo to nie wypompuje tak szybko, szczególnie jeżeli temperatury spadną do rozsądnych wartości.

Jeżeli jest pionowo to faktycznie TG jest raczej średnim wyborem, najlepsze są pady np. Gelida czy PTM. 

Zaaplikowałbym też karcie undervolting, o ile go jeszcze nie ma, bo już sama ta operacja potrafi zjechać z temperaturami o dobrych kilka (naście) stopni. Tym bardziej, że to RTX, to uV polega na przesunięciu kilku kropeczek :E 

Opublikowano

To wcale nie są bardzo złe wartości, zanim bym rozbierał to zrobiłbym undervolting. HS powinien się wyraźnie zmniejszyć, bo jeżeli uciekniesz od wysokich napięć to i rdzeniowi będzie luźniej, o poborze mocy nie wspominam.

Opublikowano

Karta jest w poziomie.

Jest undervolting zrobiony w MSI Afterbuner 970 na 2745 ale z tym różnie bywa raz włączę grę mało mocy pobiera i temp ok. a następnym razem mam wysoki pobór i temp wyższe taktowanie też podskoczy tak jakby nie było uv.

Wcześniej miałem RTX 4070 ti Palit gaming pro i tam miałem niższe temp. oraz kulturę pracy lepszą tym też się sugeruję.

Opublikowano (edytowane)

No tylko 4070ti bierze jednak mniej prądu, więc i nie dziwota że jest chłodniejsza. Poza tym Palit to wcale nie taka znowu firma krzak żeby chłodzenie miało się sypać. Jakbyś miał inno3d albo zotaca, szczególnie na amelinium only, to tak :E 

Co do skoków, rozumiem że profil masz poprawnie z MSI AF zapisany ? Zrób sobie hotkey'a pod ten profil i aktywuj jak widzisz że się coś dzieje. U mnie nieraz wystarczy zrobić alt-tab żeby się ustawienia uV wgrały. Kwestia appki chyba.

Poszedłbym dalej, zjechał ciut z taktowania i próbował poniżej 0,95v - 50-100 mhz wydajnościowo na Adze wiosny nie czyni, ale ćwierć volta już w temperaturach zdecydowanie tak.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Dlatego kupiłem Asus ponieważ patrzyłem na wielkość chłodzenia i wykonanie karty i myślałem że będzie ok. A że karta wchodzi w obudowę to kupiłem miejsce jest.

Tylko muszę zbić temp. bo lubię ciszę  nie odkurzacz przemysłowy.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, AudRob napisał(a):

Dlatego kupiłem Asus ponieważ patrzyłem na wielkość chłodzenia i wykonanie karty i myślałem że będzie ok. A że karta wchodzi w obudowę to kupiłem miejsce jest.

Tylko muszę zbić temp. bo lubię ciszę  nie odkurzacz przemysłowy.

Na 4080tkach wiekszosc chlodzen to to samo co jest na 4090, dlatego te karty sa wyjatkowo chlodne i dobre do OC. 4070TI maja słabsze chłodzenia, ale też sa ok. Wymiana na PTM7950 albo kopie od Gelida jak tu dał ktos wyżej link, to jak najbardziej trafny pomysl. Możesz wymienic pady na pamieciach na najlepsze jakie sa chyba gelid ma takie, z tym ze tylko jesli chcesz sie bawic w jakies ekstermalne OC. Normalnie chłodzenie 4080 powinno byc wystaczajace nawet do 450W. Jeżeli masz złe temperatury to możliwe, że pasta wyschła. Wymiana na paste, która juz po 2-3tyg potrafi wyschnąć to średnie rozwiązanie. Thermopada polożysz i wiesz że bedzie oK

