Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam monitora 27-28 cali o rozdzielczości 3840x2160. Taka rozdzielczość przy tym rozmiarze nie jest zbyt popularna, ale ja od lat już korzystam z takiego monitora i bardzo mi odpowiada pod każdym względem. Nie chciałbym na pewno schodzić do 1440p, ani kupować większego, miałem przez chwilę 32 cale i zwróciłem, był dla mnie zbyt duży. Mój obecny monitor jest raczej typowo biurowy, a teraz z racji na wymianę sprzętu na 4090 chciałbym coś bardziej gamingowego, z wysokim odświeżaniem itd. Może ktoś coś ciekawego polecić? Są już w ogóle OLEDy 4k w tym rozmiarze, lub może niedługo mają wyjść? Budżet jest płynny, wydam ile będzie trzeba.

Opublikowano

Cześć @kam111, znalazłem jeden 26,5 calowy monitor 4K z matrycą QD-OLED i odświeżaniem 240 Hz –> MSI MPG 272URX, który swoje kosztuje, nie da się ukryć. W przypadku IPSa 4K cena jest znacznie niższa –> Dell Alienware AW2725QF. Natomiast zastanowiłbym się na Twoim miejscu czy nie lepiej kupić monitor o rozdzielczości 1440p OLED, wtedy obraz będzie i tak bardzo wyrazisty i będziesz miał więcej fpsów w grach niż przy monitorze 4K.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.02.2025 o 21:07, kam111 napisał(a):

Szukam monitora 27-28 cali o rozdzielczości 3840x2160. Taka rozdzielczość przy tym rozmiarze nie jest zbyt popularna, ale ja od lat już korzystam z takiego monitora i bardzo mi odpowiada pod każdym względem. Nie chciałbym na pewno schodzić do 1440p, ani kupować większego, miałem przez chwilę 32 cale i zwróciłem, był dla mnie zbyt duży. Mój obecny monitor jest raczej typowo biurowy, a teraz z racji na wymianę sprzętu na 4090 chciałbym coś bardziej gamingowego, z wysokim odświeżaniem itd. Może ktoś coś ciekawego polecić? Są już w ogóle OLEDy 4k w tym rozmiarze, lub może niedługo mają wyjść? Budżet jest płynny, wydam ile będzie trzeba.

Najwięksi producenci wypuścili/wypuszczą swoje wersje qd oledów/woledów 4k 27 240Hz w tym roku. Wejdź sobie na stronę i poczytaj, porównaj itp.: https://www.rtings.com/monitor 

Ceny w PL jednak na razie wysokie lub słaba dostępność.

https://www.theverge.com/2025/1/2/24334049/asus-samsung-msi-27-inch-4k-oled-240hz-monitors

Edytowane przez @MUZ