Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Weź pograj w cyberpunk 15 minut, wyciag karte z komputera nastepnie sciag plombe nie zrywajac jej a nawet jesli to i tak pewnie gwarancja zdozy sie skonczyc zanim zmienisz karte lub sie zepsuje, wymien paste na ptma i miej to z głowy. 
Termopadów nie ruszaj
Paste wymien na PTM lub Thermal Grizzly dla mnie jeden ch*
Po co sie stresowac, myslec, kombinowac. JUST DO IT! 
5 minutek roboty i tyle. Jest to banalne

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Tak, jak jest krzem poddatny to jest to możliwe. Ale też może być tak, że wcześniej grałeś w natywnej rozdzielczości a teraz masz np. dlss włączone, co zdejmuje obciążenie z gpu i tym samym temperatury, zużycie energii etc.

Opublikowano
25 minut temu, Qrdello napisał(a):

Tak, jak jest krzem poddatny to jest to możliwe. Ale też może być tak, że wcześniej grałeś w natywnej rozdzielczości a teraz masz np. dlss włączone, co zdejmuje obciążenie z gpu i tym samym temperatury, zużycie energii etc.

Tak mam super rozdzielczość dlss włączoną ale 100w to i tak dużo.

31 minut temu, Nex1M napisał(a):

Weź pograj w cyberpunk 15 minut, wyciag karte z komputera nastepnie sciag plombe nie zrywajac jej a nawet jesli to i tak pewnie gwarancja zdozy sie skonczyc zanim zmienisz karte lub sie zepsuje, wymien paste na ptma i miej to z głowy. 
Termopadów nie ruszaj

Wiem kolego że tak jest jak mówisz jak wcześniej pisałem posiadam T.G i TPM . Karta zostanie jeszcze długo ze mną myślę że do serii 6xxx.🤣

Opublikowano
3 godziny temu, Qrdello napisał(a):

Wcale nie. 3080ti normalnie ciągnie 350-370W, jak odpalę dlssq w takim spider-manie to spada do 250W.

No tak jak mam ustawione super rozdzielczość dlss i pobiera ok. 180-210w a jak wyłączę pobiera ok 300.

3 minuty temu, AudRob napisał(a):

No tak jak mam ustawione super rozdzielczość dlss i pobiera ok. 180-210w a jak wyłączę pobiera ok 300.

Ale powiem szczerze że wolę mieć włączone rozdzielczość dlss bo o wiele lepiej chodzą gry.

Opublikowano

Będę miał okazję sprawdzić to chłodzenie na TUFie 3080ti pod koniec tygodnia. Znajomy będzie miał kilka takich kart to jedną przytulę. Obstawiam, że po kilku latach od nowości trzeba będzie pewnie zmienić pastę ale i tak nie oczekuję na biosie quiet temperatur przekraczających 70C core. Dam znać.

Opublikowano
W dniu 8.03.2025 o 21:34, Qrdello napisał(a):

No i prawidłowo - nawet w quality gra się wtedy renderuje w około 60% rozdzielczości, więc na logikę karta powinna pracować na około 60-70% wydajności.

Przecież samo włączenie dlss nie powoduje niższego użycia gpu no chyba że z tą samą blokadą klatek co była założona bez upscalera lub gdy procek ogranicza karte przy wysokich wartościach fps po włączeniu dlss bez żadnych limitów karta powinna działać na 99-100% tak samo jak bez tej techniki ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Send1N napisał(a):

Przecież samo włączenie dlss nie powoduje niższego użycia gpu no chyba że z tą samą blokadą klatek co była założona bez upscalera lub gdy procek ogranicza karte przy wysokich wartościach fps po włączeniu dlss bez żadnych limitów karta powinna działać na 99-100% tak samo jak bez tej techniki ;) 

No wystarczy z vsync grać i mieć monitor 60hz np? A zakładam, że domyślnie gry się właśnie w takich ustawieniach włączają. Nawet na 144hz ograniczenie będzie i to wyraźne. Ale fakt jest faktem, że obciążenie na GPU jest wtedy wyraźnie mniejsze przy vsync i locku, niż bez niego i bez uspcalerów - co w lini prostej powoduje mniejszą emisję ciepła i pobór prądu.

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 9.03.2025 o 18:51, Qrdello napisał(a):

Będę miał okazję sprawdzić to chłodzenie na TUFie 3080ti pod koniec tygodnia. Znajomy będzie miał kilka takich kart to jedną przytulę. Obstawiam, że po kilku latach od nowości trzeba będzie pewnie zmienić pastę ale i tak nie oczekuję na biosie quiet temperatur przekraczających 70C core. Dam znać.