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Na 4080tkach wiekszosc chlodzen to to samo co jest na 4090, dlatego te karty sa wyjatkowo chlodne i dobre do OC. 4070TI maja słabsze chłodzenia, ale też sa ok. Wymiana na PTM7950 albo kopie od Gelida jak tu dał ktos wyżej link, to jak najbardziej trafny pomysl. Możesz wymienic pady na pamieciach na najlepsze jakie sa chyba gelid ma takie, z tym ze tylko jesli chcesz sie bawic w jakies ekstermalne OC. Normalnie chłodzenie 4080 powinno byc wystaczajace nawet do 450W. Jeżeli masz złe temperatury to możliwe, że pasta wyschła. Wymiana na paste, która juz po 2-3tyg potrafi wyschnąć to średnie rozwiązanie. Thermopada polożysz i wiesz że bedzie oK

OC żadnego nie robię pastę Hydronaut już kupiłem aa zwrócić nie mogę . Tyle że jak tu piszą pomocnicy ja będą ładne to nie ma potrzeby ich ruszać.

U nas serwis niedrogo bierze za wymianę padów i pasty ewentualnie PTM,  ale mimo to że jeszcze w karcie tego nie robiłem wolę to zrobić sam.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, AudRob napisał(a):

OC żadnego nie robię pastę Hydronaut już kupiłem aa zwrócić nie mogę . Tyle że jak tu piszą pomocnicy ja będą ładne to nie ma potrzeby ich ruszać.

U nas serwis niedrogo bierze za wymianę padów i pasty ewentualnie PTM,  ale mimo to że jeszcze w karcie tego nie robiłem wolę to zrobić sam.

termopad jest lepszy bo w teorii po 10 latach dalej powinien miec praktycznie ten sam poziom. Z tym, że taka karta bedzie przydatna mniej wiecej max 3-4lata. Chyba, że bedzie jakis przestój. Skoro po 2 latach to dalej topowa karta w bardzo wysokiej cenie. Wiec PTMa warto polożyć

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a):

termopad jest lepszy bo w teorii po 10 latach dalej powinien miec praktycznie ten sam poziom. Z tym, że taka karta bedzie przydatna mniej wiecej max 3-4lata. Chyba, że bedzie jakis przestój. Skoro po 2 latach to dalej topowa karta w bardzo wysokiej cenie. Wiec PTMa warto polożyć

Może i tak pasta najwyżej zostanie kiedyś n procka .  co do tego PTM to myślę żeby go nie docinać tylko od razu przykleić na chłodzenie a potem z chłodzeniem na gpu.

• Upvote 1
Opublikowano

I jaką grubość na tego Asusa brać 0,2 czy 0,25?

7 minut temu, Qrdello napisał(a):

Tak zrób, jak się rozpłynie wkoło to nic się nie stanie.

I jaką grubość na tego Asusa brać 0,2 czy 0,25?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, AudRob napisał(a):

Tzn świeżej karta ma dwa lata. A pastę już kupiłem Thermak grizzly Hydronaut .

Ja wymieniałem pastę w ASUS TUF 4070 TI Super po 6 miesiącach właśnie na TG Hydronaut (zostało mi z CPU) i chwilowo pomogło ale niestety po ~miesiącu temperatury znów zaczęły rosnąć, więc zmieniłem drugi raz na PTMa i polecam to zrobić od razu - wziąłem 0,2mm.

Edytowane przez Boldwyn
Opublikowano
9 minut temu, Boldwyn napisał(a):

Ja wymieniałem pastę w ASUS TUF 4070 TI Super po 6 miesiącach właśnie na TG (zostało mi z CPU) i chwilowo pomogło ale niestety po ~miesiącu temperatury znów zaczęły rosnąć, więc zmieniłem drugi raz na PTMa i polecam to zrobić od razu - wziąłem 0,2mm.

A to dzięki w takim wypadku Hydronaut zostanie na kiedyś do procka. Czy wysokość się nie zmieni względem termopadów chodzi mi o równomierny styk do chłodzenia?

Bo pasta się uciśnie  PTMa nie wiem.