Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hello,

Plan mam taki, żeby trzymać jeszcze grafę, bo czekam na nowe Radki + mało gram i tak.

Sporo dizajnu i generalnie lubię mieć relatywnie fajny i responsywny komp ; )

I teraz tak:

Zastanawiam się na ile dopłacać do płyty o wyższym czipsecie i do lepszych RAMów, czy potrzebuję wymienić PSU (mam Corsair 450W).

Energooszczędność jest jakimś tam punktem w mojej idei, nie tyle chodzi o rachunki, co ogólnie, żeby to nie była elektrownia i nie wiadomo co.

Dlatego tak dumam - dwie ścieżki:

bazowo proc R9 7900, bo TDP wyjściowe 65W, czyli baja.

płyta: czy ja potrzebuję np. czy wystarczy B650? Preferuję firmę MSI ; )

- MSI B850 GAMING PLUS WIFI

- MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI

Różnica w cenie niewielka, warto wziąć coś na X670E? Czy B650tkę w ogóle?

2 sloty M.2 tak Gen4 to mus, Gen5 nie potrzebuję.

RAM:

- w opcji tańszej płyty pewnie bym szedł w Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6400MHz CL32 Renegade Silver

- w opcji droższej Patriot 32GB (2x16GB) 7000MHz CL32 VIPER VENOM

czy pierwszy RAM dobry też do X670E?

No i dumam czy podbijać już teraz zasilacz do np. 750W

MSI A750GL 750W 80 Plus Gold ATX 3.0 czy na razie mogę sobie wymienić proca, płytę, RAM, a jak będę wymieniał grafę, to wtedy zasiłkę.

Na razie zostanie ten 4060Ti, on tam ma TDP bodaj 170W.

Kasowo różnica tak 30%. Teoretycznie mogę machnąć ten lepszy sprzęt, ale jeszcze bym chciał np. 4TB HDD dorzucić, ale to już chyba po zmianie zasiłki. Tak samo pewnie docelowo M.2 ze 2TB na system i programy pójdzie, Gen4.

Fajnie by było mieć ciut lepszą kartę dźwiękową, bo jakoś nigdy nie mam ochoty kupić dodatkowej, a robię trochę muzę - Ableton, FLStudio, Renoise, podpinam interfejs keyboardowy... Także może ten ALC jakiś lepszy? Czy to i tak szajs i lepiej kupić badziewszy ALC, ale dokupić kartę dźwiękową np. za ok. 400-500zł? Jeden ma ALC897, drugi ALC1200 - różnica duża? Warto?

Czy procesor ten ma sens, czy jednak iść w coś jeszcze mocniejszego i TDP wyższe?

Mam dużą obudowę, Dark Rock Pro 4 + inne wentylatory.

Miałem zmieniać na Maca mini M4 ale na razie jeszcze nie jestem przekonany ; )

Komp ma być super fajnie wydajny w samym windowsie, w przeglądarce ; ) w Figmie, Affinity, multitaskingowo, czasem składam film jakiś 1080p-4K ale taki 20 minut raczej że z wakacji albo wyjazdu weekendowego.

Grać na razie nie muszę nie wiadomo jak, mogę za jakiś czas jakąś grafę za 3 koła kupić i znowu ze 2 lata to tak trzymać. Gram w 1440p już teraz na Mid-High i mi to styka.

Fajnie mieć możliwość fajnego rozwoju, ale też nie bać się o jakieś sekcje zasilania, itd.

Będę wdzięczny na co zwrócić uwagę, czego nie brać albo czego nie ma sensu łączyć albo RAM jaki czy bardziej jaki nie ; )

Albo może czegoś nie wiem co się żre z czym.

pozdro,

Sponsi

Edytowane przez Sponsi
Opublikowano

RAM pod AMD bierze się 6000 MHz CL30, to złoty środek cena / wydajność / stabilność. Wyższe taktowania wymagają często ręcznych ustawień i nie dają większego zysku.

PSU bym wymienił, zakładam, że masz jakiegoś starego Corsair VS, to budżetowy zasilacz, mocno średni - ma swoje lata więc do wymiany.

MSI jest dość głośny pod obciążeniem, raczej wziąłbym https://www.morele.net/zasilacz-phanteks-amp-gh-750w-ph-p750gh-bk01-eu-13848293/ - już z nowszym standardem ATX 3.1.

Płytę masz w fajnej cenie dobrze wyposażonego https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x670e-gaming-plus-wifi-13154874/

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A nie 6400? Coś mi w głowie zostało, że 6400?

Corsair CX450. No z 2,5 roku ma ; )

Zasilacz to drugorzędna sprawa.

O, płyta OK, nie zauważyłem - jest tam, gdzie chcę kupić, to w obu zestawach biorę.

RAMem już nie ma tupetów z brakiem kompatybilności?

Proc dobry wybrałem? Czy wziąć mocniej? Bo cenowo to taki max, ale są też siódemki, są Xy... ale TDP większe... warto jednak?

Dzięki!

Edytowane przez Sponsi
Opublikowano (edytowane)

6000 MHz, 6400 już bywa bardziej losowe. Przy 6400 i tak masz wyższe opóźnienia, więc na jedno wychodzi.

Jak CX450 to można zostawić i zmienić przy wymianie GPU.

RAM weź: https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-ddr5-32-gb-6000mhz-cl30-ir-6000d564l30s-32gdc-13115327/ - sprawdzone pamiątki pod AM5, polecane na forum wielokrotnie.

Proc 7900 to dobry uniwersalny wybór - zarówno do pracy jak i gier. Kwestia co tam konkretnie dłubiesz, w jakich programach, ale to bardzo uniwersalne CPU. Taniej Ryzen 7 7700 - 8 rdzeni zamiast 12. Drożej Ryzen 9 9900X, ale nie jest jakoś super wydajniejszy od 7900.

Są jeszcze procki z dopiskiem "X3D", z dodatkową pamięcią 3D-Vcache, ale to typowo pod gierki. Jak grasz sporadycznie, nie ma co sobie zawracać nimi głowy. 

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano

Faktycznie z tym RAMem, nawet w netach piszą, że 6000 CL30 = 6400 CL34, tylko nie wiem które są bardziej naturalne dla tego infinity fabric, hmmm

Ta, te X3D wiem, ale dla mnie bez sensu.

Dzięki, pozdr.

Opublikowano

Tak jak pisałem, 6000 MHz albo 6400 MHz, ale te drugie nie w każdej konfiguracji lecą od strzała z profilu EXPO. Jak nie chcesz nic grzebać ręcznie w ustawieniach RAM-u, to bierzesz 6000 MHz CL30, odpalasz EXPO i zapominasz o temacie.

• Upvote 2