Siema pobór prądu spadł oczywiście w UV ale wykorzystanie karty ponad 90% jest oczywiście w 2k monitor posiada G-sync .

Bez UV w C.B. jest jak pisałem 70-72 stopni na gpu a w HS 85-90.

Opublikowano

Nie mam wprawdzie jeszcze tego TUFa, ale zakładałem dzisiaj Gelida do staruśkiego 5700XT challenger, który pierwotnie otrzymał TG Kryonaut. Różnica w przyroście temperatury jest ogromna - na TG temperatura rosła skokowo, wręcz do absurdalnych wartości, zresztą na rdzeniu wyraźnie widać jak powędrowała pasta w jeden róg - na Gelidzie/PTMie temperatura rośnie stopniowo, miarowo i trzyma się HS w ryzach - różnica niecałe 15 stopni przy peaku.

Opublikowano (edytowane)

Odebrałem dzisiaj tego TUFa 3080ti i srodze się zaskoczyłem. Pasta w stanie bardzo złym, skokowe przyrosty temperatury - podczas gry na profilu performance karta dochodziła do 70C, wentylatory dostawały szału :E 

Długo się nie zastanawiając rozebrałem dziada, efekt:

20250313_154505.thumb.jpg.918abfb9a1f2079447952acd446bfe32.jpg

... suchutko :/ pasty nie dało się specjalnie palcem rozsmarować, więc i nie dziwota że się tak zachowywała.

No to poleciał GELID, przedmuchałem ją trochę i faktycznie zmiana jest spora - temperatury wyraźnie niższe zarówno core jak i HS, nie wariują już tylko rosną stopniowo. Zaaplikowałem jeszcze uV na 1860Mhz@0,925v co zaowocowało spadkiem temperatur do 62C w stresie core i 68C HS.

Krótko mówiąc, mój TUF potrzebował serwisu na już.

Demontaż to w tym modelu wyjątkowy banał, kilkanaście śrubek i wszystko się pięknie rozchodzi.

I tak notabene mam teraz zagwozdkę. Bo teoretycznie mam w domu i tego gainwarda phantom gs i teraz asusa - zastanawiam się którą z nich zostawić, a którą oddać - a może obie zostawić? I zamiast tego oddać suprimxa i dorzucić znajomemu jakieś staruszki z szafy?

Za phantomem przemawia lepsze rgb, podpinane pod mobo więc lepiej się synchronizuje z płytą, solidniejsza budowa, w sumie też wyżej boostuje ta karta bo ma 3x8pin i faktycznie potrafi ładnie trzymać moc. W dodatku trafiłem na mocny krzem, który zjeżdża do 0,825v@1850mhz. Niestety, ma ta karta jedną bardzo istotną wadę - jest wybitnie głośna powyżej 50% obrotów wentylatora. Ale przy takim napięciu na szczęście nie musi się tak wysoko wkręcać.

TUF jest po spa wyraźnie chłodniejszy (63C vs 68C) i cichszy, ma też 2x8pin więc do słabszego zasilacza też spokojnie ta karta podejdzie (np do BQ z drugiego kompa) - ale z drugiej strony wydaje się też gorzej wykonany i bardziej plastikowy niż phantom :E 

U kolegi jest sprzęt za sprzęt, więc nic nie dopłacam - to tylko kwestia podmianek i roszad tak naprawdę. I mam rozkminę przez weekend, bo dopiero po niedzieli do niego podjadę z jakimiś swoimi kartami z szafy. Co sądzisz @Send1N ?

Edytowane przez Qrdello
  • Like 4
Opublikowano

Jak ten asus nie daje koncertu cewkami a jest chłodniejszy i cichszy to bym jego zostawił, no chyba że piszczy ostro to lepiej wtedy zostawić kartę cieplejszą o te 5 stopni ale bez dodatkowego hałasu, temperatura bez 7 z przodu jest jak dla mnie git ;) 

• Upvote 1
Opublikowano

Wiesz co nie, cewki cichutkie. Nawet jak go testowałem w 3dmarku bez locka to tylko wentylator szumiał troszkę, ale też nic ponad stan.

Zastanawia mnie natomiast jedna kwestia - MSI AF źle odczytuje mi prędkości obrotowe wentylatorów i nie mogę mu swojej krzywej ustawić.

