Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Zakupiłem monitor iiyama XUB2797QSU-B2 i wszystko było by ok gdyby nie kolory.

Bawiłem się wszystkimi możliwymi ustawieniami ale nie mogę pozbyć się fioletowego nalotu. Najbardziej widać to na niebieskich kolorach ale nie tylko.

Jak ustawię czarne tło i popatrzę pod kątem z góry to czerń robi się różowo-fioletowa, a mój stary monitor robi się raczej szary/srebrny.

Teraz zastanawiam się czy to wina monitora czy konkretnego egzemplarza? Jest sens losować inną sztukę czy raczej szukać czegoś innego?

Monitor kosztuje 1k pln. Mogę trochę dorzucić ale 2k za IPS w 2025 raczej nie dam bo to nie ma sensu.

Monitor do wszystkiego: net, blender, filmy, gry itp.

Specyfikacja tej iiyamy to:

27"@1440p

100Hz

Kontrast 1300 (w jednej recenzji miał 1170)

sRGB: 99%

1ms

Flicker free

Opublikowano (edytowane)

Jeśli jesteś pewny że to jest wina monitora a nie ustawień w windowsie/sterownikach karty to w okolicy tysiąca można kupić ekran na panelu ips z lepszymi parametrami niż ta iiyama np:

Dell G2724D - https://www.ceneo.pl/154744178

Lenovo R27q-30 - https://www.ceneo.pl/159139350

Samsung Odyssey G5 - https://www.ceneo.pl/167540548

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, elcaco napisał(a):

Mogę trochę dorzucić ale 2k za IPS w 2025 raczej nie dam bo to nie ma sensu.

Po czym wyżej pada propocyzja ips'a za ponad 2K :E piękne te fora czasem są xD 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

W takiej cenie to już można polować na OLEDy w promkach. Wywalać tyle za IPSa to już jakaś fanaberia.

Monitor OLED to też niezły pomysł - najtańsze zaczynają się od 2300 zł. Gdyby jednak OLED również okazał się niewypałem, to ten NEC jest bardzo bezpieczną alternatywą, bo jakościowo jest to sprzęt z segmentu powyżej monitorów do gier i multimediów, ze zdecydowanie lepszą matryca i sterowaniem. Dzięki temu Autor prawie na pewno się na nim nie przejedzie. 

Opublikowano

Dzięki za propozycje. Poczytałem trochę o nich na necie.

Dell G2724D - właśnie się nad nim zastanawiałem ale widziałem że kontrola jakości raczej nie istnieje. Ludzie wymieniają po 5 razy ze względu na piksele czy bleeding. Dell tam pcha co popadnie.

Lenovo R27q-30 - ciekawy, ale ta stopka to masakra. Nie wiem też jak z migotaniem. Jasność ustawiam zazwyczaj w przedziale 0-20/100, a wiem że niektóre monitory zaczynają wtedy migać.

Samsung Odyssey G5 - już się cieszyłem że to może być to dopóki nie zobaczyłem równomierności podświetlenia. Że też z każdym IPSem musi być coś nie tak.

Sharp - na pewno byłby najlepszy pod względem kolorów, gammy, czy równomierności podświetlenia. Ale odświeżanie, smużenie i kontrast dalej słabo, a cena już ponad 2k. Dla moich potrzeb to raczej słaby wybór.

W OLED boje się o ostrość czcionek i wypalanie. Dużo czytam, i często też wyświetlam to samo po kilka godzin. Jakieś paski narzędzi, czy okno podzielone na pół ekranu. Cena premium, a jednak monitor nie bez wad.

Jak przeglądałem sklepy to widziałem że ktoś zamówił 4 monitory Asusa z serii ProArt i oto co otrzymał:

0143fa1f-3355-4fc4-b7cc-4af3faab1f5a2021

Normalnie witki opadają...

Opublikowano

Z tym, że każdy ekran po wyjęciu z pudełka będzie inny. Dopiero później, po kalibracji można ocenić ich właściwości. Nie ma dwóch takich samych matryc i bardzo ciężko o to żeby te same ustawienia pasowały pod dwa monitory, nawet te same modele.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@elcaco Dołączę się do tematu, bo też szukam podobnego monitora. Sprawdzałeś może asus rog strix xg27acs ? Według recenzji na rtings, to ten ASUS ma minimalnie gorszy czas reakcji względem Dell'a. Są jeszcze te od MSI - G272QPF E2 / 274QRF QD E2 ale w tym drugim są za bardzo nasycone kolory i powierzchnia matrycy antyrefleksyjna . 

Edytowane przez adrian233
Opublikowano

Ten Asus wygląda ciekawie. Według rtings i Monitors Unboxed ma bardzo dobre odwzorowanie kolorów w trybie sRGB. Martwi mnie tylko ta powłoka antyrefleksyjna.

Komentarze na YT nie napawają optymizmem:

Cytat

Bought this monitor and deeply regret getting it. Worst antiglare coating ive ever seen in a monitor of any type. The coating makes screen look so grainy its hurts to look at. Comparing to my older monitor asus pg279qe with matte coating also but it does look way better than this monitor even after 5+ years. XG27ACS has better specs on paper but in gaming/browsing it feels downgrade.

Miałem kiedyś Dell 2209wa który miał właśnie bardzo ziarnistą powłokę i nie wyglądało to dobrze.

Kurcze z każdym coś nie tak.

Opublikowano

Wygląda ciekawie ale z tym brakiem smużenia to bym się nie rozpędzał. Po przesiadce ze starszego VA rzeczywiście może być spoko ale przesiadka z IPS już taka różowa nie będzie.

Panele VA to problemy ze smużeniem, kątami widzenia, gubieniem detali w ciemnych scenach i migotanie VRR. Kolory też były lepsze na IPSach.

Choć przyznam, że tych nowych paneli VA nie widziałem osobiście więc może faktycznie są już na tyle dobre że warto spróbować.

Wezmę go pod uwagę.

vaips.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 27.02.2025 o 20:50, Send1N napisał(a):

Jeśli jesteś pewny że to jest wina monitora a nie ustawień w windowsie/sterownikach karty to w okolicy tysiąca można kupić ekran na panelu ips z lepszymi parametrami niż ta iiyama np:

Dell G2724D - https://www.ceneo.pl/154744178

Lenovo R27q-30 - https://www.ceneo.pl/159139350

Samsung Odyssey G5 - https://www.ceneo.pl/167540548

Który z tych może mieć najlepsze kąty widzenia? 🙂