Skocz do zawartości

RYZEN 7800x3D Undervolting + Mobo -zasilanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć
zmieniłem ostatnio podzespoły (przejscie z intela na AMD) i mam pewne pytania

CPU: AMD Ryzen 7 7800x3d 

COOLER: Deepcool LT520 AIO 240

MOBO: B650E AORUS ELITE X AX ICE 

RAM: Patriot Viper Venom  DDR5 2x16gb 6000Mhz cl30

1. jeśli wyłącze PC to podświetlenie na pompce od AIO wciąż jest -czyli dostaje prąd , tak samo sloty usb mają prąd bo jak podepnę telefon to zaczyna go ładować

dodatkowo jeśli "uśpię" komputer to naciśnięcie dowolnego klawisza na klawiaturze wybudza pc ( troche denerwujące bo kot lubi się plątać i załącza mi tym pc :D )
ktoś wie jak to wyłączyć? wiem że w biosie ale nie wiem które dokładnie ustawienie za to odpowiada

2. często widziałem że przy tym procku dobrze zrobić UV - obniża się pobór prądu i temperatury

próbowałem zrobić wg poradnika tzn

- ryzen master > curve optimizer > all cores> "CO all cores value" > dałem na początek -20 nastepnie -30

i tak:

STOCK:

cinebench R23 17177 pkt

całkowite zużycie mocy przez procesor:  81,8W

średnia temperatura cpu 76 stopni 

po UV (CO -30) :

cinebench R23 17171 pkt

całkowite zużycie mocy przez procesor:  82W

średnia temperatura cpu 75 stopni 

więc generalnie wyniki praktycznie identyczne (wyniki z hwinfo ) czy o czymś zapomniałem ? ktoś coś doradzi jak to dobrze ustawić? może jeszcze napięcie obniżyć? jak tak to gdzie -bios czy ryzen master? czasami odpale np inną przeglądarke i na pare chwil wentyle podnoszą prędkość...

-30.png

-30s.png

Edytowane przez kacpi278
Opublikowano (edytowane)

Wejdz do biosu zakładka settings > platform power i włącz opcję ErP dzięki której po wyłączeniu pc ledy nie będą się świecić + zapisz zmiany F10, po aktywowaniu tej funkcji powinny automatycznie też dezaktywować się funkcje "power on by" mouse/keyboard

1.jpg

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

co do UV 7800x3d ktos ma jakis pomysł? zmiany nie przynoszą efektów w postaci lepszej temp /nizszego poboru prądu.

w ryzen master przywróciłem wszystko na stock i odinstalowałem program .

CO -25

thermal limit 85

PPT limit zmieniłem na 85000

TDC i EDC zostawiłem takie jak było

różnic vs stock nie widze -moze  troche lepszy wynik cinebencha ale pobór 84w i temp 75.... co robie nie tak? ;d

dzisiaj wsadzilem rx 9070xt i myslalem ze poprawią sie wyniki ze wzgledu na to ze wczesniej korzystalem z integry procka i przez to moze wyniki sie nie zmienialy...

wyniki takie same jak wczesniej... 85w pobór i 75 stopni cpu -tak samo jak na stock ustawieniach

zmieniłem na CO -15 i tez bez zmian ;/

3333.jpg

22222.jpg

1111.jpg

• 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• tym bardziej, ze konstrukcje chinskie, to przewaznie stare, sprawdzone, proste rozwiazania. wklejalem gdzies filmik. nie widze wiec powodu na ten moment, aby jednoznacznie stwierdzac, ze beda to konstrukcje jakos mocno odbiegajace zywotnoscia od tych europejskich. 
    • Obniżcie temperaturę dyskusji, to dobrze wszystkim zrobi. A kolega przez jakiś czas nie odpowie.
    • Mam tylko 1 telefon z Androidem i kilka starych telefonów z 2006 roku opartych na pakietach jar javy i kilka kart SIM i mam kilka komputerów. Pierwszy numer telefonu na prawdziwym telefonie w WhatsAppie mi się bezproblemowo zarejestrował ale na komputerze w VMware Workstation z Androidem LineageOS 14.1 R5 (Cynagenmod) VMware (VMDK) 64bit  Size: 665MB SHA256: 85E1BA927B5F29FC009691C128907608A69F118D3FD5BE603D9339B0EF61683C https://www.osboxes.org/android-x86/ jest problem. Alarm Masz zainstalowany niestandardowy ROM, co może powodować problemy z WhatsApp Messenger i nie jest wspierane przez naszą obsługę klienta. Aby się zalogować, musisz korzystać z oficjalnej aplikacji WhatsApp i wszystkie uprawnienia dla WhatsAppa są odblokowane i WhatsApp jest na 100% pobrany z oficjalnej strony internetowej i jest zainstalowany w najnowszej wersji. Chciałbym mieć na każdym komputerze konto WhatsAppa z zarejestrowanym innym numerem i chciałbym móc na WhatsAppie rejestrować nowe numery telefonu bez potrzeby używania telefonu z Androidem. W telefonie z Androidem mam już zarejestrowane 1 konto WhatsAppa i nie chcę dalszych kont WhatsAppa przez telefon z Androidem rejestrować żeby mi się numery nie pomieszały. Mam kilka komputerów to chcę żeby każde 1 konto w WhatsAppie przypadało na 1 komputer i żeby te wszystkie konta w WhatsAppie były niezależne od siebie. Każdego konta w WhatsAppie chcę używać do czegoś innego. Na Wszystkich komputerach mam zainstalowany 64 bitowy Windows 10 22H2 Pro i VMware Workstation. Najbardziej by mi pasował taki emulator Androida żeby był wirtualnym systemem wewnątrz VMware Workstation żeby sobie Windowsa dodatkowymi programami nie zaśmiecać chyba że byłby to jakiś lekki program portable albo strona internetowa emulująca Androida albo IPhona. W LDPlayer https://www.ldplayer.net/ i w MEmu https://www.memuplay.com/how-to-use-futebol.dahora32-on-pc.html Czy gdyby w komputerze a zamontować pusty dysk twardy to czy dałoby się zainstalować Androida i w czasie uruchamiania komputera wybierać czy ma się uruchomić Windows czy Android? Czy gdyby do telefonu z Androidem wgrać CyanogenMod albo LineageOS to czy byłyby problemy z WhatsAppem? Czy dałoby się korzystać dalej z WhatsApoa gdybym miał zablokowane wszystkie numery w WhatsAppie ze rozsyłanie spamu i czy wtedy musiałbym kupić nową kartę SIM i na nowy numer zarejestrować WhatsAppa?
    • @TheMr. jeden ban ci nie wystarczył? Słowa o usunięciu konta niezrozumiałe. Nigdy nie pisałem, że usunę konto. Chyba kogoś pomyliłeś. Tak czy inaczej uwaga personalna. A uwaga o brandzlowaniu się do.... No cóż... A na koniec kolejna prowokacja dotycząca mojej wiedzy.   Fora są po to żeby uczyć się nawzajem więc jak czegoś nie wiedziałem to już wiem. Za resztę merytorycznej odpowiedzi dziękuję choć odp. merytorycznej było z 10% w twojej odp. Mam ciebie w ignorach, ale tym razem odwinąłem - na moje nieszczęście     @8V32 PcLab oby stał jak najdłużej.
    • Zgadza się, póki co komputer chodzi bez zawiechy od rano. Dzięki za poradę, sam bym na to nie wpadł, że to może być wina przewodów. Zainteresuje się tymi kątowymi SATA, trochę drogie (mnie interesują takie plecione bo są elastyczne), ale co teraz jest tanie z akcesoriów PC ; ]
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...