Jak ustawię z menu MSI AF, to się okazuje że 50% tam to jakieś 20% w biosie karty i się robi wałek :E i teraz pytanie czy to już sterownik durnieje, czy może z biosem karty coś nie tak ... czy TUFy tak mają że MSI ich nie ogarnia ?

Fakt, że w tym kompie w ciągu 3 tygodni był najpierw 3080, później 3070, później 3080ti, następny 3080ti i jeszcze jeden :D więc bajzelek może deko być.

Opublikowano

Ja miałem takie zachowanie jak bawiłem się biosami na MSi Rtx 3060ti Gaming Trio na kilku biosach od innych producentów właśnie takie coś zaobserwowałem np na oryginalnym bądz innej wersji typowo do tej karty przy 40% miałem 1100rpm a na biosie od evga 1100 było przy 50 paru ;) jesteś pewny że ten tuf ma oryginalny bios wgrany?

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Send1N napisał(a):

Ja miałem takie zachowanie jak bawiłem się biosami na MSi Rtx 3060ti Gaming Trio na kilku biosach od innych producentów właśnie takie coś zaobserwowałem np na oryginalnym bądz innej wersji typowo do tej karty przy 40% miałem 1100rpm a na biosie od evga 1100 było przy 50 paru ;) jesteś pewny że ten tuf ma oryginalny bios wgrany?

Nie mam takiej pewności w sumie przełącznik biosu niewiele w nim zmienił. 

Nie chce w tej karcie jakoś specjalnie sam grzebać ale chyba spróbuję zrobić jej up biosu z asusa w takim razie.

image.png.9ece62136e1def703258ead04c41162f.png

@Send1N

niby automat wyrzuca info, że nie muszę biosu zmieniać :E to teraz jak się do tego zabrać, żeby nie skopać. Nie robiłem na ASUSach biosów wcześniej.

Na TechPowerUp ta wersja powyżej to najbardziej aktualna:

image.thumb.png.6c4d16f46b7c0f12483fb3623b2c35e3.png

Edytowane przez Qrdello
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Właśnie dlatego się wstrzymam. W wolnej chwili wrzucę w drugiego kompa i zobaczę czy tam będzie normalnie. Jeżeli tak - to mam nawalone w systemie :E 

20 minut w Rise of the Ronin i tak ta karta wyglądała:

image.png.276a4045764d45bd2b17d6f82c3bd701.png

więc absolutnie nie ma wstydu :] 

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

Witam wszystkich co mi pomagali i podpowiadali w sprawie pasty siedzi teraz PTM ale stara pasta nie była zaschnięta palcem się rozsmarowywała zobaczymy co będzie teraz.

W dniu 26.02.2025 o 10:53, AudRob napisał(a):

Witam wszystkich użytkowników jestem tu nowy  posiadam kartę ASUS GeForce RTX 4080 TUF Gaming OC  chcę wymienić w niej pastę może ktoś wie jakiej grubości są w niej termopady dzięki za ewentualną pomoc w temacie.

Witam PTM włożony zobaczymy co będzie już zresztą po włączeniu nie słyszę szału wentylatorów.

W dniu 8.03.2025 o 14:55, Nex1M napisał(a):

Termopadów nie ruszaj

Cześć dzisiaj to zrobiłem👍

Panowie ile czasu trzeba wygrzewać PTM ?

Opublikowano

Różnica po wygrzaniu jeżeli już się pojawi to zamknie się w 2 stopniach i nawet tego nie zauważysz :E a jeżeli miałeś prawidłowe temperatury na fabrycznej paście jak na twoją wersję karty to też temperatury mogą być takie same jak były (u mnie np tak było na 6950xt po wymianie na ptm'a)

Opublikowano
11 minut temu, Karro napisał(a):

No wlaśnie wygrzewanie to granie? ile ,pewnie po tygodni będzie juz maks wydajność

Dzięki.

Teraz, Send1N napisał(a):

Różnica po wygrzaniu jeżeli już się pojawi to zamknie się w 2 stopniach i nawet tego nie zauważysz :E a jeżeli miałeś prawidłowe temperatury na fabrycznej paście jak na twoją wersję karty to też temperatury mogą być takie same jak były (u mnie np tak było na 6950xt po wymianie na ptm'a)

Z tego co od razu po włożeniu kary zauważyłem to stabilna praca wentylatorów taka jak powinna być już nie chodzi jak odkurzacz .

Czyli od razu można dać jej w palnik ?