Skocz do zawartości

MiniPC MinisforumVenus Series UM790 Pro z AMD 9 7940HS barbone, czy składak w podobnym budżecie (1900 zł) + RAM i SSD M.2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Nadal drążę temat zakupu PC, nie kryję, że trochę na siłę, ale też trochę chcę coś nowego ;)

Co byście na moim miejscu zrobili. Mając budżet ok 1900 zł (bez RAM i SSD) można kupić miniPC MinisforumVenus Series UM790 Pro z AMD 9 7940HS (grafika 780M) czy składać zestaw? 

Do całości przeznaczył bym dodatkowo ok 900-1000 zł na zakup 64GB Ram oraz dysku systemowego 1TB na M.2

Całość budżetu ok 2800-2900 zł.

Czy w budżecie 1900 zł (bez ramu i SSD) da się zbudować PC podobny do tego miniPC od Minisforum?

Sam ten miniPC wypada dobrze w testach pod względem poziomu hałasu jak i zużycia energii/grzania się.

Opublikowano

Co tu jest priorytetem i co zamierzasz na nim nim robic większość czasu ? Ta integra to w ogóle u Ciebie ma jakieś znaczenie ?

Czy to ma byc małe i prądożerne przy pracy z netem ..  Bo być moze warto wybrac jednak lapa ? 

Opublikowano (edytowane)

Laptopa masz juz ?

Tak pytam bo wczesniej używałem małych USFF ale przy lapie w domu to sie po prostu przestało kompletnie opłacać..

No i lapa mozesz wziąc na kanape czy do wyra czy gdziekolwiek .. 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

@Yedi Mam PC stacjonarny, laptopa nie potrzebuje w tym momencie. 

Wolę się rozsiąść w fotelu przy biurku etc. 95% czasu to typowo net, jakaś biurówka etc. Czasami pogram np w Anno 1800. Ale granie sporadyczne. 

Miejsce na budę mam, więc to nie problem. Priorytet to dla mnie niski poziom hałasu. 

Właśnie waham się, w teorii to co mam (9 letni desktop z i3-6100), całkowicie mi wystarczy. Sporadycznie się dławi (głównie mało, 16Gb ram). Ale z drugiej strony chciało by się coś nowego ;)

Opublikowano

Wycisz kompa - będzie duzo taniej niz budowac nową jednostkę ktora raczej cicha nie bedzie .. 

Moze w idlu zezre Ci te 20-30w wiecej na godzine - jak sie podliczysz to za duzo nie zaoszczędzisz .. 

Opublikowano
52 minuty temu, Yedi napisał(a):

Po co chcesz uzywac tego trupa zamiast "duzego" komputera ? 

A jaki porównywalny komp w tej cenie złożyć? 

1900 zł + ram + ssd

Opublikowano (edytowane)

To są dwa osobne stanowiska i tak ma to byc ?

Sorry - cały czas próbuje zrozumieć po co ci drugi komp jak juz masz 1 - i raczej 2 jednocześnie używac nie będziesz :)

Edytowane przez Yedi
Opublikowano
50 minut temu, Yedi napisał(a):

To są dwa osobne stanowiska i tak ma to byc ?

Sorry - cały czas próbuje zrozumieć po co ci drugi komp jak juz masz 1 - i raczej 2 jednocześnie używac nie będziesz :)

Tego co mam chce wymienić przecież.