Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 jest wystarczająca do Ryzen 7 5700X3D, czy sobie poradzi i czy warto zmieniać na tego procka? ewentualnie czy zastanawiać się nad 5800 x3d pod warunkiem, że np. chłodzenie fera 5, którą mam aktualnie będzie wystarczająca do schłodzenia, nie chcę używać aio, zresztą nigdy nie miałem w swoim pc. Jak ma się wydajność procka, którego aktualnie używam 5 5600 do 7 5700 x3d, 5700x oba 8 rdzeniowe. Dzięki za odpowiedzi. Jeśli temat bardziej pasował by do działu z prockami to proszę przenieść.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

Plyta jest wystarczajaca

Tu masz specyfikacje, znajdziesz tez liste obslugiwanych CPU
https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550-AORUS-Elite-V2-rev-10/kf

Co do zmian w wydajnosci po upgrade - wszystko zalezy do czego CPU bedzie wykorzystywane
Jesli do gier - sadzac po sygnaturze, przy 3060TI nie bedzie efektu WOW przy 1080p (choc moze delikatnie skoczyc wydajnosc w zaleznosci od tytulu), przy 1440p i 4K (jesli takowej uzywasz) - raczej mały lub zaden skok wydajnosci (GPU bedzie tutaj juz powoli waskim gardlem)
Moze co najwyzej - frametime sie poprawi.
Ale to tez zalezy w jakie gry grasz, na jakich ustawieniach graficznych itd.

Ogolnie 5 5600 jest dosc mocny jesli chodzi o gry, zwlaszcza sparowany z 3060TI ktory jest taka karta raczej z dolnego pułapu

Opublikowano (edytowane)

Będę kupował 5060 ti 16 gb, ewentualnie jak cena byłaby ok radeona 9070, chociaż w tym przypadku biorąc pod uwagę, że od zawsze używałem kart nvidii jest to prawdę mówiąc mało prawdopodobne. Też dużo zależy od testów wydajności 9070 tek. Jeśli wydajność 5060 ti 16gb była by na poziomie 4070 to byłoby to dla mnie w sam raz. PC uniwersalny z dużym naciskiem na gry, głównie w 1440p ale też może być 1080p jak gra była by mega wymagająca, ustawienia wysokie/ultra.

Spojrzałem na obsługiwane procesory i nie widzę 5700 x3d, czy zaktualizowanie biosu płyty głównej załatwiłoby sprawę? Czy fera 5 wystarczy do schłodzenia 5700 x3d, bo nie chcę dodatkowo kasy wydawać na inne chłodzenie.

EDIT: Źle spojrzałem, 5700x3d jest obsługiwany przez moją pł. gł.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano

zważywszy że 5700x3d z chin to ok 700zł, a za używane 5800x3d trzeba dać z 1300-1400zł, nalezy się dobrze zastanowić czy warto wydawać drugie tyle, bo przyrostu takiego nie będzie...

to już lepiej wymienić wtedy na aM5

ferra i z jednym i drugim będzie mieć problemy bez uv, tematów o tym na tym forum sporo,  warto poszukac i poczytać, nie wyważac otwartych drzwi

update biosu , tak jest potrzeby, tylko waźne do konkretnej wersji płyty, twoja miała chyba z 5 rewizji, masz na płycie czy 1.1., 1.2 . 13.  albo 1.5

Opublikowano (edytowane)

@tomcug Na przykład jak zdecydowałbym się jednak na 5700x też 8-rdzeniowy, aktualnie ceny tego procka są niskie, duża byłaby różnica 5600 vs 5700x vs 5700x3d?, nie wiem dlaczego ale jakoś kusi 5700x3d. Myślę, że do 5700x wystarczyłaby fera 5. Na razie średnio chciałbym zmieniać platformę na AM5 tym bardziej na jakiegoś intela, wiem że AM5 jest bardziej przyszłościowe i łatwiej o upgrade, wydajnościowo też jest lepiej ale na razie chciałbym zostać na am4 z 2 lata jeszcze. Jeśli miałbym przypływ gotówki to na am5 wcześniej przejdę.

Edytowane przez tomek25
Opublikowano
28 minut temu, tomcug napisał(a):

5700X3D się nie opłaca, w nowych grach (szczególnie z RT) szału nie robi. AM5 albo po taniości 12600KF/14600KF.

Opłaca się do 800 zł bo to średnio tylko -6% wydajności stockowego R5 7600X/ R7 7700. Gdyby wróciły 5700X3D z Chin za 600 - 650 zł to nie ma nawet co rozważać AM5, jednak ostatnio nie da się zejść poniżej 750 zł. U tego chłopa można zapytać czy zejdzie z ceny do 750 zł bo już od 3 tygodni wisi i sprzedać nie może https://allegrolokalnie.pl/oferta/amd-ryzen-7-5700x3d-54o

Opublikowano
12 minut temu, Pentium D napisał(a):

Opłaca się do 800 zł bo to średnio tylko -6% wydajności stockowego R5 7600X/ R7 7700

Daj Pan spokój, są gierki, gdzie z RT szoruje dno dosłownie 5700X3D. Na obecne czasy to zbyt nierówny proc, lepiej zainwestować w coś świeższego. 12600KF kosztuje 700 zł bez kupowania z Chin, 14600KF ~900 zł. Ryzen 7 7000 też koło 900 zł, tylko tutaj trzeba wymienić DDR4 na DDR5.

Opublikowano

@tomcug Jakie rt na 3060 Ti lub 5060 Ti w 1440p? Jaki 12600k jak to tak samo martwa podstawka jak am4? Do Ryzena 7700 to jeszcze płytę trzeba zmienić a żeby była podobnej klasy jak ten b550 to trzeba dać z 600  złotych. 

17 minut temu, tomek25 napisał(a):

@Pentium D dzięki za linka, to normalne, że na procku pisze made in Malaysia, tam produkowane są te procki czy to jest jakaś inna wersja?

Na każdym tak jest bo tam je składają.

Opublikowano (edytowane)

Przejzalem testy i jednak nie będę dopłacał do 5700x3d, którego cena średnio to 1060 zł, na morele jest 5700x wersją OEM za 569 zł, male różnice w wydajnosci/fps są między tymi procesorami. Nie gram w strategie, symulatory i gry e-sportowe, w grach bardziej od cpu zależnych  chyba x3d daje boosta i jest bardziej wykorzystywane. 

Zerknąłem na ten film i jednak różnice są zauważalne, tu akurat gość testuje z 4090, różnice z kartami średnio-wysoko półkowymi pewnie były by mniejsze.

EDIT: Doszedłem do wniosku, że nie będę procka zmieniał na podstawce AM4, średnio to opłacalne. Jak PC zacznie niedomagać wtedy zastanowię się nad podstawką AM5 ewentualnie jakimś intelu na nowszą podstawkę.

Edytowane przez tomek25